Waarom biologisch eten?

Nieuws
Naar item

Biologisch eten? Kiezen voor een Puur! restaurant heeft een paar extra’s ten opzichte van ‘gewoon’ lekker uit eten. De redenen om voor een biologisch restaurant te kiezen? Als het je niet om het milieu of de diervriendelijkheid te doen is, dan misschien gewoon om de smaak. 

Waarom biologisch eten?

1. Smaak

biologisch eten

Biologische producten zijn lekkerder! Niet voor niets kiezen topkoks vooral om de smaak voor biologische ingrediënten. Met name groenten en vlees behouden hun natuurlijke smaak en zijn dus meer authentiek. De natuurlijke groei van de gewassen en dieren zijn het uitgangspunt. Daarom wordt er gekozen voor het telen van bijvoorbeeld bepaalde soorten gewassen. Er wordt meer rekening gehouden met de wisseling van de seizoenen en de lokale hulpbronnen. Er worden ook meer oorspronkelijke, vergeten groenten geteeld. Dit komt de diversiteit en de smaak ten goede.

2. Gezondheid

biologisch eten

Aangezien er geen chemische middelen worden toegevoegd, is het eindproduct ook vrij van chemicaliën. Er worden minder of geen additieven toegevoegd tijdens de productie en de verwerking. Het product is dus minder bewerkt. Diverse onderzoeken – die elkaar overigens nogal eens tegenspreken – wijzen uit dat biologisch eten gezonder is.

3. Diervriendelijk

Natuurlijk gedrag van de dieren wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Dierenwelzijn binnen de biologische en de biologisch-dynamische veehouderij wordt streng gecontroleerd door Stichting Skal. Dieren hebben meer ruimte en een verplichte vrije uitloop naar buiten. Varkens kunnen wroeten in de modder. Koeien zijn ‘s zomers in de wei. Dieren krijgen vrijwel alleen biologisch voer. Er worden geen preventieve geneesmiddelen toegediend.

4. Milieu

Hoeve Klein Mariendaal Arnhem

Biologische bedrijven werken vaak met een zogenaamd gesloten kringloopsysteem. Bijvoorbeeld een boer met biologische melkkoeien verbouwt zelf het voer voor de koeien op een biologische manier. De mest van de koe wordt gebruikt voor de groei van deze gewassen. Er komen minder schadelijke reststoffen in het milieu terecht. Denk aan minder ammoniak, CO2-uitstoot en chemicaliën.

Biologische restaurants in Nederland

Biologisch restaurant Amsterdam Merkelbach

 

Puur! uit eten geeft bij alle hotspots aan welke biologische ingrediënten er worden gebruikt. En niet alleen dat! Ook lees je over groenten in de hoofdrol, streekproducten, fairtrade, duurzaam en vooral lékker eten. Bij restaurants, kookworkshops, hotels, winkels, boerenmarkten en meer pure adressen.

Alle biologische restaurants in Nederland >>

Mongozo bier cocktail mango

Biologische leveranciers horeca >>

Reacties (1)

  • 11 mei 2017, 21:07

    Kees: “Wat een dikke onzin. Alles bio en je hebt 1 grote hongers nood en je kan 6 maal het zelfde areaal aan landbouwgrond zoeken in de wereld.”