Plantaardige melk zelf maken

Nieuws
Naar item

Plantaardige melk zelf maken

Plantaardige melk is populairder dan ooit. Niet zo gek ook want het is veel beter voor de dieren en klimaat. Om 1 liter melk te produceren is er 500 liter water nodig, 0,9 m2 grond en het levert 1,2 kilo aan broeikasgassen op. En dan hebben we het nog niet over de verwoesting van het regenwoud om plaats te maken voor de productie van veevoer en het dierenleed in de bio-industrie. Gelukkig is er ook goed nieuws! Steeds meer kookboeken leren je alles over plantaardig eten en drinken, zoals 50x vegan zuivel. 

50x vegan zuivel boek

Plantaardige melk zelf maken

Of je nou 100% vegan bent of gewoon iets vaker plantaardig probeert te eten, het vinden van goede én lekkere zuivelvervangers kan lastig zijn. Maar daar komt nu verandering in. Marleen Visser laat jou met het 50x vegan zuivel boek zien hoe je alle soorten vegan zuivel makkelijk zelf thuis kunt maken. Denk aan plantaardige drankjes, maar ook aan heerlijke cashewkaasjes, plantaardige chocolademousse of een vegan meringue.

Plantaardige melk discussie

Plantaardige melk groeit in populariteit en daar is de zuivelindustrie niet blij mee. Dus gingen ze over tot actie. Dankzij de politieke lobby van de sector bepaalde het Europese Hof van Justitie dat plantaardige melk geen ‘melk’ genoemd mag worden, omdat het de consument zou misleiden… Daarom zie je nu productnamen zoals sojamelk veranderen in sojadrink. Hetzelfde geldt voor havermelk. Dat is nu haverdrink. 

Vegan melk recept 

Notenmylk: amandel, hazelnoot of cashewnoot 

Plantaardige melk zelf maken notenmylk

Voor: 700 ml amandel- en hazelnotenmylk, 1 liter cashewnotenmylk, 

Bereidingstijd: weken van de noten: 8 uur, bereiding mylk: 10 minuten

3-4 dagen houdbaar

Noten mylk ingrediënten

  • 200 g noten 
  • 8 uur geweekt in 500 ml water met een snufje gemalen zeezout
  • 800 ml water voor de mylk
  • snufje gemalen zeezout
  • optioneel: ahornsiroop, vanille-extract, kaneel, dadels
  • Verder nodig: keukenmachine of blender, zeef, grote kom, kaasdoek of notenzak (voor de amandel- en hazelnotenmylk)

Noten mylk zelf maken

  1. Meng de noten met 800 milliliter water en het zout in een keukenmachine of blender en mix tot een fijne massa.
  2. Leg een kaasdoek in een zeef boven een kom en zeef het mengsel vervolgens door de kaasdoek. Knijp de kaasdoek goed uit.
  3. Breng de mylk eventueel op smaak met ahornsiroop, vanille-extract, kaneel en/of dadels. 
  4. Giet de mylk in een gesteriliseerde fles en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.

Cashewnotenmylk zelf maken

  1. Meng de noten met 800 milliliter water en het zout in een keukenmachine of blender en mix tot een fijne massa.
  2. Breng de mylk eventueel op smaak met ahornsiroop, vanille-extract, kaneel en/of dadels.
  3. Giet de mylk in een gesteriliseerde fles en bewaar in de koelkast.

Kokos panna cotta met blauwe bessensaus

Voor: 6 porties, 2 dagen houdbaar

Bereidingstijd: 25 minuten + enkele uren in de koelkast 

Panna cotta ingrediënten

  • 400 ml kokosmelk
  • 400 ml amandelmylk (zie recept hierboven)
  • 3 el suiker
  • rasp van 1 limoen en 4 tl limoensap 
  • 1 tl vanille-extract
  • 3/4 tl agar agar 
  • snufje gemalen zeezout

Blauwe bessensaus ingrediënten

  • 125 g blauwe bessen 
  • 2 el water 
  • 1 el kokosbloesemsuiker 
  • 0,5 tl kaneel

Verder nodig: kleine steelpan, garde, puddingvormpjes

Panna cotta bereiding

  1. Vet de puddingvormpjes in met olie.
  2. Meng de kokosmelk, amandelmylk, suiker, limoensap en -zest, het vanille extract, de agar agar en het zout in een kleine steelpan en breng op laag vuur, al roerend met een garde, aan de kook. Laat het mengsel minimaal 2 minuten, al roerend zachtjes koken. Giet het mengsel in de vormpjes, laat afkoelen en zet enkele uren in de koelkast om op te stijven. 
  3. Roer de panna cotta na 10 minuten in de koelkast goed door. Zo voorkom je dat de kokosmelk gaat schiften.

Blauwe bessensaus bereiding

1. Doe de bessen, het water, de kokosbloesemsuiker en kaneel in een kleine steelpan.

2. Breng op laag vuur aan de kook en laat het mengsel zo’n 15 minuten zachtjes koken.

3. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

4. Laat de panna cotta enkele uren opstijven in de koelkast en serveer met de blauwe bessensaus.

Vegan  tiramisu recept

Vegan tiramisu recept Café Intención

Zelf vegan tiramisu maken doe je zo!

Pink Latte recept

Pink Latte recept Café Intención

Helemaal fan van koffie? Dan heeft Puur! het perfecte verwenmoment voor jou. Deze mooie, biologische vegan koffiespecial maak je met havermelk, kokosroom en bietensap. Dit laatste geeft de koffie een zoete en aardse smaak. Dit heerlijke Pink Latte recept is van het duurzame koffiemerk Cafe Intención, hun koffie maakt het recept nog lekkerder! Dit recept is ook te vinden in het gratis te downloaden Puur! uit eten e-book.

Super smoothies en sapjes boek

Supersmoothies en sapjes boek

Reacties