Jagerslatijn boek

Nieuws
Naar item

Boek Jagerslatijn, mythes en fabels over de jacht

Nooit werd er in Nederland zo veel gejaagd als nu. Voor het boek Jagerslatijn verzamelde Nettie Dekker honderden artikelen over de jacht. Ze onderzocht wat de redenen zijn om te jagen en met welke argumenten jagers de jacht verdedigen.

In Jagerslatijn rekent Nettie Dekker af met mythes en fabels over de jacht:

  • Jacht verlaagt het aantal aanrijdingen.
  • Jacht vermindert (of voorkomt) landbouwschade.
  • Schade aan de natuur en populatiebeheer.

Propaganda van de jacht

Nettie Dekker gaat in op propaganda van de jacht en de lobby van de jagers in het contact met de politiek en de media. De wet- en regelgeving wordt helder uitgelegd. Zo lees ik dat op de wildlijst vijf soorten dieren staan: haas, konijn, wilde eend, houtduif en fazant. Jagers mogen deze dieren doden zonder dat ze daarvoor een noodzaak hoeven aan te tonen.

Daarnaast is er een landelijke- en een provinciale vrijstellingslijst. De rol van de provincies is dat ontheffingen in lijn zijn met de eisen die de wet stelt. De wet zegt dat afschot een uiterst middel is dat uitsluitend mag worden ingezet als alle preventieve maatregelen die genomen zijn niet effectief zijn gebleken. Gebeurt dat ook in de praktijk?

Heeft jagen zin?

Nederland is een paradijs voor ganzen. De boeren, en dan vooral de melkveehouders, zijn niet het slachtoffer van ganzen; zij zijn de belangrijkste reden dat grote aantallen ganzen in ons land neerstrijken. Zij zijn de cateraars die ganzen voor een doorlopend all you can eat-buffet voorzien, zo legt Nettie uit in Jagerslatijn.

Daarnaast kun je je afvragen of grootschalige dodingen, van in dit geval ganzen, effect hebben. Nee, concluderen Alterra en Sovon: het doden van honderdduizenden ganzen per jaar is dweilen met de kraan open. Deze conclusie is ook voor everzwijnen en edelherten hetzelfde. En dan is er ook nog de onnatuurlijk snelle voortplanting als gevolg van de jacht.

Wat werkt dan wel om de aantallen van een bepaald soort dier terug te dringen? Preventie. Geen gewassen telen die bijvoorbeeld zwijnen lekker vinden, naast hun leefgebieden. Werende rasters en wildgreppels.

Jagers worden vrijwel niet gecontroleerd

Behalve de telling van levende dieren en het bepalen van de omvang van een populatie, leveren jagers ook cijfers aan over hoeveel dieren die ze hebben gedood. Ook hier is geen sprake van controle of toezicht.

Over de willekeur bij tellingen vertelt ook een ex-jager: “Ook wij telden vroeger de reeën aan de tap en bij elke pot bier werden het er meer. Geen haan die ernaar kraaide.” De tellingen door jagers zijn fraudegevoelig, alleen zij hebben belang bij hoge aantallen dieren van de soort die ze willen doden.

De rol van de media en de jacht

De media belichten vooral de noodzaak van de jacht en zijn zo spreekbuis voor jagers en provincies.

Als je maar vaak genoeg hoort of leest dat ganzen, ratten, muizen, vossen en noem-maar-op een plaag vormen, nemen mensen dat over. Hoe vaker mensen foutieve informatie tegenkomen die ze zomaar voor waar aannemen, hoe geloofwaardiger de misinformatie lijkt, en hoe beter deze blijft hangen.

Fabel: Jacht moet, want we hebben geen grote roofdieren

Het argument van het ontbreken van de natuurlijke vijand in de vorm van grote roofdieren werd jarenlang gebruikt. En toen kwam de wolf…

Nu roepen jagers dat de wolf een gewetenloze moordenaar is. De claim dat dieren een mooi leven hebben gehad, en dat ‘wij jagers’ ze daarom mogen doodschieten, is onjuist en pervers, zo stelt Nettie Dekker.

Ook de claim dat jagers alleen het ‘perfecte schot’ lossen, klopt niet. Zo’n 30% (!) van de aangeschoten dieren wordt nooit teruggevonden. En dan hebben we het nog niet over de dieren die in doodsangst door de jachthonden worden ‘opgehaald’ en door jagers worden doodgeslagen.

Wat kun jij doen voor in het wild levende dieren?

  • Opkomen voor hun rechten en diervriendelijk(er) stemmen.
  • Spreek jachtgezinde provinciebestuurders, de makers van faunabeheerplannen aan als zij jagersbelangen boven die van de natuur stellen.
  • Stuur brieven naar jouw krant en reageer op social media als je daarin jachtpropaganda tegenkomt.
  • Steun organisaties die ontheffingen aanvechten.

De natuur is haar eigen baas, zij heeft geen heersers nodig. Nettie Dekker eindigt haar goed onderbouwde, ongeveer honderd pagina’s tellende, boek met: “De jacht verandert het natuurlijk gedrag van dieren, het verstoort ecosystemen en veroorzaakt ernstige schade aan de natuur en aan dierpopulaties. Daarbij is jagen als hobby immoreel. En wat immoreel is, mag gewoonweg niet legaal blijven.”

In bovenstaand artikel vind je een samenvatting van wat mij het meest opviel in het prettig leesbare boek. Jagerslatijn is plezierig en helder geschreven met een goede onderbouwing met zo’n 150 eindnoten en bronnen. Lees het boek Jagerslatijn vooral zelf en vorm zo je eigen mening.

Boek Jagerslatijn kopen

Bestel Jagerslatijn hier. Je koopt het boek voor een klein prijsje: € 12,50.

Onder de beesten

Winactie boek Onder de beesten dierenwelzijn Jeroen Siebelink Roel Binnendijk

Roel Binnendijk, van huis uit criminoloog, ging drie jaar undercover in de bio-industrie. In de stal. Op transport. In het slachthuis. Samen met onderzoeksjournalist Jeroen Siebelink schreef hij het boek Onder de beesten. Zijn naam ken je wellicht van het boek De Vegetarische Slager, waar Puur! uit eten eerder over schreef.

Ooit aten we dieren

Ooit aten we dieren boek kopen

Pas las ik ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst. “Een aanrader voor vegetariërs, flexitariërs en overtuigde vleeseters”, zoals Roanne schrijft op de cover van haar boek.

In dit prettig leesbare boek schrijft Roanne over haar eigen zoektocht: “Want veel sneller dan je je voor kunt stellen gaan we straks anders eten… Bovenal gaan we anders denken over wat goed is, en wat kwaad. Zucht. Als we straks als oude, gerimpelde besjes samen terugkijken op alle veranderingen, vermoed ik dat we om de beurt zullen verzuchten dat het achteraf bezien wel erg lang heeft geduurd voordat we de omslag maakten. Té lang, bedoelen we dan eigenlijk.

Spirituele betekenis van eten

medical medium bleekselderij sap celery juice boek bestellen

Medical Medium schrijft over de spirituele betekenis van eten. In zijn boeken geeft hij tips over hoe je gezond eet en drinkt. Ook gaat hij in op oorzaken van verschillende ziektes. Een van de meest doeltreffende manieren om je lijf te reinigen is volgens hem het drinken van bleekselderij sap. Daar schreef hij zelfs een heel boek over: Celery Juice, Nederlandse editie. Ook een aanrader is zijn boek Life-Changing Foods.

Meer Puur! uit eten

Reacties