Tips over vitamine B12

Nieuws
Naar item

Je denkt al snel aan veganisten en vegetariërs bij een vitamine B12 tekort, maar ook als je vlees eet kun je een tekort hebben aan B12. De vitamine zorgt er voor dat het hart en de bloedsomloop gezond zijn. Het maakt namelijk de rode bloedcellen aan. Van nature komt de vitamine weinig voor in plantaardige producten. Vandaag alleen geen medische tour, maar praktische tips over hoe jij straks geen vitamine B12 tekort meer hebt!

Tips over vitamine B12

1. Drink plantaardige drinks en yoghurts

Plantaardige drankjes zijn in korte tijd razend populair geworden. Een goed voorbeeld daarvan is natuurlijk plantaardige melk. Je hebt verschillende soorten plantaardige melk. In sommige varianten zitten veel eiwitten die soms verrijkt zijn met vitamine B12.

Sojamelk heeft het hoogste eiwitgehalte, havermelk heeft dan weer meer vezels dan andere melksoorten en amandelmelk is rijk aan antioxidanten. Erwtenmelk bevat ook veel eiwitten, samen met sojamelk zijn deze twee dus het meest voedingsrijk. ‘Gelukkig is er ook goed nieuws! Steeds meer kookboeken leren je alles over plantaardig eten en drinken, zoals 50x vegan zuivel.’ Leer jouw eigen plantaardige melk zelf te maken.

Ook zitten er minder suikers en zout in dan in normale melk. Datzelfde geldt voor plantaardige yoghurt. Daarnaast wordt er in de zuivelindustrie niet altijd even goed met de dieren omgegaan.

In een campagne van Wakker Dier onthullen ze feiten over het leed van melkkoeien. “Een koe kan wel twintig jaar worden, maar ze moet gemiddeld al rond haar zesde verjaardag naar de slacht. Dan is ze al op, uitgemolken,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Ook staat er verder op de website van Wakker Dier dat kalfjes vrijwel direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald worden en de eerste weken alleen in een hokje worden gezet. En dan te bedenken dat zo’n tien procent van hen de eerste twee weken niet eens overleeft. Check de campagne van Wakker Dier voor de melkkoe hier. Dus nog een reden om te starten met plantaardige drinks en yoghurts. Win-win!

2. Gezonde vleesvervangers

Wat zijn gezonde vleesvervangers biovecci

In de categorie ‘de keuze is reuze’ vallen toch wel de vleesvervangers. Welke vleesvervangers bevatten de juiste eiwitten en juist niet de slechte e-nummers? ‘Zoals bij al het bewerkte voedsel is het belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken. Veel vleesvervangers bevatten nog best wat rommel, waarvan je de naam nauwelijks kunt uitspreken. Ook bevatten ze soms veel zout en suiker.’ Klik hier voor onze Puur! tips over gezonde vleesvervangers.

3. B12 tips uit ‘Life-Changing Foods’

Life-changing foods Anthony William

Mocht je je nog verder willen verdiepen, dan is het boek van Anthony William een aanrader. In het boek ‘Medical Medium Life-Changing Foods’ gaat hij dieper in op de genezende kracht van tientallen vruchten, groenten, kruiden en specerijen, en uit het wild afkomstige voedingsmiddelen die een bijzonder effect op de gezondheid kunnen hebben.

Anthony beschrijft de eigenschappen van elk voedingsmiddel, de symptomen en aandoeningen die je ermee kunt verlichten of genezen, en de voordelen die je er op emotioneel en spiritueel gebied uit kunt halen.

Daarnaast beschrijft Anthony enkele goede tips en weetjes over vitamine B12. Hij vertelt onder andere dat een van de redenen waarom je een B12 tekort zou moeten aanpakken ligt aan de hoeveelheid ontstekingen die je kunt hebben. Vitamine B12 zorgt dus voor minder ontstekingen. Ook gaat Anthony verder in op de ‘Heilige en Meedogenloze Vier’. De ‘Heilige Vier’ bestaat uit: Groenten, fruit, kruiden & specerijen en eetbare wilde planten. De ‘Heilige Vier’ gaan de ‘Meedogenloze Vier’ tegen. Dit zijn straling, toxische zware metalen, de virusexplosie en DDT.

‘Als je voldoende B12 in je voedingspatroon hebt, is de dam sterk, zodat de Meedogenloze Vier waarmee we onherroepelijk te maken krijgen, geen schade kunnen aanrichten. Ze worden op afstand gehouden, zodat aan de andere kant van de B12-dam cruciale processen kunnen plaatsvinden, onder meer de opbouw van je immuunsysteem, het onderhoud van je organen en het herstel van je mentale en emotionele toestand na grotere en kleinere trauma’s.’ Lees meer over Life Changing Foods van Anthony William.

Tips over vitamine B12

Op de omslagfoto en hierboven zie je kiemgroenten. Daarover zegt Anthony in zijn boek: ” Spruit- en kiemgroenten zijn een fantastische bron van verheven biotica, de micro-organismen die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmen en productie van vitamine B12.”

Life-Changing Foods bestellen

Bestel jouw boek hier: Medical Medium Life-Changing Foods (Nederlandse editie)

4. Vul je tekort aan met voedingssupplementen en multivitaminen

10x vragen over vegan zijn

Het is natuurlijk nooit verkeerd om op te letten of je genoeg vitamines binnenkrijgt. Als je vegan bent of op de weg daarnaar toe is het heel belangrijk dat je er mee bezig bent, lees hier 10x vragen over vegan zijn. Maar ook als vleeseter kun je namelijk een tekort aan vitamine B12 hebben. Mogelijk loop je een lager risico op het ontwikkelen van hart-en-vaatziekten als je dagelijks een hogere vitamine B12 dosis binnenkrijgt. Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor een overdosis B12. Omdat de vitamine wateroplosbaar is plas je het overschot gewoon weer uit.

Welke vitamine B12 is de beste?

Ook nog even wat belangrijke informatie over B12: Methylcobalamine en Adenosylcobalamine zijn actieve biologische vormen van vitamine B12 waardoor ze gelijk worden opgenomen in je lichaam. Alleen ‘Methylcobalamine’ en ‘Adenosylcobalamine’ zijn geschikt als tabletten die je kunt innemen. Via de slijmvliezen in je mond wordt de vitamine gemakkelijk in je lichaam opgenomen en worden er reserves opgebouwd in de lever. ‘Adenosylcobalamine’ kun je trouwens het beste kiezen als je behoefte hebt aan wat extra energie en vooral mentale ondersteuning. Ben je vermoeid en zit het je vooral lichamelijk in de weg, bijvoorbeeld door spierpijn, darmklachten of gewrichtspijn dan is de beste keuze Methylcobalamine.

Tip: Twijfel je erover of jouw vitamine B12 supplementen goed zijn? Raadpleeg dan je huisarts. Je huisarts kan eventueel ook een bloedonderzoek afleggen om te checken hoe het zit met je vitamine B12. Zodat jij in de toekomst als vega(n) genoeg vitamine B12 binnenkrijgt!

Reacties