Santorini vakantie tips Santorini, Griekenland

Reis
Naar item

Al heel wat jaren staat een reis naar Santorini in Griekenland op mijn bucketlist. Nu kan ik ‘m eindelijk afstrepen. Om me heen hoorde ik verhalen dat het populaire Griekse eiland overspoeld wordt door ladingen toeristen. Vooral over heel veel Chinezen hoorde ik. Een fotoshoot van hun bruiloft op het meest populaire eiland van de Cycladen is favoriet. De ultieme plek voor mooie trouwfoto’s.

Gelukkig is niets minder waar. Oké, er zijn veel toeristen. En 2018 is volgens het Grieks Verkeersbureau zelfs het meest succesvolle jaar ooit. Zoals bij meer populaire populaire bestemmingen (bijvoorbeeld Ibiza) heeft ook Santorini gelukkig een meer relaxte kant. Daar ga ik graag naar op zoek. En hier hoop ik jou ook mee te verrassen. Lees je mee met de Puur! uit eten vakantie tips op Santorini?

Santorini wijn

Assyrtiko Santorini wijn Santo Wines

Wist je dat Santorini wijn wereldberoemd is? Door de rijke, vulkanische grond zitten de druiven barstensvol mineralen. En dat proef je terug in de mineraalrijke, witte wijn, met name in de inheemse druif Assyrtiko, de basis voor het leeuwendeel van de witte wijnen. Een knisperend droge wijn is het resultaat. Door de vruchtbare grond zijn er vrijwel geen pesticiden nodig.

Vorig jaar proefde ik in een restaurant in Brussel voor het eerst wijn uit Santorini. Verpakt in een mooie en vooral herkenbare felblauwe fles. Kenners van Santorini wijnen weten nu al dat ik wijnhuis Gavalas bedoel. Helaas ga ik daar niet naar toe. Wel bezoek ik twee andere van de in totaal veertien wijnhuizen die Santorini telt: Santo Wines en Karamolegos Winery. Ook prima keuzes en allebei met (binnenkort) biologische wijnen.

Santo Wines Santorini: Assyrtiko wijn is favoriet

Zo’n 500.000 bezoekers telt Santo Wines dit jaar. En dat worden er ieder jaar alleen maar meer. Wat wil je met zo’n prachtige locatie met heerlijk eten en fantastische wijn? Santo Winery ligt hoog aan de rand van de Caldera (aan de rand van de vulkaan) in Pyrgos. Ben jij wijnliefhebber? Dan raad ik je een bezoek aan deze prachtige plek van harte aan. Een wijnproeverij is natuurlijk een must. Je kiest of je zes, tien of maar liefst zestien wijnen proeft. Ook ben je welkom voor een rondleiding die zo’n half uur duurt met uitleg over het proces van wijn maken.

Santo Wines Santorini wijn

Food-pairing, tijdens de lunch of het diner op het terras met panoramisch uitzicht is ook een voortreffelijk idee. Bestel dan vooral ook de Santorini salade met geitenkaas van eiland Ios met lekker zoute kappertjes. Ik had het al even over de Chinese en andere stelletjes die graag op Santorini trouwen. Dat kan hier ook. Je bent hier in het westelijk gedeelte van het eiland, dus niet alleen voor een trouwerij, gewoon gezellig eten rond zonsondergang is ook een uitstekend idee.

Bijzonder aan Santo Wines is dat het een coöperatie is met 1.200 leden. Wie zijn die leden? Dat zijn de mensen die de druiven leveren. Santo Winery heeft zelf ook wijngaarden, maar lang niet genoeg. Al hun eigen druiven zijn biologisch gecertificeerd, op dit moment is dit echter slechts zo’n vijf tot zeven procent van het totaal. Natuurlijk proef ik hun biologische wijn. Biologisch omdat de druiven biologisch zijn. Dat geldt ook voor de gist. En met minder sulfiet. Dat is natuurlijk beter, maar over smaak valt niet te twisten. En eerlijk gezegd vind ik enkele van hun niet-biologische wijnen veel lekkerder.

De Brut is heerlijk, de Santorini Assyrtiko is mijn favoriet. ‘Alsof je in de zee hebt gezwommen en je lippen aflikt’, zo omschrijft marketingmanager Stela Kasiola de voortreffelijke Assyrtiko. Jasas, op je gezondheid! Ook proef ik de Santorini Nykteri, gemaakt van minstens 75% Assyrtiko druiven en minstens drie maanden gerijpt in eikenhouten vaten met minimaal 13,5% alcohol. Dan is er de Santorini Assyrtiko Grande Reserve. En natuurlijk de Vinsanto, de zoete, maar niet te zoete, dessertwijn.

