The Game Changers: filmdocumentaire over vegan eten

Nieuws
Naar item

The Game Changers is een filmdocumentaire over een vegan lifestyle. Met een totaal andere aanpak dan je in eerste instantie verwacht. En juist dat maakt The Game Changers een aanrader om te kijken als je meer wilt weten over veganistisch eten.

Bekijk The Game Changers op Netflix

In deze pakkende documentaire ligt de focus namelijk op de gezondheid van het (mannelijk) lichaam. Hierbij worden eerst de stereotiepe ideeën genoemd. Daarna volgt een heleboel bewijs waarom deze niet waar zijn. Er wordt veel wetenschappelijk onderbouwd, maar juist de persoonlijke verhalen vind ik zelf interessanter.

The Game Changers over veganisme bij topsporters

Er komen veel bekende topsporters aan het woord, zoals Arnold Schwarzenegger. Je zag ‘m al in de trailer hierboven. Stuk voor stuk vertellen ze hun verhaal waarom zij vegan zijn gaan eten ondanks dat iedereen om hen heen ze voor gek verklaarden. Hun sportprestaties werden alleen maar beter.

Eigenlijk bij iedereen was er na de “switch” naar veganistisch eten meteen verschil te voelen. Ze kregen meer energie en meer kracht. Uit onderzoek blijkt dat dat komt doordat aminozuren niet alleen maar voorkomen in vlees, maar juist in planten en dat dieren alleen maar de “tussenpersoon” zijn.

Ook werd de kwaliteit van het bloed onderzocht, na een dag vlees en een dag veganistisch eten. De verschillen waren duidelijk zichtbaar. Een belangrijk resultaat wat uit het bloedonderzoek kwam, is dat op de dag dat er vlees werd gegeten van alle drie de kandidaten het bloed aanzienlijk veel troebeler was, vergeleken met de dag dat er plantaardig werd gegeten. Hoe helderder het bloed is, hoe beter de doorbloeding in de spieren is.

Wat gebeurt er als je veganist wordt?

Naast wat een vegan lifestyle voor topsporters kan doen, wordt ook besproken wat het voor “normale” mensen verandert. We kijken naar een lezing bij een brandweerkazerne, met allemaal stoere mannen die veel vlees eten. Na de informatieavond, waar vooral hart- en vaatziekten met betrekking tot cholesterol een grote rol speelden, kregen de mannen voor een week aan veganistisch eten mee. Ook hier werd bloed afgenomen en werden de mannen gewogen. Na een week veganistisch eten, waren veel mannen afgevallen en waren de cholesterolniveau’s behoorlijk gedaald. Dit bracht erg veel emotie naar boven bij veel deelnemers.

Mede uit dit onderzoek is gebleken dat een veganistische levensstijl niet alleen geen extra cholesterol bevat, maar die niveau’s sterk kan verlagen. Wat ook het dichtslibben van de aderen verhelpt. Iemand met een veganistische levensstijl heeft daarom 55% minder kans op hart- en vaatziekten.

Mensen leefden voornamelijk van planten

Ook is er aandacht geschonken aan de veel gemaakte opmerking “mensen horen vlees te eten.” Mensen zien de oermens nog steeds als een lomperik in een dierenvel met een speer. Maar ook hier blijkt uit verschillende onderzoeken dat dit niet het geval was. Deze mensen leefden voornamelijk van planten. Dit verklaart ook waarom mensen platte kiezen hebben in plaats van de scherpe snijkiezen die je bij carnivoren ziet.

Naast de oermensen leefden ook de Romeinen van een vegetarisch dieet. Vooral de gladiatoren, die leefden van groenten en gerst.

Nog een laatste voorbeeld: Patrik Baboumian. De in Iran geboren Duits-Armeense voormalig bodybuilder is een van de sterkste mannen ter wereld. In The Game Changers deelt hij zijn verhaal. Vooral zijn motivatie inspireert mij enorm. Zo zegt hij op een gegeven moment: “Mensen vragen mij, hoe word je zo sterk als een os? Dan antwoord ik: Heb je ooit een os vlees zien eten?”

Filmdocumentaire vegan eten op Netflix

The Game Changers documentairefilm vegan eten Netflix

Kortom, wil je meer weten over wat veganistisch eten met je lichaam doet? Of heb je dat laatste zetje nodig om echt over te gaan op (meer) plantaardig eten? Dan is The Game Changers zeker een aanrader. Bekijk ‘m op Netflix.

Geschreven door Tippi Maijenburg, stagiaire Puur! uit eten

What the Health: filmdocumentaire vegan eten

What the Health filmdocumentaire vegan eten

Tippi keek ook naar What the Health op Netflix. En naar Cowspiracy en Forks over knives.

Wat vind jij de beste food documentaire over vegan eten? Deel jouw tip hieronder en inspireer zo anderen!

3x boeken over minder vlees eten

Ooit aten we dieren boek kopen

Lees je liever? Check dan deze boeken over minder vlees eten.

Favoriete vegan kookboeken bestellen

Favoriete vegan kookboeken Vegan 100

Favoriete vegan kookboeken, bestel ze hier!

Gratis vegan recepten e-book

Vegan recepten e-book Puur! uit eten

Download jouw 30x vegan recepten e-book hier.

Biologisch en vegan uit eten

Golden Temple vegetarisch restaurant Amsterdam vegan uit eten

Puur! uit eten bij deze vegan en vegetarische restaurants: Hier eet je niet alleen vegetarisch of vegan. De chefs koken ook nog eens met veel biologische, lokale en fairtrade producten.

Vegetarische restaurants in Gent

Gent vegetarische restaurants Epiphanys Kitchen

Weekendje weg? Lekkere vegetarische restaurants in Gent zijn er volop. Met vegan uit eten tips en fijne hotels in Gent centrum!

Reacties