Wat te doen in Flevoland?

Nieuws
Naar item

Dagje uit in Flevoland?

Puur! uit eten zet de leukste, lekkerste en puurste tips in Flevoland, onze jongste provincie, voor je op een rijtje. Waar koop je biologische producten op een boerenmarkt, eet je lokaal en biologisch in restaurants, wandel of fiets je in de groene natuur en waai je lekker uit op het water? Kortom: Wat te doen in Flevoland?

Flevoland kaart museum batavialand lelystad

In 1986 werd Flevoland de twaalfde provincie van Nederland, na de inpoldering van de Zuiderzee. De grootste polder ter wereld heeft ook nog eens het grootste areaal biologische landbouw van ons land: vooral aardappelen, appels en aardbeien worden er biologisch geteeld.

Wat te doen in Flevoland: 7x leuke en lekkere tips!

1. Stadsboerderij Almere

Stadsboerderij Almere biologische markt

Iedere zaterdag is er een biologische boerenmarkt op stadsboerderij De Kemphaan in Almere. Ik spreek Tineke, samen met haar man Tom zijn ze de eigenaren van de stadsboerderij. Tineke vertelt over de 250 hectaren grond die ze biologisch-dynamisch bewerken en waar ze onder meer uien, doperwten en sperziebonen oogsten. Almeerse Weelde is hun eigen label dat op de boerenmarkt en bij de plaatselijke Natuurwinkel wordt verkocht. Op de boerenmarkt proef je lekkers van de van oorsprong Griekse Maria, van Maria Kookt Puur. Haar spanakotiropites, ofwel met spinazie en fetakaas gevulde filodeegrolletjes zijn heerlijk. Jelger bakt zijn eigen broodproducten. En natuurlijk doe je er je wekelijkse biologische boodschappen, van groente en fruit tot honing en wijn.

2. Batavialand

Nee, we bezoeken niet de bekende outlet, dat is Batavia Stad Fashion Outlet, maar museum Batavialand. Hier leer je alles over de geschiedenis van Flevoland. Het ontstaan start met het plan van ingenieur Cornelis Lely. Bekijk bij binnenkomst het introductiefilmpje over de afsluiting en gedeeltelijke droogmaking van de Zuiderzee.

3. Lunch bij de Rede

Vegetarische lunch bij de Rede Lelystad restaurant

Wat er nu precies puur is bij restaurant de Rede is nog onduidelijk. Ik kies een vegetarische lunchproeverij met geitenkaas en een rucolakaaskroket op maïsbrood.

EARTH Tea De Rede Lelystad

Wel schenken ze EARTH Tea, dat is in ieder geval Puur! Net als bij EARTH water gaat de nettowinst naar duurzame waterprojecten in Afrika en Azië.

4. Horsterwold en De Stille Kern

André Wels boswachter Staatsbosbeheer Horsterwold

André Wels, boswachter van Staatsbosbeheer, leidt ons rond met een electrische ekocar in het Horsterwold. Met 4.500 hectaren is dit het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa. Vol passie vertelt hij over de natuur in Flevoland en de snelgroeiende bomen door de vruchtbare bodem. Zo wijst hij ons een boom aan van 36 jaar oud, die al een doorsnede van 1.53 meter heeft. We naderen stiltegebied ‘De Stille Kern’, waar we wel heel dicht bij de konikpaarden kunnen komen.

konikpaarden Horsterwold

Staatsbosbeheer voert de politieke keuzes uit die de overheid maakt. Op dit moment is de discussie over de Oostvaardersplassen en het Horsterwold actueel. De grote grazers, waaronder de konikpaarden, hebben veel meer leefruimte nodig. Eén groot natuurgebied met een verbinding tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold is dan ook wenselijk volgens natuurorganisaties als de Dierenbescherming. Op die manier krijgen de dieren een groter leefgebied en dus meer eten.

