Minder vlees eten? Tips!

Nieuws
Naar item

Minder vlees eten?

Waarom we beter minder vlees eten is intussen wel bekend: voor de dieren, het milieu en het klimaat. En steeds belangrijker voor veel mensen is hun eigen gezondheid. Voor mij is, naast al deze redenen, ook de smaak belangrijk. Want meer groenten eten is vooral ook lékker! En het oog wil ook wat, het levert ook nog eens mooie, kleurrijke gerechten op.

Minder vlees eten tips

In mijn omgeving hoor ik dat zelfs de meest verstokte carnivoren meer en meer plantaardig willen eten. Bijvoorbeeld nadat ze The Game Changers op Netflix (kijktip!) hebben gezien. Of een andere food documentaire.

Lees jij liever over minder vlees eten? Ik heb drie boekentips voor je op een rijtje gezet. Ook fijn als cadeautip. En misschien wel een goede hint voor een vleeseter onder jouw vrienden of familie?

3x boeken over minder vlees eten

1. Dieren eten – Jonathan Safran Foer

Dieren Eten boek minder vlees eten

Mijn persoonlijke nummer één leestip als het gaat om bewustwording rond vlees eten is ‘Dieren Eten‘ van Jonathan Safran Foer. Dit boek dat veel mensen tot vegetariër heeft gemaakt verscheen al in 2010. En blijft favoriet. De laatste druk is weer vernieuwd met de meest actuele info.

In ‘Dieren Eten’ onderzoekt de auteur wat de economische, maatschappelijke en milieueffecten van het eten van vlees zijn. Safran Foer schrijft: ‘Hoewel dit als een persoonlijke speurtocht begon, is het dat niet lang gebleven. Door mijn inspanningen kwam ik oog in oog te staan met feiten die ik als burger niet kon negeren en als schrijver niet voor mezelf kon houden’. Verderop schrijft Jonathan:  ‘Ik schaamde me dat ik in een land met een ongekende welvaart woonde – een land dat een lager percentage van het inkomen aan voedsel besteedt dan enige andere beschaving in de menselijke geschiedenis, maar uit naam van betaalbaarheid vee zo extreem wreed behandelt dat het verboden zou zijn als het een hond betrof’.

Ik ben ‘Dieren Eten’ na 10 jaar opnieuw aan het lezen en vertel je hier binnenkort uitgebreid over op deze site. Maar nu eerst meer over het nieuwste boek van dezelfde auteur: ‘Het klimaat zijn wij’.

2. Het klimaat zijn wij – Jonathan Safran Foer

Het klimaat zijn wij boek Jonathan Safran Foer

Volgens Jonathan Safran Foer is het niet mogelijk om de klimaatverandering aan te pakken zonder onze overmatige consumptie van dierlijke eiwitten drastisch te verminderen. Als je alles meerekent is onze dierlijke consumptie verantwoordelijk voor 51% van de klimaatverandering, zo stelt de auteur. In dit hoge aandeel worden ook de ontbossing (veroorzaakt door het verbouwen van veevoer) en het transport van al het eten voor de dieren (denk aan soja van ver weg) en het (internationale) transport van de dieren meegerekend.

Gelukkig draagt de auteur ook oplossingen aan. Wat kunnen we wel doen voor het klimaat? Lees de Puur! recensie over ‘Het klimaat zijn wij‘.

3. Ooit aten we dieren – Roanne van Voorst

Ooit aten we dieren boek kopen

Pas las ik ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst. “Een aanrader voor vegetariërs, flexitariërs en overtuigde vleeseters”, zoals Roanne schrijft op de cover van haar boek.

In dit prettig leesbare boek schrijft Roanne over haar eigen zoektocht: “Want veel sneller dan je je voor kunt stellen gaan we straks anders eten… Bovenal gaan we anders denken over wat goed is, en wat kwaad. Zucht. Als we straks als oude, gerimpelde besjes samen terugkijken op alle veranderingen, vermoed ik dat we om de beurt zullen verzuchten dat het achteraf bezien wel erg lang heeft geduurd voordat we de omslag maakten. Té lang, bedoelen we dan eigenlijk.

Want we wisten allang dat het niet oké is hoe wij als samenleving met dieren omgaan, en daardoor ook met de planeet. We zagen er misschien al documentaires over, of filmpjes op het internet, of we lazen erover in boeken en kranten. Maar we deden meestal niks met die informatie.”

Lees ook: Jaap Korteweg over De Vegetarische Slager door Jeroen Siebelink en Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? van Esther Ouwehand.

Tips als je minder vlees wilt eten

Wat kun je doen als je minder vlees wilt eten? Inspiratie opdoen over lekkere alternatieven is een aanrader. Daarom zet ik een lijstje met mijn favoriete vegetarische en vegan kookboeken voor je op een rijtje. Ook deel ik heerlijke vega(n) recepten. En tip natuurlijk de lekkerste Puur! uit eten restaurants en kookworkshops. En last but not least: ook op reis inspireer ik je graag.

Vegetarische kookboeken kopen

Favoriete vegetarische kookboeken kopen The Green Kitchen at Home

Favoriete vegetarische kookboeken kopen? Check ‘t lijstje en bestel meteen.

Favoriete vegan kookboeken

Favoriete vegan kookboeken Vegan 100

Wat zijn mijn favoriete vegan kookboeken? Bestel jouw exemplaar als je meer plantaardig wilt eten.

Vegetarische en vegan recepten

Vegan recepten e-book Puur! uit eten

Op puuruiteten.nl/recepten vind je lekkere vega(n) inspiratie. Alle gerechten zijn vegetarisch of veganistisch. Met lekkere desserts en drankjes.

Download jouw gratis Puur! vegan recepten e-book met 30x lekkere recepten zonder dierlijke producten.

Vegetarisch en vegan uit eten

Golden Temple vegetarisch restaurant Amsterdam vegan uit eten

  • Bij alle Puur! uit eten restaurants eet je lekker en puur.
  • Check ook dit lijstje met vega(n) restaurants.
  • Wil je zelf Puur! leren koken? Check deze kookworkshops en opleidingen.
  • Ga je binnenkort op reis? Doe dan inspiratie op via puuruiteten.nl/reizen voor de lekkerste hotspots waar je puur eet en drinkt.
  • Heb jij een goede tip waardoor je zelf minder vlees eet? Laat jouw reactie hieronder achter als tip!
Reacties