De Vegetarische Zilveren Lepel

Nieuws
Naar item

De Vegetarische Zilveren Lepel is uit! Het iconische kookboek ‘De Zilveren Lepel’ heeft nu ook een vegetarische uitgave. De eerste editie van de klassieker kwam uit in 1950. Het boek staat vol met gerechten die al eeuwenlang bekend zijn in de Italiaanse keuken. 

De Vegetarische Zilveren Lepel

de vegetarische zilveren lepel

De Vegetarische Zilveren Lepel’ bevat meer dan 200 vegetarische gerechten, allemaal bereid op de klassieke Italiaanse manier. De nadruk bij het boek ligt op gezonde recepten voor mensen die minder (of geen) vlees willen eten. In dit boek vind je de Italiaanse keuken echt op z’n best.

Puur! heeft een kijkje mogen nemen in het boek. We delen graag een heerlijk lasagne recept met jullie.

Kastanje lasagne met pompoen en palmkool

Ingrediënten kastanje lasagne

  • 200 g kastanjemeel 
  • 2 eieren 
  • 60 ml en 3 el extra vergine olijfolie
  • 300 g geschilde pompoen, in plakjes van 6 mm 
  • 3 tenen knoflook, geplet en geschild 
  • 300 g Toscaanse palmkool 
  • krap 50 g gewone bloem 
  • 700 ml melk 
  • mespunt versgeraspte nootmuskaat 
  • 40 g geraspte Parmezaan 
  • zout en zwarte peper 

De Vegetarische Zilveren Lepel recept

  • Verhit de oven tot 180 C.
  • Zeef het meel op je aanrecht, vorm er een bergje van en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje, voeg 1 eetlepel olijfolie en een mespunt zout toe en werk de eieren en olie met behulp van een vork beetje bij beetje door de bloem. Het moet een samenhangende massa worden. Kneed het deeg een paar minuten, wikkel het in plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Meng de pompoen in een grote kom met de knoflook, 2 eetlepels olie, een mespunt zout en wat peper; de plakjes pompoen moeten goed bedekt zijn. Verspreid ze (ook de knoflook) over een bakplaat, leg er een vel aluminiumfolie over en zet ze ca. 30 minuten in de oven; de pompoen moet gaar zijn. Haal de plaat uit de oven en gooi de knoflook weg maar houd de oven aan.
  • Breng een grote pan water met zout aan de kook. Kook de palmkool 5 minuten. Giet de bladeren af en laat ze afkoelen. Knijp er dan overtollig water uit en hak ze fijn.
  • Verhit 60 ml olie in een middelgrote pan op niet te hoog vuur. Bak de bloem een paar tellen. Giet er al roerend langzaam de melk bij en kook 7-8 minuten, blijf roeren. Roer er nootmuskaat, een mespunt zout, wat peper en de palmkool door. Zet het vuur uit en roer er de parmezaan door.
  • Breng een grote pan water aan de kook.
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestrooid aanrecht dun uit en snijd het in rechthoeken van 7 x 15 cm. Doe zout bij het kokende water en kook de velletjes deeg 2 -3 minuten. Giet ze af en leg ze uitgespreid op een vel bakpapier om te drogen. 
  • Leg een laag deegvelletjes in een ovenschaal van 23 x 33 cm. Schep daarop een laag saus en daarna een laag pompoen. Herhaal dit en eindig met pompoen. Zet het gerecht ca. 35 minuten in de oven en dien het heet op.

Bestel De Vegetarische Zilveren Lepel

Tip van Puur!

Liever een geheel plantaardig recept? Bekijk dan eens ‘50x Vegan Zuivel’. Hier vind je tips hoe je recepten kunt veganizen. Zo kun je dierlijke ingrediënten perfect vervangen. Met vegan varianten voor melk, kaas en ei!

Plantaardige melk zelf maken

Plantaardige melk zelf maken notenmylk

Plantaardige melk is populairder dan ooit. Niet zo gek ook want het is veel beter voor de dieren en klimaat. Om 1 liter melk te produceren is er 500 liter water nodig, 0,9 m2 grond en het levert 1,2 kilo aan broeikasgassen op. En dan hebben we het nog niet over de verwoesting van het regenwoud om plaats te maken voor de productie van veevoer en het dierenleed in de bio-industrie. Gelukkig is er ook goed nieuws! Steeds meer kookboeken leren je alles over plantaardig eten en drinken, zoals 50x vegan zuivel.

Ooit aten we dieren

Ooit aten we dieren boek kopen

Ooit aten we dieren. Er is zoveel mis met dieren. Nee, niet met de dieren zelf maar met wat wij denken te weten over dieren. Met wat ik nu schrijf, maak ik misschien geen vrienden met vleeseters, boeren, en ook niet met veganisten. 

Veganisme voor beginners

Veganisme voor beginners Be more vegan kookboek

Veganisme voor beginners, waar moet je beginnen? De wereld van plantaardig eten is groot en soms best overweldigend. De keuzes tussen producten. Twijfelen of het nu wel of niet vegan is en niet alleen vega. De prijzen en ingewikkelde recepten. Maar met de juiste begeleiding en hulp, zul je merken dat kiezen voor vegan makkelijk is en leuk! Daag jezelf uit door nieuwe dingen te proberen en stap uit je ‘comfortzone’.

Lees ook:

Reacties