Ooit aten we dieren en #trotsopdeboer

Nieuws
Naar item

Dieren. Er is zoveel mis met dieren. Nee, niet met de dieren zelf maar met wat wij denken te weten over dieren. Met wat ik nu schrijf, maak ik misschien geen vrienden met vleeseters, boeren, en ook niet met veganisten.

Toch hoop ik dat we allemaal hetzelfde willen: een mooie wereld voor mens, dier, milieu en steeds belangrijker, ook voor het klimaat. Voor onze (klein)kinderen vind ik zo’n cliché (maar voor de meeste mensen kloppen clichés).

Zelf heb ik geen kinderen en dat is meteen ook het aller-duurzaamst. Want ik las pas dat je qua milieubelasting voor één kind minder maar liefst 30 keer per jaar (ja, elk jaar) naar Parijs en terug kunt vliegen. En dat hoeft natuurlijk sowieso niet per vliegtuig, want zelfs de grootste reisorganisatie van Nederland kondigde pas aan dit alleen nog met de trein aan te bieden.

In dit artikel neem ik je mee naar de actuele zaken rond dieren. Met aandacht voor Trots op de boer, Eet geen dierendag en waarom wil je meer plantaardig eten? En je maakt kans op het boek Ooit aten we dieren, als je meedoet met de winactie.

Trots op de boer

Ik wil best #trotsopdeboer zijn, maar wat mij betreft dan wel ’t liefst op een boer, of akkerbouwer eigenlijk, die plantaardig en biologisch teelt.

trots op de boer
Helaas is dat nog lang niet zo. Op dit moment mag slechts een paar procent van alle varkens buiten rondscharrelen en zijn of haar krulstaart houden. Tot die tijd dat iedereen – en dan ook echt iedereen – plantaardig eet, dus ook geen zuivel en eieren, steun ik graag de boeren en restaurateurs die opkomen voor biologisch boeren en het gebruik van het ongewenste mannetjesdier, als bijproduct voor kaas, zuivel en eieren.

Eet je vlees – en/of andere dierlijke producten – koop ‘t dan biologisch of met drie sterren Beter Leven Keurmerk. Of eet ‘t bij een Puur! uit eten restaurant. Want je wil er toch niet aan bijdragen dat dieren maar eens in hun leven de frisse buitenlucht ruiken, namelijk als ze naar het slachthuis gaan?

Zelf geniet ik liever van lekker plantaardig eten. Deze foto maakte ik vorige week bij Puur! restaurant De Zwaan in Venray, waar ik smulde van een heerlijke, kleurrijke en plantaardige melanzane.

Hotel restaurant De Zwaan Venray

Ooit aten we dieren

Ooit aten we dieren boek kopen

Pas las ik ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst. “Een aanrader voor vegetariërs, flexitariërs en overtuigde vleeseters”, zoals Roanne schrijft op de cover van haar boek.

In dit prettig leesbare boek schrijft Roanne over haar eigen zoektocht: “Want veel sneller dan je je voor kunt stellen gaan we straks anders eten… Bovenal gaan we anders denken over wat goed is, en wat kwaad. Zucht. Als we straks als oude, gerimpelde besjes samen terugkijken op alle veranderingen, vermoed ik dat we om de beurt zullen verzuchten dat het achteraf bezien wel erg lang heeft geduurd voordat we de omslag maakten. Té lang, bedoelen we dan eigenlijk.

Want we wisten allang dat het niet oké is hoe wij als samenleving met dieren omgaan, en daardoor ook met de planeet. We zagen er misschien al documentaires over, of filmpjes op het internet, of we lazen erover in boeken en kranten. Maar we deden meestal niks met die informatie”.

Roanne schrijft verder: “ We hebben dieren niet meer nodig om aan eiwitten te komen. We vinden ze alleen nog maar goed smaken, en makkelijk te gebruiken, en we zijn eraan gewend geraakt.

De juiste vraag is niet óf we enorme sociale, economische en psychologische veranderingen kunnen bewerkstelligen. De vraag die ik mezelf beter kan stellen is wélke verandering we als mensheid in gang willen zetten. En jij jezelf ook”.

