Eten en drinken in Izmir Izmir, Turkije

Reis
Naar item

Eten en drinken in Izmir, ik neem je graag mee op een culinaire reis naar de Egeïsche kust van Turkije. Duurzaamheid is het thema van deze persreis. Natuurlijk laat ik je vooral de gezonde, plantaardige keuken zien. En niet te vergeten de lokale wijn, ook die is verrassend lekker. Ik bezoek Izmir en ga ook het binnenland in. Naar Urla en Denzili. Een bezoek aan Pamukkale, een van dé Turkse bezienswaardigheden pikken we ook nog mee. Lees je mee wat de westkust van Turkije te bieden heeft voor jouw volgende culinaire reis?

10x eten en drinken in Izmir

Eten en drinken in Izmir Hermonos turkse wijn biologisch

Izmir is de meest westelijk gelegen stad van Turkije aan de Egeïsche kust. Met zo’n vier miljoen inwoners is het de derde stad van het land. Zo reis ik na m’n persreis vorige week in Trondheim – de derde stad van Noorwegen – nu hier rond. Dat vind ik het fascinerende aan reizen: iedere keer weer de verrassende afwisseling. Met een rijke historie is Izmir de parel van de Levant, de regio ten oosten van de Middellandse Zee.

1. Vegetarisch en plantaardig eten aan de Egeïsche kust

Denzili uit eten restaurant Garson Sükrü

Lokale lekkernijen zijn olijven en olijfolie, druiven en rozijnen en natuurlijk wijn, vijgen, sesamzaad en sesamolie, citrusvruchten.

Als je liefst plantaardig eet, Turkije is rijk aan gerechten met groenten in de hoofdrol. Salades en gegrilde groenten zijn overal verkrijgbaar. De ingrediënten supervers. De gerechten zijn wat mij betreft niet te pittig. Door het gebruik van verse kruiden en specerijen goed op smaak. Vooral peterselie, munt, oregano, dille, paprika en kaneel worden rijkelijk gebruikt.

De meest gezonde vleesvervangers zijn naar mijn idee nog altijd de alternatieven die van nature rijk zijn aan eiwitten: peulvruchten en ongebrande noten. Kikkererwten en hummus (die natuurlijk gemaakt is van kikkererwten), vind je volop. Aubergines zijn heerlijk van smaak en worden op tal van manieren bereid. Een van mijn favorieten is de gegrilde aubergine met tahini die een iets gerookte smaak heeft.

2. Konak plein in Izmir

Konak plein in Izmir

Günaydin Izmir. Goedemorgen Izmir. Vroeg in de ochtend zijn we op het Konak plein. Een man verkoopt voer voor de duiven, een vriendelijke kat komt kopjes geven, een enkele toerist maakt foto’s en een inwoner loopt over het plein.

3. Uzbas Arboretum

Uzbas Arboretum eten en drinken in Izmir

Het is eind september, de perfecte tijd voor een bezoek aan de botanische tuin. Met een electrisch golfkarretje rijden we over het terrein van Uzbas Arboretum. Langs druiven, olijven, vijgen, granaatappels en johannesbrood. Het is oogsttijd. Bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze bij Uzbas Arboretum want ze werken hier zo natuurlijk mogelijk.

4. Urla wijn

Urla Turkse wijn

Urla is een gemoedelijke plaats en leuk om rond te slenteren en souvenirs te kopen. De Urla wijnroute bestaat uit negen wijnhuizen. Vind je het als toerist leuk om wijn te proeven? Wandel dan gerust zonder reservering binnen voor een wijnproeverij in het proeflokaal. Je betaalt zo’n vier euro voor een proeverij van vier wijnen. Ook voor een bezoek aan de wijnproductie ben je welkom. Prijzen van de wijn variëren van 15 tot 150 euro per fles.

5. Lunch bij Urla Vino Locale

eten en drinken in Izmir urla vino locale

Lunch. Helaas is er iets misgegaan in het doorgeven dat ik vegan eet. Dat is gelukkig geen probleem voor chef-eigenaar Ozan van Urla Vino Locale. Hij verrast me met een driegangen plantaardige lunch met groenten in de hoofdrol. Allemaal even verrukkelijk. De Turkse wijn combineert er heerlijk bij. Sfeervol is de setting op het schaduwrijke terras.

6. Biologisch restaurant Hiç Locanta in Urla

Hiç Locanta biologisch restaurant in Urla

In het gezellige Urla vind je Hiç Locanta. In de winkelstraat zijn kleurrijke eethuisjes en kleding- en sieradenwinkels. Het leuke is dat we deze persreis afwisselend in restaurants tussen de locals en de wat meer culinaire restaurants eten, zoals vanavond bij Hiç.

Bijzonder is dat alles biologisch is. En op verzoek ook nog eens plantaardig. Mooie lokale smaken op culinair niveau en oprechte gastvrijheid. Puur genieten van een zeven(!)gangenmenu met onder meer ingrediënten uit hun eigen moestuin. Ik ben echt een bofkont maar dat wisten jullie al.