5. Vis à Vis theater en restaurant De Rode Haring

Restaurant De Rode Haring Vis à Vis Almere

Meer dan 10 jaar geleden zag ik, het toen nog reizende, theatergezelschap Vis à Vis in het mooie Sonsbeekpark in Arnhem. Intussen hebben ze een vaste stek in Almere, bij het Almeerderstrand met een theater, buitenbar en restaurant. Ik spreek met Zoë Verloop, chef van het kleurrijke restaurant De Rode Haring. Zoë vertelt over haar voorkeur voor scharrelende dieren en de keuze voor biologisch en/of eten van dichtbij.  Ze voelt zich als een vis in het water bij Vis à Vis. Wat ik leuk vind is dat ze vol trots de nadruk legt op haar teamleden in haar verhaal. Want net als bij een theatervoorstelling is koken in een restaurant ook een uitvoering die je samen tot een succes maakt.

Vis à Vis restaurant De Rode Haring almere

Vanavond start het menu met: gepekelde radijzensla met rabarbervinaigrette, Hollandse sla met zeekraal-mayodressing, salade van parelcouscous met kruidenolie.

Vis à Vis theater Mare almere

Na het lekkere ongedwongen diner op deze fijne plek schuiven we aan in het buitentheater met de voorstelling Mare. Ik vind het bewonderenswaardig dat Vis à Vis voor maatschappelijke thema’s kiest en dit op een komische wijze vormgeeft. Hierbij zetten ze mensen wellicht juist nog meer aan het denken over hun gedrag. Mare gaat over het stijgen van de zeespiegel door toedoen van de mens. In een waterbassin gevuld met meer dan 1 miljoen liter water neemt een huwelijksreis een dramatische wending, als de wereld langzaam onder water verdwijnt.

Vis à Vis Almere theater buitentheater

6. Restaurant Flantuas op Lelystad Airport

Restaurant Flantuas Lelystad Airport

‘Ervaar de pure polderpassie’ is de leus van Restaurant Flantuas, met uitzicht over de start- en landingsbaan van luchthaven Lelystad. Net als de Oostvaardersplassen is ook luchthaven Lelystad volop in het nieuws. ‘Lokaal vind ik belangrijker dan biologisch’, stelt Gerhard, eigenaar van Restaurant Flantuas op Lelystad Airport. Als hij praat over zijn nieuwe horecaplannen bij zijn eigen boerderij gaan zijn ogen glinsteren.

Restaurant Flantuas Lelystad Airport

Intussen geniet ik van een vega tortilla: groentewrap met een chutney van tomaat.

7. Marker Wadden bezoeken met een Rib boot

Jeannette van Mullem Markermeer per rib boot marker wadden

Leuk om Marker Wadden per rib te verkennen. Het gebied is nog in aanleg, met een rib boot van de Waterhulpdienst ontdek je de aanleg van de stranden alvast. Rib? Ja, dat is een boot die best snel kan, zonder dat je last hebt van de golven, zo soepel glijdt ie over het water. Ook leuk als bedrijfsuitje! Zo vaar je in een uur al van Lelystad naar Enkhuizen. Een bijzondere manier om het Markermeer te ontdekken.

Ik bezocht Flevoland op uitnodiging van Toerisme Flevoland.

Meer Puur! tips in Flevoland? Deel jouw tip graag in een reactie onderaan deze blog!

Hotels met biologisch eten

Hotel Bitter en Zoet Veenhuizen biologisch hotel overnachten drenthe bijzonder luxe

Bij deze fijne adressen kun je niet alleen heerlijk Puur! uit eten. Als je blijft overnachten in het hotel geniet je de volgende ochtend van een lekker ontbijt met verse, biologische streekproducten. Lees: 6x Overnachten in hotels met biologisch eten.

Biologische restaurants: handig overzicht!

biologisch restaurant Op Hodenpijl Schipluiden

 

Puur! uit eten bij restaurants met groenten in de hoofdrol, biologisch, uit de streek, duurzaam, fairtrade én vooral lekker eten. Check: biologische restaurants!

© Tekst en fotografie Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel

Reacties