What the Health: filmdocumentaire vegan eten

Nieuws
Naar item

What the Health is een filmdocumentaire over wat voeding doet met onze gezondheid. Deze Amerikaanse docu heeft een aardig groot shockeffect. In het begin wordt al een duidelijke vergelijking gemaakt tussen verwerkt vlees en sigaretten. Ook worden vele aannames getackeld. Zo wordt vaak gedacht dat kip gezonder zou zijn dan rood vlees. Hier is het onderzocht en blijkt dat er in kip bijna net zo veel cholesterol zit als in rundvlees.

Bekijk de trailer van What the Health

Een aantal ziektes komt aan bod, bijvoorbeeld diabetes. Dit ontstaat door dierlijke vetten, die een laagje vormen op je cellen, waardoor suiker niet wordt opgenomen. Toch wordt door artsen vaak de focus gelegd hoe je suiker in je leven controleert. De presentator vraagt zich af waarom er op de website van de American Diabetes Association vooral recepten staan met vlees en andere dierlijke producten. Als hij een medewerker aan de telefoon hiernaar vraagt, kunnen (of willen?) ze zijn vraag niet beantwoorden. Later blijkt dat food-producenten het Amerikaanse diabetesfonds sponsoren.

Wat doet vlees eten met je gezondheid?

Zelf vind ik de aanpak van de documentaire vrij heftig, door de vergelijking tussen vlees en sigaretten. Zelf had ik niet verwacht dat het eten van dierlijke producten zo slecht zou zijn. Deze uitspraken worden duidelijk visueel onderbouwd. Sigaretten naast de burgers in de pan. Later op het bord van kinderen. Extreem. Maar duidelijk is het zeker. Ik ben na deze documentaire wel echt aan het bedenken of ik zelf nog dierlijke producten wil eten. Want ook zuivel en vis zijn niet zo gezond.

Het mooie aan What the Health vind ik dat er geen dwingende boodschap achter zit. Het geeft je de informatie, de voordelen van plantaardig eten. Naast diabetes worden ook andere gezondheidsklachten besproken zoals hart- en vaatziekten. Daarbij is alcohol maar een klein probleem volgens de sprekende arts. Suikers zijn ook maar een klein probleem. Roken is dan wel weer een veel groter probleem maar dat is bekend. Dat dierlijke producten zoveel bijdragen aan deze klachten, daar wordt zo weinig aandacht aan geschonken.

Hoe scheef het allemaal in elkaar steekt in Amerika, blijft mij verbazen. Toch vraag ik mij af of het hier veel anders is. Zelf wist ik niet dat dierlijke producten zo’n grote rol spelen bij deze aandoeningen. Zijn er nog meer dingen die we niet weten?

Filmdocumentaire What the Health op Netflix

What the Health filmdocumentaire vegan eten

Kortom, ik vind het een pakkende, goede documentaire. Net als veel andere docu’s, bekijk je What the Health op Netflix. De aanpak is heftig maar duidelijk. Het laat goed de nadelen en risico’s van de consumptie van dierlijke producten zien. Het is zeker geen docu voor een relaxed avondje op de bank, maar zeker worth the watch. Erg informatief en als je nog een laatste zetje nodig hebt om de switch te maken, zeker een hele goede!

Check ook Cowspiracy, de voorganger van What the Health.

Geschreven door Tippi Maijenburg, stagiaire Puur! uit eten

The Game Changers: documentaire over vegan eten

The Game Changers documentairefilm vegan eten Netflix

Lees ook over deze filmdocumentaire: The Game Changers. The Game Changers is een filmdocumentaire over een vegan lifestyle. Met een totaal andere aanpak dan je in eerste instantie verwacht. En juist dat maakt The Game Changers een aanrader om te kijken als je meer wilt weten over veganistisch eten.

Forks over knives: food documentaire op Netflix

Forks over knives food documentaire netflix

Forks over knives is een Amerikaanse food documentaire. Bij andere food docu’s zie je vooral de menselijke kant, Forks over knives focust op de medische kant.

Vegetarisch en vegan uit eten

Vegan restaurant Amersfoort Bindicafe

Bij alle Puur! uit eten hotspots kun je lekker vegetarisch en vegan eten. En dit is een lijstje met vegan en vegetarische restaurants waar je puur eet.

Favoriete vegan kookboeken

Favoriete vegan kookboeken kopen Oh she glows

Vegan kookboeken kopen om zelf inspiratie op te doen? Check onze tips!

Alle recepten van de Puur! uit eten chefs zijn vegetarisch of veganistisch: puuruiteten.nl/recepten.

Reacties