Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?

Nieuws
Naar item

Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?

In Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? neemt Esther Ouwehand jou als lezer mee naar de oorzaken en de oplossingen van zoönosen. De coronacrisis waar we (nog steeds) middenin zitten is niet toevallig ontstaan maar een direct gevolg van onze leefstijl. Onze omgang met dieren is hiervan een belangrijke oorzaak. In plaats van symptoombestrijding pleit de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren voor een andere leefstijl.

Dit is hét moment om ons te bezinnen over onze omgang met dieren, de natuur en het klimaat. Alleen zo pakken we problemen bij de bron aan en voorkomen we een volgende uitbraak van een infectieziekte die anders binnen de kortste keren weer van dier naar mens overspringt.

Zondag met Lubach over pandemiepreventie

Check hierboven het filmpje van Zondag met Lubach over waarom we beter minder dieren kunnen eten. Ook vertelt hij welke politieke partijen dit (al dan niet) in hun verkiezingsprogramma opnemen.

Zo geldt vogelgriep al vele jaren als risico. Niet alleen voor de kip, ook voor de mens. Virologen waarschuwen al lang dat het een kwestie van tijd is tot het vogelgriepvirus besmettelijk wordt tussen mensen onderling. En ze wijzen erop dat vogelgriep kan muteren tot een vele malen dodelijker virus dan corona.

Werkspoor Café De Leckere Utrecht

Foto: ‘Utregs’ groentetuintje bij Puur! restaurant Werkspoor Café De Leckere in Utrecht

Oorzaak van de coronacrisis

Over de oorzaak van de coronacrisis, stelt Esther Ouwehand: “Wat wel van het begin af aan duidelijk was: als de mens de dieren met rust had gelaten, hadden we geen coronacrisis gehad. We moeten er alles aan doen om dit niet nog een keer mee te maken. Dit boek gaat over dat ‘alles’. De partijleider geeft aan dat we van egocentrisch naar ecocentrisch denken moeten. We zullen dingen moeten veranderen. Om te beginnen met een blik in de spiegel.

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, wees in december 2019 op de doordenderende klimaatverandering als gevolg van menselijk handelen. Hij sprak over ‘een oorlog’ die de mensheid voert tegen de natuur en noemde dat ‘suïcidaal’. “De mensheid voert al tientallen jaren oorlog tegen de planeet”, zei hij, “en die vecht nu terug.”

Vegan recepten e-book Puur! uit eten

Download jouw Puur! vegan recepten e-book gratis!

“Het is van groot belang dat we die oorlog staken door ons bescheidener op te stellen. De natuur kan prima zonder mensen, maar de mens kan niet zonder de natuur. Houden we vast aan het menscentrale denken, en blijven we de mens zien als de maat van alle dingen, dan zullen er nieuwe crises volgen. Maar als we de illusie loslaten dat de mens superieur zou zijn aan de natuur en aan de andere dieren, dan hebben we een kans dat het beter zal gaan.”

Schokkende cijfers in Nederland en wereldwijd:

  • Door de vernietiging van ecosystemen wordt een miljoen soorten (500.000 soorten dieren en planten en nog eens 500.000 soorten insecten) in de komende honderd jaar met uitsterven bedreigd.
  • In de afgelopen twintig jaar zijn er in Europa twee keer gevaarlijke infectieziekten (vogelgriep en Q-koorts) vanuit de intensieve veehouderij overgesprongen op de mens. Allebei die uitbraken waren hier, in Nederland, het meest veedichte land ter wereld.
  • Elk jaar worden wereldwijd 1,5 miljard varkens, drie miljard eenden en maar liefst 60 miljard kippen geslacht. Dit zijn wereldwijd allen nog maar de cijfers van de drie meest gedode landdieren.
  • In Nederland worden 640 miljoen dieren per jaar geslacht: 1,7 miljoen per dag, 1.200 per minuut, twintig per seconde.
  • De veehouderij in Nederland produceert 75 miljard kilo mest per jaar, dat zijn 26 badkuipen vol per Nederlander.

Hoe plantaardiger we eten, hoe beter

dieren kunnen de pest krijgen en dan esther ouwehand boek pvdd

Er is ook goed nieuws: Tijdschrift Nature berichtte in september 2020 dat de achteruitgang van onze biodiversiteit nog valt te stoppen. Het kan als we de helft minder vlees eten en de helft minder voedsel verspillen. Hoe plantaardiger we eten, hoe beter.

Wat vond ik van het boek? Ik heb Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? in één avond uitgelezen. Actueel en interessant leesvoer! Voor mij geeft dit extra motivatie om zelf bewust te (blijven) eten en anderen hiermee te inspireren. Vega(n) eten is lekker, gezond, en steeds makkelijker verkrijgbaar. Dus waarom zou je er niet voor kiezen?

Dieren kunnen de pest krijgen – boek kopen

Bestel Dieren kunnen de pest krijgen hier! Leestip voor jezelf of als cadeau.

Lees ook:

Reacties (1)

  • 17 maart 2021, 22:27

    Christel: “Mooi weer wat , jouw inspiratie op alle fronten! Dank je wel. Groet Christel”