Puur! uit eten startte ik ruim 14 jaar geleden, met als doel om te laten zien waar je biologisch – en dus diervriendelijker eet – in de horeca. In de loop van de jaren is hier steeds meer duurzaam bijgekomen: streekproducten, duurzame vis, fairtrade en vegetarisch. De laatste jaren verschuift mijn focus meer en meer naar plantaardig eten. Dat is voor mij en hopelijk ook voor jou de toekomst. Gezonder, beter voor de dieren en het klimaat. En niet te vergeten: lékker, ook belangrijk! En ook nog mooier op de foto ; )

Leestip: Het klimaat zijn wij van Jonathan Safran Foer.

Waarom plantaardig eten?

Gent vegetarische restaurants Epiphanys Kitchen

Tja, waarom plantaardig eten? Voor het klimaat heeft plantaardig eten de kleinste voetafdruk. Maar vooral komt ‘t door mijn eigen idealen, omdat ik eigenlijk geen dieren meer wil eten. Niet dat ik daar al helemaal consequent in ben, want af en toe – zo’n één keer per maand – eet ik nog vis. En af en toe geiten- of schapenkaas. En eieren, heel veel eieren. Natuurlijk wel biologisch of van een vrije uitloopkip die lekker op een zorgboerderij rondscharrelt, houd ik mezelf dan voor. Maar ook dan zijn er waarschijnlijk haantjes voor gesneuveld. En dat geldt ook voor de mannetjesdieren als je kaas eet.

Ik weet niet hoe ’t met jou zit, maar met al dat getwitter en geroep via andere sociale media rond #boerenprotest deze week, sla ik juist een beetje dicht. Vandaar dat ik liever achteraf deze longread schrijf. Want het gevoel dat ’t ergens niet klopt hoe we met dieren omgaan, blijft. Waarom hebben we alles over voor de gezondheid van onze tevreden huisdieren (ja, ik ook) en niet voor landbouwdieren?

Jeannette van Mullem

Het goede nieuws is dat onze huisdieren ook biologisch kunnen eten. Lees ook: biologisch kattenvoer getest.

Eet geen dierendag

Gent Restaurant Amigo vegan

Morgen is het 4 oktober, dierendag. Zullen we om te beginnen allemaal meedoen met ‘Eet geen dierendag’? En liefst niet alleen morgen, maar iedere dag!

Bestel ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst hier.

Download jouw vegan recepten e-book

Vegan recepten e-book Puur! uit eten

Alle recepten van Puur! chefs zijn vega(n): puuruiteten.nl/recepten

Of download jouw vegan recepten e-book. Gratis.

Favoriete vegan kookboeken kopen

Favoriete vegan kookboeken kopen Oh she glows

5x favoriete vegan kookboeken kopen.

Update: de winnaar is bekend. Gefeliciteerd Sofie. Wil je kans maken op het boek Ooit aten we dieren? Laat hieronder je reactie achter waarom je wilt winnen. O ja, fijn als je @puuruiteten volgt via Facebook, Instagram en Twitter. En dit bericht delen vinden we leuk : )

Reacties (21)

 • 17 november 2019, 21:17

  Juliska van Dijk: “Graag zou ik dit boek winnen om weg te geven aan mn partner Dick vd Wee.Hij kookt graag en verantwoord,helemaal nu hij ziek is(geweest)En daarom is goede voeding voor hem en uiteraard ook voor mij weer extra belangrijk.”