7. Lokaal restaurant in Birgi

Eten en drinken in Izmir Birgi

Vandaag lunchen we eenvoudig bij Birgi Sofrasi. Je wijst zelf aan wat je wilt eten en neemt je bord mee naar buiten op het terras met houten vlonders.

Kat in Turkije

Ben jij een dierenvriend? Dan vind je ’t hier vast net zo gezellig als ik met speelse katten en honden in de buurt. Onderweg naar Denzili stoppen we in Buldan bij een winkel waar omslagdoeken en shawls gemaakt van katoen en linnen worden verkocht. We passeren een aantal wijngaarden.

8. Lokaal eten bij restaurant Garson Sükrü in Denzili

Eten en drinken in Izmir Denzili vegetarisch

’s Avonds eten we bij Garson Sükrü tussen de plaatselijke bevolking wat een authentiek sfeerbeeld laat zien. De ober komt aan onze tafel met tientallen voorbeelden van de keuze uit de plantaardige en vegetarische voorgerechten. Keuzestress. Ik kies onder meer okra en artisjok. Daarbij hummus, aubergine met tahini, een verfrissende salade en nog meer kleurrijke groenten.

9. Pamukkale en Hierapolis

Pamukkale wat te doen in Turkije Jeannette van Mullem

Pamukkale, met haar spectaculaire witte terrassen is een populaire bezienswaardigheid. Bussen vol toeristen komen vooral vanuit Antalya naar deze attractie. Pamuk staat voor katoen en kale voor kasteel. De lagen witte kalksteen zijn trapsgewijs opgebouwd wat zorgt voor een bijzonder uitzicht als wattenbollen van katoen of een soort landschap van sneeuw.

Wat te doen in Turkije? Hierapolis

Bovenop staan het oude Romeinse theater en de ruïnes van Hierapolis.

10. Çal wijnroute

Lermonos wijnhuis Çal Turkse wijn

Turkije is nummer vijf in de productie van druiven ter wereld. De meeste druiven worden echter gebruikt voor rozijnen, je kent waarschijnlijk de Sultana rozijnen wel.

De Çal wijnroute, Çal bag yolu, werd door vier wijnhuizen bedacht. Wijngebied Çal bestaat uit zestien wijnhuizen. We praten met Eren, hij is samen met zijn moeder eigenaar van wijnhuis Lermonos, een van de wijnhuizen van deze route. Lermonos verwerkt druiven uit meerdere Turkse plaatsen tot wijn. Hun eigen druivenoogst beslaat ongeveer de helft van de productie en is in omschakeling naar biologisch. Het duurt vijf jaar voordat ze deze wijn biologisch mogen noemen. Nog enkele jaren te gaan. We proeven ze wel alvast : )

Eren vertelt: ‘Dit jaar was moeilijk voor de druivenoogst op veel plekken in Europa en ook in Turkije. Niet bij Lermonos. Wij werken meer in harmonie met de natuur en dat komt de druiven ten goede en dus ook de wijn.’

Het bezoek aan dit (bijna) biologische wijnhuis is een fijne afsluiting van deze duurzame reis in het westen van Turkije. Positief ben ik over de extra moeite die mensen nemen om het je naar je zin te maken, juist ook als je plantaardig eet. Een volgende keer ga ik graag op culinaire ontdekkingsreis om de plantaardige hotspots in Istanbul te ontdekken. En voor de katten.

Heb je Kedi, de indrukwekkende documentaire over de straatkatten in Istanbul al gezien?

Santorini vakantie tips

Zoals bij meer populaire populaire bestemmingen (bijvoorbeeld Ibiza) heeft ook Santorini gelukkig een meer relaxte kant. Daar ga ik graag naar op zoek. En hier hoop ik jou ook mee te verrassen. Lees je mee met de Puur! uit eten vakantie tips op Santorini?

Puur! uit eten op Skyros

puur uit eten skyros vegetarisch hotel restaurant nefeli

Skyros is een authentiek en traditioneel Grieks eiland. Dat betekent dat er ook nog op een traditionele manier veel vlees en vis wordt gegeten. Puur! uit eten ging natuurlijk op zoek naar lekker en gezond vega(n) eten op het meest zuidelijke eiland van de Sporaden. Deze culinaire tips delen we uiteraard graag met jou. Lees je mee met Puur! uit eten op Skyros?

Puur! lokaal eten op Kreta

Taverna Erganos Heraklion

De keuken van Kreta is wereldwijd beroemd omdat het eten gezond is. Op Kreta zijn 23 restaurants gecertificeerd met het ‘kwaliteitslabel van de keuken van Kreta’. Ik bezocht zeven van deze restaurants. Zo was ik in Heraklion, Rethymnon, Adele (dichtbij Rethymnon) en Kapetaniana (een rustige oude plek in het uiterste zuiden). Dit zijn mijn pure tips om je te laten genieten van lekker lokaal eten op Kreta.

Meer Puur! uit eten in Griekenland vind je hier.

Meer culinaire reistips

Reacties