Veganisme voor beginners

Nieuws
Naar item

Veganisme voor beginners 

Veganisme voor beginners, waar moet je beginnen? De wereld van plantaardig eten is groot en soms best overweldigend. De keuzes tussen producten. Twijfelen of het nu wel of niet vegan is en niet alleen vega. De prijzen en ingewikkelde recepten. Maar met de juiste begeleiding en hulp, zul je merken dat kiezen voor vegan makkelijk is en leuk! Daag jezelf uit door nieuwe dingen te proberen en stap uit je ‘comfortzone’. 

Maak kennis met veganisme

Mijn naam is Onne en momenteel ben ik stagiair bij Puur! uit eten. Voordat ik stage ging lopen bij Jeannette had ik weinig tot geen ervaring met veganisme. Er ging een wereld voor mij open. Elke dag leerde ik wel iets nieuws over de vegan lifestyle. Ik ontdekte allerlei nieuwe spannende smaken. Mijn blik was erg zwart-wit over veganistisch eten en leven. Ik ging er vanuit dat het allemaal erg duur was en super ingewikkeld om te maken. Maar die vooroordelen bleken totaal niet waar te zijn. Er zitten zoveel positieve voordelen aan veganistisch eten dat het echt een eye-opener is. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. 

Be more vegan kookboek

Be more vegan is hét kookboek voor beginnende (jonge) vegans! Veganisme is geen trend, maar een nieuwe manier van eten. Maar je wilt natuurlijk wel lekker en gevarieerd eten en zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Be more vegan legt alles uit over veganisme en hoe je zo gezond en leuk mogelijk plantaardig leeft. Minstens zo belangrijk zijn de 50 heerlijke recepten. Van ontbijtrepen met banaan en zomerfruit tot mini-flatbread pizza’s en van quesadilla’s met zoete aardappel, champignon en mais tot karamel-chocopuddinkjes. 

Vragen voor een veganist

Niki Webster Be more vegan kookboek

‘Zal ik geen eiwitten tekortkomen? Vooral als ik veel sport?’

Zolang je genoeg eet om je groei en gezondheid te ondersteunen, is het zeer onwaarschijnlijk dat je eiwitten tekortkomt. Door gevarieerd en plantaardig te eten is je lichaam in staat voldoende eiwitten aan te maken. 

‘Is soja slecht voor het milieu?’

Soja is een geweldige bron van plantaardige eiwitten, maar ook een belangrijke oorzaak van ontbossing. Echter, 80% van soja wordt gebruikt als veevoer en slechts 6% voor menselijke consumptie. 

Be more vegan recepten

Roerbakgroenten & krokante tofu met pindanoedels

Be more vegan kookboek recept

Ingrediënten, voor 4 personen

Voor de krokante tofu:

  • 400 g stevige tofu (naturel), in blokjes
  • 1 el plantaardige olie

Voor de satésaus:

  • 5 el pindakaas met stukjes
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el sojasaus
  • 3 el geroosterde sesamolie
  • 1 tl ahornsiroop
  • 4 el water
  • snufje chilivlokken

Voor de roerbakgroenten:

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 rode paprika
  • 75 g broccoli
  • 100 g sugarsnaps
  • ½ courgette
  • 300 g vegan woknoedels

Toppings: geroosterde pinda’s of cashewnoten

Roerbakgroenten bereiden

Zo maak je de krokante tofu:

  1. Laat de tofu uitlekken en snijd hem in grote blokken.
  2. Verhit de olie in een grote wok of koekenpan.
  3. Bak de tofu in enkele minuten rondom bruin en krokant. Leg apart op een bord.

Zo maak je de satésaus:

Doe alle ingrediënten in een potje en schud goed.

Zo maak je de roerbakgroenten:

  1. Hak de ui grof en snijd de knoflook in plakjes.
  2. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe.
  3. Bak de ui 7-8 minuten in de pan, tot hij zacht en lichtbruin is. Voeg de knoflook toe.
  4. Snijd ondertussen de groenten grof en voeg ze toe.
  5. Roerbak alles 3-4 minuten, tot de groenten gaar maar nog wel knapperig zijn.
  6. Voeg de noedels en satésaus toe, roer goed door en bak alles nog een minuutje.
  7. Schep voorzichtig de krokante tofu erdoor.
  8. Strooi de geroosterde noten erover en serveer.

Romige curry met zoete aardappel

Be more vegan recept curry kookboek

Ingrediënten, voor 4 personen

Voor de curry:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • stukje gember, ter grootte van je duim 
  • 1 el olijfolie 
  • 1 tl gemalen kurkuma 
  • 1 tl komijnzaad of gemalen komijn 
  • 1 tl gemalen koriander 
  • ½ tl chilivlokken (optioneel) 
  • 4 rijpe tomaten 
  • 1 grote zoete aardappel, geschild 
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt 
  • 1 blik kokosmelk 
  • handvol spinazie en/of verse koriander 
  • 1 tl zout 
  • snufje zwarte peper 

Toppings:

  • 3 el cashewnoten/ pinda’s 
  • verse korianderblaadjes 

Voor erbij: 250 g gekookte rijst

Curry bereiden

Zo maak je de curry:

  1. Hak de ui grof en rasp de knoflook en gember.
  2. Verhit een grote pan met de olijfolie op middelhoog vuur en bak de ui in 7-8 minuten zacht en lichtbruin.
  3. Voeg de knoflook, gember en specerijen toe en bak al roerend nog enkele minuten.
  4. Snijd ondertussen de tomaten en zoete aardappel in stukjes. Voeg ze toe aan de pan en bak alles nog 2-3 minuten, tot de tomaten zacht zijn; roer af en toe.
  5. Doe de kikkererwten en kokosmelk erbij. Laat alles nog 15-20 minuten zacht koken, tot de zoete aardappel gaar is.
  6. Roer de spinazie en/of koriander erdoor en breng alles op smaak met zout en peper.

Zo rooster je de cashewnoten/pinda’s:

Doe de cashewnoten of pinda’s in een koekenpan zonder olie en bak ze op middelhoog vuur, tot ze lichtbruin kleuren. Let erop dat ze niet aanbranden!

Zo serveer je de curry:

Serveer de curry met rijst en bestrooi alles met de geroosterde noten en koriander.

Uitgeverij Becht, Be more vegan, Niki Webster

Wat geef je een vegan cadeau?

vegan in gent wat geef je een vegan cadeau

Het is soms erg lastig om voor iemand een geschenk te kopen, zelfs als je die persoon goed kent. Dus tja…. een vergissing is snel gemaakt als je voor een veganist gaat shoppen. Maar met deze tips gaan we jou helpen die zoektocht wat makkelijker te maken: Wat geef je een vegan cadeau?

Meer Puur! uit eten

Reacties