 • 11 november 2019, 15:49

  Sofie Bonte: “Waaaauw, ik ben SUPER-blij dat ik dit boek gewonnen heb!! Een hele dikke merci! Ik had het jullie eigenlijk allemaal gegund... Dus als er iemand is die in de buurt woont (Herent), mag je het boek altijd eens komen lenen. Heel veel succes gewenst allemaal, zowel degenen die de eerste stapjes naar plantaardig eten nog gaan zetten, als degenen die proberen anderen tot inzicht te brengen of helaas zichzelf een beetje moeten verdedigen. Groetjes, Sofie”

 • 18 oktober 2019, 21:47

  Nicole: “Ik ( plantaardig eter), zoon van 11 (vegetariër) en man (flexitarier) allen wonende in 1 huis. Vlees wordt niet genuttigd in dit huis. Manlief wel als we uit eten gaan of op feestjes en partijen. Ik hoop met dit boek mijn man dat laatste duwtje in de juiste richting te kunnen geven:) Voor mijzelf fijn om te lezen om nog wat meer Eye openers te zien. Voor mijn zoon omdat hij het kan gebruiken voor zijn spreekbeurt. Kortom; een boek voor ons hele gezin.”

 • 11 oktober 2019, 12:27

  Lou: “Ja, wat een mooie actie! Wil graag meedoen, zodat ik het samen met mijn man kan lezen. Hij is nog niet om, maar staat er wel voor open. En daarna door kan geven aan een vriendin die er net zo instaat: wel open, maar nog niet om. Ik denk eigenlijk ook dat ik er zelf veel steun uit kan halen.”

 • 11 oktober 2019, 11:29

  Anita H.: “Ik ben geen vegetariër, laat staan veganist, maar ik vind het eigenlijk nogal zwak van mezelf dat ik nog dierlijk voedsel nuttig. Wellicht kan dit boek mij ertoe zetten om te switchen.”

 • 11 oktober 2019, 08:45

  Aude van Galen: “Ik zou dit boek graag willen winnen als hulpmiddel om aan anderen uit te leggen waarom ik veganistisch ben. En omdat ik ervan overtuigd ben dat de titel van dit boek in de toekomst waarheid wordt.”

 • 10 oktober 2019, 23:06

  Ben: “Sorry niks aan te doen, ik ben het beest.”

 • 10 oktober 2019, 19:39

  Yannah: “erg interessant onderwerp en als cadeau voor mijn veganistisch zoon en geweldloos strijdende dierenactivist 💚”

 • 10 oktober 2019, 19:28

  Xayedi: “ik wil dat samen winnen met een vriendin! 😊 Dan kunnen we samen lezen over dit interessante onderwerp. Sinds februari dit jaar ben ik omgegaan naar plantaardig eten doordat ik veel maag- en darmklachten had, vermoeidheid, migraine etc etc. Door dierlijke producten niet meer te gebruiken ben ik een stuk energieker en heb ik niet meer door de dag heen pijnscheuten die voelen als stroomstoten in mijn hoofd en ledematen, veel minder migraine en minder spierpijn. Erover lezen en het boek dan uitlenen aan mensen om me heen lijkt me dan ook echt tof”

 • 10 oktober 2019, 17:49

  Minke walraven: “Ik zou het boek super graag willen winnen voor mijn tante Astrid. Dankzij haar inzet in het veganisme zijn wij ons hier bewust van geworden en eten wij ook geen dieren meer. Verder heb ik een lezing bijgewoond van de auteur waarin zij over dit prachtige boek sprak. Dankzij deze Twee inspiratie bronnen kan dit boek in onze familie niet ontbreken.”

 • 10 oktober 2019, 17:11

  Sofie: “Ik zou het boek graag winnen. Ik eet al jaren geen vlees, mijn dochter is me gevolgd maar ik zoek nog argumenten om mijn zoon van 19 te overtuigen :) Bijna zeker dat ik die in dit boek kan vinden !!!”

 • 10 oktober 2019, 13:08

  Charlie: “Ik zou het boek graag willen winnen omdat ik als flexitariër toch soms nog de motivatie mis om veganist te worden. Mensen in mijn omgeving zetten mij er vaak toch tot aan om vlees/vis te eten, terwijl ik hier niet volledig achter sta. Denk aan onverwacht mee-eten bij vrienden, het is etenstijd en er is al een volledige maaltijd gekookt. Je komt er dan achter dat er toch spekjes in zitten verstopt, of kleine stukjes tonijn. De biefstuk of het lamskoteletje kan ik nog aan degene naast mij geven, maar zodra ik al een bord met eten aangereikt krijg kan ik het moeilijk in de prullenbak laten gooien.”