Artemis Karamolegos Winery, ook biologische wijn

Artemis Karamolegos Santorini wijn

3.500 jaar geleden werd de eerste wijn gemaakt op Santorini, zo vertelt exportmanager Dimitris Kekas van Artemis Karamolegos Winery. De druivenplanten op Santorini zijn dan ook stokoud. Gemiddeld zo’n 70 tot 80 jaar. Afhankelijk van het gebied zijn ze soms nog veel ouder. Elf labels heeft Artemis Karamolegos Winery, het wijnhuis is genoemd naar zijn eigenaar.

Na een korte rondleiding gaan we wijn proeven. Ook hier is de Assyrtiko druif weer volop aanwezig. Heerlijk. Bijzonder is de Mysterio,  de enige Oranje wijn van Santorini. Erg lekker met gegrilde groenten en oude balsamico-azijn. Volgend jaar staat de eerste biologische wijn van de Assyrtiko druif op de planning van het wijnhuis.

Restaurant Artemis Karamolegos Santorini wijn

Heerlijk lunchen, uiteraard met bijpassende wijnen, doe je in het restaurant. We starten met fava en dakos. Dat is een heel lekkere tomatensalade, geitenkaas, brood, ui, basilicum, olijfolie en kappertjes. Heel lekker omdat de combinatie van de rijpe tomaten die toch iets van een fris zuurtje hebben, goed past bij de zoutige kappertjes, de geitenkaas, de kruiden en de pittige uien en olijfolie.

Als dessert chocolade met daar is ie weer: Vinsanto. Deze Vinsanto is gemaakt van druiven die twee weken zijn gedroogd. Daardoor worden ze nog veel geconcentreerder en zoeter van smaak. Acht jaar hebben ze in eikenhouten vaten gerijpt. Het alcoholpercentage valt mee met 10,5%. Alles opeten is onmogelijk. Gelukkig wordt er nooit iets weggedaan. Alles wat overblijft van het eten gaat naar de 45 varkens.

Biologisch eten op Santorini

Denk je nu dat ik alleen maar wijn drink en heerlijk lunch in de restaurants van de wijnhuizen? Dat klopt bijna, haha. Gelukkig zijn de transfers prima geregeld en word ik telkens netjes opgehaald.

Ik wil natuurlijk ook weten wat er biologisch en puur op Santorini te vinden is. Zo kom ik terecht bij Nomikos Estate met tal van pure, biologische, lokale en vooral lekkere producten.

Nomikos Estate op Santorini

Yannis Nomikos Estate Santorini

Vaak ontmoet ik heel bijzondere mensen op reis die ook een groen hart hebben. Yiannis Nomikos, eigenaar van Nomikos Estate deelt deze liefde voor puur en lokaal eten. Hij is een ware ambassadeur voor authentiek en eerlijk eten. Samen bezoeken we zijn land. Daar teelt hij onder meer de bijzonder zoete cherrytomaten, waar tal van lekkere delicatessen van worden gemaakt. Naast de voor Santorini typische fava (hij wordt zelfs de fava-fluisteraar genoemd) zijn er ook handgeplukte wilde kappertjes, pistachenoten en nog veel meer puur lekkers.

Zo kweekt hij komkommers met een bijzondere structuur die veel lekkerder zijn dan de gewone waterige varianten zoals wij die kennen. Door de klimaatverandering valt er bijna geen regen op Santorini. En dat is een probleem, want iets van regen is er nodig.

Aangekomen bij Nomikos Estate Earth Goods vertelt Yiannis vol enthousiasme over zijn filosofie hoe we omgaan met de aarde. Zo heeft hij ook zijn ideeën over de nog steeds actieve vulkaan op het eiland. ‘We moeten leven mét de vulkaan en plannen bedenken hoe we ontsnappen als dat nodig is. En niet net doen alsof het gevaar niet bestaat’. Hij zet zich dan ook in voor het ontwikkelen van een evacuatieproject in het noorden van Santorini. Ook naar voedsel kijkt hij op een holistische manier. Het voedsel op een zo natuurlijk mogelijke manier verbouwen, met zo weinig mogelijk ingrepen. De vulkaan is ook een zegen, want hij levert vruchtbare grond.

Proeverij fava Nomikos Estate Santorini

Ik proef de lekkerste fava, gemaakt van gele erwten die typisch zijn voor Santorini. Naast fava, zijn de Santorini kerstomaten die vrijwel zonder extra water worden geteeld, ook de witte aubergines beschermd. En natuurlijk geldt dat ook voor de Santorini wijn.

Verder geniet ik van de puurste pistachenoten, zonder toevoeging van zout. En pistachenoten gemengd met honing en sesamzaad.

