Boek De Vegetarische Slager

Nieuws
Naar item

Het boek De Vegetarische Slager begint met: Voor de dieren. Met deze korte, eenvoudige en alleszeggende ode begint het boek. Dit raakte me meteen. Om allerlei redenen kun je kiezen om minder (of geen) vlees te eten. Voor je gezondheid of, sinds relatief kort bekend, voor het klimaat. Maar voor de dieren raakt mij het meest.

Schrijver Jeroen Siebelink

Net voor de coronacrisis ontmoette ik schrijver Jeroen Siebelink bij een lezing georganiseerd door de Partij voor de Dieren in Arnhem. Daar vertelde hij vooral over zijn boek Pels en kort over zijn die week verschenen boek De Vegetarische Slager.

Jeroen beloofde mij het boek via de uitgever toe te laten sturen en de volgende dag zag ik zijn e-mail aan de uitgever voorbijkomen. Doen wat je belooft. En dat liefst nog snel ook. Daar hou ik van. Enkele dagen later ligt De Vegetarische Slager op mijn  deurmat. Ik neem je graag mee in het 366 bladzijden tellende boek. En hoop dat je ’t zelf ook gaat lezen!

Over Jaap Korteweg en het vlees van de toekomst

Boek De Vegetarische Slager

Groei zit niet in de 700.000 vegetariërs die Nederland telt, wel in de flexitariërs en scharrelvleeseters. Vegetarische Slager Jaap Korteweg wil zelfs de grootste vleeseter overhalen om meer plantaardig te eten. Zijn idee achter de naam De Vegetarische Slager is niet om producten voor vegetariërs te maken maar voor vleesliefhebbers die bezwaar hebben tegen de productiewijze van vlees.

Jaap deelt zijn droom met Niko Koffeman en Antoinette Hertsenberg die hij ’toevallig’ ontmoette op een Zuid-Franse camping. Daar ontpopte het plan van De Vegetarische Slager.

Jeroen Siebelink neemt je als lezer mee in de zoektocht van Jaap om dé perfecte vleesvervanger te maken. Jaap start met de ontwikkeling van zijn eerste product: de vegetarische kipstukjes.

Recept met vegetarische kipstukjes

Recept Vegetarische Slager vegetarische kip stuckjes aangenaam haarlem

Check dit kleurrijke recept met vegetarische kipstukjes: ‘kip’-mangoschotel met citroentijm, rode ui en quinoa.

Prachtig verhalend beschrijft Jeroen hoe Jaap opgroeit op de boerderij met melkkoeien in het Brabantse Zevenbergen. Zijn vader Gerrit wilde het bedrijf van zijn vader overnemen. In die tijd bezocht Gerrit weleens een zogenaamde voorbeeldstal. In twee generaties tijd veranderden dieren in vlees op pootjes. Waren dit nog dieren? Alles moest zo efficiënt mogelijk. Dieren zo dicht mogelijk op elkaar, zonder dat ze elkaar pikten of beten. Dat deed je dus niet door ze hun natuurlijke gedrag te laten ontwikkelen en genoeg ruimte te geven maar door de hoorns af te zagen, de krulstaarten van de varkens af te knippen en de snavels van kippen af te hakken. En ja, dat gebeurt nog steeds zo.

De strijd van De Vegetarische Slager

Hilarisch en tegelijkertijd zo bizar was de strijd die De Vegetarische Slager voerde tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Onderwerp was de naam ‘kipstukjes’, voordat ze ‘kipstuckjes’ heetten. In plaats van moeizaam de NVWA te overtuigen van zijn gelijk, vond Jaap het beter om zijn dank uit te spreken.

In een videofilmpje, wandelend door zijn net geopende winkel in Den Haag, geeft hij aan dat hij erg is geschrokken van alle commotie. “Kip is het meest veelzijdige en het meest verkochte stukje vlees. Als ik dit wil vervangen door plantaardige kip, dan moet ik daar duidelijk over zijn. Dus om voor alle consumenten kristalhelder te maken dat de smaak en structuur van het vlees van De Vegetarische Slager niet te danken zijn aan dierlijk vlees, maar dat die zijn gestolen, ‘gehackt’, gaan voortaan de op basis van 100% plantaardige kipstukjes ‘kipstuckjes’ heten.

Wij zouden ook niet willen dat er echte zigeuners in de zigeunersaus zitten. Of meisjes in Arnhemse meisjes. We willen geen haas in biefstuk. Geen kogels in kogelbiefstuk. Geen vlees in onze tomaten! In onze slavinken willen we sla noch vink.”

Met de overname door Unilever hopen Jaap en zijn team de grote ambitie waar te maken: de grootste slager ter wereld te worden. Want, Loesje zei ’t al: Hoe biologisch het varken ook heeft geleefd, dood wil ze niet.

Bestel boek De Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager, Jeroen Siebelink, Xander Uitgevers

5x boeken over minder vlees eten

Dieren Eten boek minder vlees eten

Lees ook: 5x boeken over minder vlees eten.

Favoriete vegetarische kookboeken bestellen

Favoriete vegetarische kookboeken bestellen.

9x vegan en vegetarische restaurants

Golden Temple vegetarisch restaurant Amsterdam vegan uit eten

Lekker uit eten bij een vegetarisch restaurant? Bij deze restaurants eet je niet alleen vegetarisch. Stuk voor stuk zijn ze ook nog eens duurzaam, want ze kiezen voor streekproducten, biologisch en fairtrade, als de ingrediënten van ver komen. Ook vegan uit eten is bij dit lijstje een aanrader.

Nog meer boeken over dierenwelzijn

Reacties (1)

  • 24 May 2020, 16:11

    Eveline: “ik zou graag producten zonder soja willen hebben in de vegetarische slager lijn. kinderen in de puberteit moeten soja zo veel mogelijk mijden, dit veroorzaakt te heftige schommelingen in de hormoonspiegels. verder zou ik graag willen lezen dat de soja uit europa komt en niet uit een stuk gekapt oerwoud oid.”