 • 10 oktober 2019, 12:21

  Chantal Trip: “Ik doe heel graag mee met de win actie. Na het lezen van how not to die lijkt dit mij een hele goede aanvulling. Tevens vind ik het prettig om anderen te inspireren en ik denk dat dit boek mij daar heel goed bij kan helpen. Fingers crossed”

 • 10 oktober 2019, 11:57

  Philo Ooms: “Laatst werd dit boek aangeraden op de pagina van vegans van Genk/Hasselt ( Belgie ) Ik eet al geen vlees, vis, zuivel...maar eet nog eieren Misschien is dit boek een zetje om helemaal vegan te gaan eten Dus ja, ik zou het graag winnen Maar ik gun het natuurlijk iedereen Dus succes voor iedereen 💚 Groetjes Philo”

 • 10 oktober 2019, 11:53

  Marieke: “Het zou top zijn om dit boek te winnen, zodat mijn vriend en ik eindelijk blijvend de handvatten en argumenten hebben om de laatste dierlijke producten uit ons eet-en leefpatroon te halen en onze omgeving beter te kunnen informeren en inspireren :)”

 • 10 oktober 2019, 11:29

  Xaviera Jamie: “Ik kan wel wat inspiratie, tips and tricks gebruiken en het ik nog beter en vooral sneller om kan scha. Ik loot graag mee!”

 • 10 oktober 2019, 11:29

  Elin: “Dit boek staat al een hele poos op mijn - to buy - lijst. Dit omdat ik mezelf zo goed mogelijk wil informeren zodat ik niet alleen zelf vol vertrouwen achter mijn vegan leefstijl keuze sta, maar ook anderen op de juiste manier kan inspireren. 🌿🌿🌿🌿🌿 ☆☆fingers crossed☆☆”

 • 10 oktober 2019, 11:06

  Vera: “Ik zou het boek heel graag willen winnen omdat ik het al wil lezen sinds ik er deze zomer over hoorde bij Zomer met Art!”

 • 10 oktober 2019, 11:05

  Bonte Sofie: “Hey! Ik zou dit boek heel graag winnen, omdat nieuwe inzichten over dit onderwerp bij mij altijd welkom zijn. Ik eet plantaardig (alleszins zo veel mogelijk) en kan me soms afvragen hoe het toch komt dat het zo lang geduurd heeft alvorens ik heb ingezien dat dieren eten moreel gewoon niet OK is. Waarom we niet inzien dat er dierenleed aan zuivel vasthangt. “Een koe geeft toch gewoon melk?” En hoe het komt dat sommige van mijn vrienden, zelfverklaarde dierenvrienden nota bene (genre “mijn kat is mijn alles”), eigenlijk een beetje met mij lachen omdat “vegan toch wel heel extreem en alternatief is” en het toch nergens voor nodig is jezelf al dat lekkers te ontzeggen, “zolang het dier maar humaan geslacht is”. Ik word langzaamaan beter in die gesprekken, maar een beetje extra munitie in de vorm van informatie en inzichten kan ik altijd goed gebruiken! Groetjes, Sofie”

 • 10 oktober 2019, 10:51

  Monique van de Wouw: “Ik zou het boek 'Ooit aten we dieren' heel graag winnen. Mijn levensstijl is zoveel mogelijk veganistisch en in de inleiding staat dat veganisten mogelijk geen vrienden worden van dit boek. Ik ben heel benieuwd. Lees graag ook andere standpunten.”

 • 10 oktober 2019, 10:50

  Lieske van der Voort: “Ik zou graag het boek willen winnen! Waarom? Omdat ik sinds kort veganistisch aan het eten ben. Ik merk dat ik me steeds moet ‘verdedigen’ tegenover anderen. Waarom? Ik vind het juist zo iets liefs om rekening te houden met dieren.. ik zou daarnaast meer over veganisme en de opties willen lezen. Ik ben echt nog zoekende.”