Nomikos Estate Santorini

Wilde kappertjes. Kerstomaatjes. Pistachenoten. Fava. Dit is echt puur eten op Santorini. Ga je op vakantie naar Santorini? Ook dan ben je welkom om Nomikos Estate te bezoeken, souvenirs te kopen voor thuis én om te proeven.

Wat te doen op Santorini?Santorini wandeling van Fira naar Oia

Een ‘must-do’ is een wandeling van Fira naar Oia. Je doet er wel wat langer over dan je van tevoren inschat. Het is 11 kilometer en ik liep er zeker drie uur over terwijl ik niet zo’n treuzelaar ben. Best een pittige wandeling met het stijgen en dalen op de overwegend goed begaanbare paden. In de volle zon met af en toe grove kiezelstenen als tussendoortje is deze hike een uitdaging. Maar dat kwam misschien ook omdat ik de wandeling na de wijnproeverij maakte ; ). De prachtige uitzichten maken het zeker de moeite waard. Echt doen dus!

Zonsondergang in Oia Santorini

Misschien heb je wel het geduld om te wachten tot na de zonsondergang in Oia. Voor mij was dat echt veel te druk. Maar eerlijk is eerlijk Oia geeft wel de allermooiste foto’s en ook fantastische plekken om te logeren.

Check deze foto’s van de hotel tips in Oia maar eens:

  • Op de kliffen van Oia ligt Katikies Hotel. Met uitzicht op de zonsondergang.
  • En wat denk je van Oia Santo Maris Luxury Suites & Spa met maar liefst 5 zwembaden?
  • Check vooral ook Rocabella Santorini Hotel & Spa met je eigen privé-zwembad!

Vanuit Oia reis je gemakkelijk met de bus terug naar Fira. Of huur jouw auto vooraf, all-inclusive, dus zonder gedoe.

Santorini zonsondergang in Fira

In Fira doe ik de zonsondergang nog een keer over. Heel wat rustiger is het hier dan in Oia.

Hotel tip op Santorini

Hotel Kouros Village Santorini Perissa

Zo fijn: Overnachten op Santorini doe ik in een rustig en hip boetiekhotel. Je kamer heeft een heel fijn bed, met zo’n fijn topdekmatras dat heerlijk zacht aanvoelt. En een stortdouche is altijd ’n feestje. Vier sterren hotel Kouros Village ligt om de hoek van het mooie strand van Perissa.

Free hugs Perissa beach Santorini

Twee minuten lopen en je loopt op het langste strand van Santorini. Heerlijk om ’s ochtends eerst een frisse duik in zee te nemen, nog vóór je ontbijt.

Griekse salade ontbijt Hotel Kouros Village Santorini

Lekker vind ik ’t om daarna te ontbijten op het zonovergoten dakterras van het hotel. Waarom zou je een Griekse salade met tomaat, feta en kalamata olijven alleen later op de dag eten? Wat mij betreft is dit ook een aanrader als ontbijt. Verder is er lekker vers fruit zoals sappige watermeloen en zoete druiven. Gebakken en gekookte eitjes en toast.

Privé transfer of reizen met de bus op Santorini

Dankzij de fijne transferservice van Ankor Travel was ik snel op mijn plek van bestemming waar dan ook op het eiland. Wel zo plezierig en veilig om zelf niet te rijden als je enkele wijnhuizen bezoekt. Ook is er een goede busverbinding vanuit Oia en Fira naar het zuidoosten van het eiland. Je reist al met de bus voor slechts een paar euro.

Sifnos, culinair cycladen eiland

Narlis organic farm Sifnos restaurants wat te doen in sifnos

Waarom is Cycladen eiland Sifnos een aanrader voor liefhebbers van lekker eten en drinken? >>

Kreta: puur en lokaal eten

Restaurant Avli Rethymno reis Kreta restaurants

De keuken van Kreta is wereldwijd beroemd omdat het eten gezond is. Op Kreta zijn 23 restaurants gecertificeerd met het ‘kwaliteitslabel van de keuken van Kreta’. Mijn 7 pure tips om je te laten genieten van lekker lokaal eten op Kreta: Kreta restaurants.

Messolonghi: lagune met rust, ruimte en natuur

messolonghi griekse salade west griekenland

Rust, ruimte en natuur, dat vind je in West-Griekenland. Messolonghi is bekend om haar lagune, vogels en zeezout. Hou je van een bestemming die niet overspoeld wordt door toeristen én van de Griekse keuken? Dan kan ik je deze bestemming aanbevelen. Dit zijn de pure tips in Messolonghi!

Alle reistips: puuruiteten.nl/reizen.

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten 

Reacties