Week Zonder Vlees en Zuivel

Nieuws
Naar item

Week Zonder Vlees en Zuivel

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd, dat vinden gelukkig steeds meer Nederlanders. De Week Zonder Vlees & Zuivel is in 2024 van 4 t/m 10 maart. Dit jaar is alweer de zevende editie. Sinds enkele jaren is de week uitgebreid met (of eigenlijk zonder) zuivel. (Een week) geen vlees en zuivel eten heeft een positieve impact op mens, dier en milieu. Daarom steunt Puur! uit eten deze positieve campagne graag. Lees over de voordelen van De Week Zonder Vlees en Zuivel en laat je inspireren door alle lekkere vegetarische en vegan recepten van de Puur! restaurants. 

Waarom meedoen met Week Zonder Vlees & Zuivel?

Bindicafe Amersfoort vegan restaurant

Foto: Puur! vegan restaurant Bindicafe in Amersfoort

De Week Zonder Vlees en Zuivel is er om jou bewust te maken van de impact die jij kan maken door één week lang geen vlees, zuivel en vis te eten. Een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische en diervriendelijke gerechten, heeft direct positieve gevolgen voor het milieu. Je bespaart op uitstoot van broeikasgassen en watergebruik.

Vegan Lab bij Peter Pan Kookstudio in Amsterdam

Rode gort met bloemkool en hazelnoot peter pan

Peter Pan Kookstudio & Catering wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van vegan gerechten. Daarom stelde hij in 2023 zijn kookstudio in Amsterdam, tijdens de Week zonder Vlees open voor chefs, producenten, voedseltechnologen en foodjournalisten om een kruisbestuiving op gang te brengen: het Vegan Lab.

Het Vegan Lab is bedoeld als inspiratiebron voor het ontwikkelen van vegan gerechten en tevens als netwerkbijeenkomst. Deelname aan het Vegan Lab is gratis en Peter Pan Kookstudio zorgt voor verschillende ingrediënten, zowel basisproducten als vegan (half)producten. Mensen mogen ook hun eigen producten meenemen.

Aantal dieren dat je bespaart als je geen vlees eet

Jeannette van Mullem puur uit eten puuruiteten biologisch freelance communicatie reizen

  • Wanneer je één week geen vlees, vis en zuivel eet, bespaar je 150 liter water. 
  • Als je (één week lang) geen vlees, vis en zuivel eet voorkom je CO2 uitstoot. Om precies te zijn, is deze hoeveelheid gelijk aan 121 km die je (gemiddeld) met een auto aflegt. 
  • Een Nederlander eet (gemiddeld) zo’n 110 gram vlees per dag. Door mee te doen aan De Week Zonder Vlees & Zuivel wordt er zo’n 770 gram minder vlees gegeten. Dit is bijna één kilo! En ook nog eens 2,4 kilo zuivel. 

Eet je je hele leven geen vlees dan spaar je (gemiddeld) de volgende dieren:

  • 4 runderen (koeien, vaarzen, stieren)
  • 1 kalf
  • 5 schapen, lammeren, geiten
  • 32 varkens
  • 0,04 eenhoevigen (vooral paarden)
  • 1.158 vleeskuikens, kippen, kalkoenen, overig pluimvee (gans, kwartel, fazant, parelhoen, duif, struisvogel)

Bron: de Vegetariërsbond, april 2020

Het totaal van 1.199 dieren per Nederlander is nog zonder vissen en schaaldieren. Deze hoeveelheid van bijna 1.200 dieren ligt in lijn met de cijfers van onze buurlanden: België: 1.330 en Duitsland 1.090.

Week Zonder Vlees recepten

Recept: Salade van biet met hummus van Restaurant Merkelbach in Amsterdam

Puur! uit eten inspireert jou graag met lekkere vegetarische en vegan recepten van Puur! restaurants. Natuurlijk hopen we dat je zelf gaat proeven bij deze lekkere, duurzame horeca.

Vegan recepten e-book én het Puur! uit eten e-book

Download jouw GRATIS Puur! uit eten e-book

Download jouw GRATIS Puur! vegan recepten e-book en het Puur! uit eten e-book.

Minder vlees eten? Tips!

Minder vlees eten tips

Meer weten? Check deze minder vlees eten tips. 

9x vegan en vegetarisch restaurant

Golden Temple vegetarisch restaurant Amsterdam vegan uit eten

Foto: Puur! restaurant Golden Temple in Amsterdam

Check deze heerlijke 9x Puur! restaurants waar je vegetarisch en vegan eet!

4x de beste food documentaires op Netflix

Cowspiracy food documentaires Netflix

Puur! stagiaire Tippi schreef: “Over het algemeen was ik positief verrast door alle vier de food documentaires. Dit zijn de vier food documentaires op Netflix die ik keek:

Al deze documentaires hadden hele goede punten. Dit zonder opdringerig of “zweverig” te zijn.” Als je hierboven doorklikt op de titel van elke food docu vind je een uitgebreide beschrijving en de trailer.

Doe jij mee met de Week Zonder Vlees & Zuivel? Leuk als je je reactie hieronder laat weten!

Reacties