Zuid-Limburg tips

Nieuws
Naar item

Natuurlijk ga ik in Zuid-Limburg langs bij de Puur! hotspots, lees ook: 3x biologisch in Limburg. Ook bezoeken we nieuwe pure tips met biologisch eten. En niet alleen biologisch, ook restaurants met een eigen moestuin en varkens die heerlijk buiten leven, streekproducten en huisgemaakte delicatessen. Op de fiets door het Limburgs Heuvelland en een dagje naar Maastricht.

Puur! hotspots in Zuid-Limburg

Check het toffe filmpje hierboven met Puur! hotspots in Zuid-Limburg.

Lekkere tips in Zuid-Limburg

‘Zuid-Limburg, je zal er maar wonen’. Dat was de slogan van een geslaagde imago-campagne om mensen te stimuleren om in het zuidelijkste puntje van Nederland te gaan wonen. Mijn zus en haar man woonden al in het zuiden, en wilden graag naar het Limburgs Heuvelland verhuizen om een B&B te beginnen. Dat is na jaren zoeken gelukt in Eperheide, een buurtschap van Epen, gemeente Gulpen-Wittem. Zo’n beetje tussen Maastricht en Aken in. Samen met mijn moeder paste ik vorige week op hun mooie vakwerkhuis en op katers Bromsnor en Swiebertje, mijn poezenneefjes ; ) De B&B in Epen is nu open!

Bromsnor & Swiebertje Eperheide zuid limburg tips

Natuurlijk gingen we op zoek naar bekende én nieuwe hotspots voor Puur! uit eten. En ja, dat deden we ook een dagje op de fiets.

Fietsen in Limburgs Heuvelland

Zo gauw fietsverhuurbedrijf ‘t Zinkviooltje ‘s ochtends om 09:00 uur zijn deuren opent, zijn we hier te vinden om onze e-bikes op te halen. Na een korte uitleg over de eco-, normaal- en sportstand gaan we op weg om het Heuvelland vandaag op de fiets te ontdekken. De sportstand komt meteen goed van pas als we de Julianaweg van Epen naar Eperheide omhoog trappen.

Jeannette van Mullem zuid limburg tips puuruiteten

Even een korte tussenstop bij de prachtige Lakenvelders die bij de Gerardushoeve in de wei staan.

De Zeute Aardbei

Via Heijenrath en Slenaken (bakkerij Vermeeren is hier dé tip voor echt lekkere vlaai) vervolgen we onze route op weg naar onze eerste stop, De Zeute Aardbei in Noorbeek. Ik spreek Veronique, samen met haar man Harold is zij eigenaar van de brasserie en winkel waar je alles van en met aardbeien vindt. De afgelopen jaren zijn ze gegroeid van het kleinschalig verkopen van aardbeien en jam naar een winkel en brasserie met een complete lunch- en dinerkaart. De aardbeienrassen Elsanta en Portola zijn vol van smaak en goed houdbaar. En benadrukt Veronique: ‘Aardbeien van de volle grond zijn veel lekkerder, dat verschil proef je maar al te goed!’.

De Zeute Aardbei noorbeek zuid limburg tips

Na een pauze met uiteraard een aardbeienvlaaitje, fietsen we met een extra grote lus – en een niet geplande omleiding – naar de Gulpener Bierbrouwerij. Onderweg zien we waar de ingrediënten worden geteeld.

Gulpener bierbrouwerij bier gerst zuid limburg tips

Gulpener Bierbrouwerij

In het BrouwLokaal vertelt Yves, bedrijfsleider horeca, enthousiast over het Limburgse familiebedrijf Gulpener dat op een zo duurzaam mogelijke wijze zestien speciaalbieren brouwt, waaronder drie biologische: Ur-Pilsner, Ur-Hop en Ur-Weizen. Als extraatje neemt Yves ons mee voor een rondleiding in de bierbrouwerij. Tot slot proosten we met mijn favoriet, de Korenwolf.

Gulpener BrouwLokaal bier bierbrouwerij zuid limburg tips

Niet alleen de ingrediënten van de bieren komen zoveel mogelijk uit de regio. Dit jaar lukt dat na 20 jaar trouwens voor het eerst niet voor 100% waardoor het Milieukeurmerk tijdelijk vervalt. Op de menukaart bepaalt het ’25-miles concept’, zeg maar zo’n 40 kilometer, de keuze van de leveranciers. Zo drink je hier geen cola, wel zijn er sappen uit de buurt. En komen de koffiebonen nog steeds van ver weg, maar zijn ze wel lokaal gebrand.

Gulpener BrouwLokaal gulpener bier bierbrouwerij zuid limburg tips

Ben jij een echte bierliefhebber? Proef jouw favoriete bieren in het Gulpener BrouwLokaal direct van de tap.

Herberg De Smidse in Epen

Herberg De Smidse Epen zuid limburg tips

De e-bike brengen we na een tocht van zo’n 60 kilometer door de Limburgse heuvels (inclusief omleiding en verdwalen ; ) weer terug naar ‘t Zinkviooltje. ‘s Avonds eten we dichtbij huis, bij Herberg De Smidse in Epen. Naar eigen zeggen ga je bij deze herberg een stukje terug in de tijd. De tijd van oerdegelijk ambachtelijk vakmanschap en een huiselijke sfeer, aangekleed met nu weer hippe vintage meubelen, servies en behang. De keuken is een combinatie van Frans en Limburgs.

Herberg De Smidse Epen moestuin restaurant zuid limburg tips

Ingrediënten komen uit de eigen moestuin en van kleine boerenbedrijven uit de regio. Zo starten we met een amuse van het Belgische Val-Dieu-kaasje met daarbij een Pinot Grigio uit Epen, die verrassend lekker is. Het brood is huisgemaakt met speltmeel van de Commandeursmolen uit Mechelen, één dorpje verderop.

Herberg De Smidse Epen zuid limburg tips vegetarisch

Hou je net als ik van groente? Dan is de vegetarische Tarte Flambée met paprikastroop een lekkere eettip!

Luxe koffie bij Herberg De Smidse Epen

Sluit af met luxe koffie of thee met handgemaakte bonbons. Met de Limburgse vlag. Tja, een beetje chauvinistisch zijn ze hier in Limburg wel, misschien zelfs terecht?

Huisgemaakte fruitvlaai Herberg De Smidse Epen zuid limburg tips

Een paar dagen later besluiten we ons weekje Zuid-Limburg met een huisgebakken fruitvlaai op het zonnige terras van Herberg De Smidse. Maar voor het zover is, gaan we nog naar de Puur! hotspot de Eyserhalte in Eys.

Eyserhalte in Eys

PUUR Aroma bij Eyserhalte puuruiteten zuid limburg biologisch tips

Bij de Eyserhalte is het smakelijk winkelen met huisgemaakte delicatessen. Ik sla daslook- en basilicumpesto in, mango-chutney (lekker als zoete tegenhanger bij pittige rijstgerechten), echte Limburgse appelstroop zonder toevoegingen, een bio kruidenplantje (citroentijm van PUUR Aroma uit Margraten) en kersen, voor zo uit ‘t vuistje.

Lunchen bij Puur! hotspot Eyserhalte zuid limburg tips

Van woensdag tot en met zondag schuif je hier ook aan voor een lekkere lunch. Wat ook zo fijn is, je kunt hier heerlijk voorproeven van al het lekkers en alles wat je wilt weten vragen over de herkomst van de producten aan het vriendelijke personeel.

Nóg meer Puur! uit eten in Zuid-Limburg

Bijzonder Maastricht biologisch zuid limburg tips puuruiteten

Ken je Bijzonder al in Maastricht? Dat is een fijn en smakelijk adres met een knus terras aan de rand van de stad. Zo ongeveer alles is hier biologisch.

Heerdeberg in Cadier en Keer

En nóg een Puur! hotspot dichtbij Maastricht, check dit restaurant in Cadier en Keer. Misschien herken je het wel op de volgende foto…

Puur! uit eten in Cadier en Keer zuid limburg tips

Op een heus landgoed fotografeer ik varkens en koeien. En natuurlijk is het heerlijk genieten van een pure lunch. Dat alles omlijst door een prachtige beeldentuin en met gepassioneerde eigenaren.

Zuid-Limburg tips

Limburgse kersen Eyserhalte zuid limburg tips

Wie weet er nog meer tips in Zuid-Limburg met biologisch en streekproducten in de hoofdrol? Fijn als je ze hieronder als reactie laat weten!

Delen van dit bericht mag (graag zelfs!) en is gemakkelijk via de icoontjes helemaal onderaan.

Biologisch in Utrecht

biologisch restaurant utrecht de veldkeuken bunnik

8x biologisch restaurant in Utrecht >>

Vegetarische restaurants

vegetarisch restaurantde culinaire werkplaats Amsterdam

Hier eet je lekker Puur! bij vegetarische restaurants >>

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel

Reacties (1)

  • 13 oktober 2018, 20:57

    Jacqueline van der Zwaard: “Aan Sjuute-aendj in Schinnen. Heerlijk eerlijk eten. Heeft onlangs zelfs prijs gewonnen.”