Puur natuur Messolonghi, Griekenland

Reis
Naar item

Rust, ruimte en natuur, dat vind je in West-Griekenland. Messolonghi is bekend om haar lagune, vogels en zeezout. Hou je van een bestemming die niet overspoeld wordt door toeristen én van de Griekse keuken? Dan kan ik je deze bestemming aanbevelen. Dit zijn de pure tips!

Messolonghi lagune mesolonghi lagoon

Messolonghi ligt op zo’n 3,5 uur rijden van de luchthaven van Athene, richting het westen. West-Griekenland is nog vrijwel onontdekt door toeristen. De vakantiegangers die hier wel te vinden zijn, komen voornamelijk uit Athene, en zijn op zoek naar rust. De leukste tip om te doen: Maak een boottocht in de prachtige lagune en geniet daarna van een schilderachtig uitzicht over het water op het terras bij restaurant Iliovasilema, dat is Grieks voor zonsondergang.

Lokale vissers weten als geen ander waar de mooiste plekken in de lagune te vinden zijn. En ook handig, ze weten precies hoe je moet varen, want sommige plekken zijn gevaarlijk ondiep. Er wordt vooral zeebaars en zeebrasem gevangen. De vangst van paling is al jaren beperkt omdat deze vis het wereldwijd moeilijk heeft, vertelt Sissia Roussi, zij werkte voor het Griekse ministerie dat verantwoordelijk is voor natuurbehoud.

Messolonghi

We lunchen bij de vissers in de lagune. De ter plekke gevangen zeebaars is 24 uur in zeezout gemarineerd en wordt in olijfolie met citroen geserveerd. Daarbij eet je smakelijke garnalen, drink je een glas ouzo en je hebt een perfecte meze, het Griekse antwoord op tapas.

Messolonghi lagune kerk

Je moet hier wel de weg weten, dus een goede gids is een must om dit kerkje midden op het water te vinden. Aan alles is gedacht, het kleine huisje rechts op de foto is het toilet.

Messolonghi lagune

Bij een vuurtoren, idyllisch gelegen op een eilandje, maken we een korte stop. Deze plek was vroeger de toegangspoort naar Messolonghi. Er wonen twee konijnen op het eiland, een bizar idee dat die hier ooit door mensen zijn achtergelaten. Het water is helder. Op de bodem groeit zeekraal. Wildplukken lijkt hier nog niet hip te zijn. Vissen eten zich in de lagune vol met plankton. Als ze de lagune willen verlaten wordt een aantal van hen gevangen in de vallen. De vallen zijn zo gemaakt dat de kleine vissen weer naar de vrijheid kunnen zwemmen.

Socrates Organic Village

De meeste toeristen bezoeken Messolonghi en omgeving slechts op doorreis. Wil je langer blijven, dan kan ik je een verblijf bij Socrates Organic Village aanbevelen.

Socrates Organic Village

Alle activiteiten, waaronder een boottocht in de lagune en sportactiviteiten zoals kayakken, duiken en fietsen worden op aanvraag voor je geregeld als je logeert bij Socrates Organic Village. Dit is een nieuwe, kleinschalige accommodatie met 6 bungalows, voor 2 tot 4 personen.

Socrates Organic Village Messolonghi

Niet alleen overnacht je hier midden in de natuur, er zijn ook dieren die je graag gezelschap houden: honden, katten, schapen, ganzen, kalkoenen en kippen.

Socrates Organic Village

Die laatsten zorgen voor lekkere kakelverse eitjes bij jouw ontbijt. Als je in Griekenland bent is er niets lekkerder dan een Griekse salade met eenvoudige, zongerijpte ingrediënten. Poli nostimo (heel lekker)!

Griekse salade

Biologisch fruit

Socrates Organic Village Messolonghi greek organic fruit

Alle ingrediënten voor een gezond ontbijt zijn aanwezig. Biologisch fruit, natuurlijk zoet en vol van smaak, zoals watermeloen, groeit gewoon in de omringende tuin. Eigenaar Gerasimos Karantinos vertelt je met passie alles wat je wilt weten over de biologische producten die hij teelt. Hij is een ware ambassadeur van de regio én enthousiast verteller over de biologische levenswijze. Het liefst werkt hij samen met zijn collega’s om samen zoveel mogelijk biologisch te telen in West Hellas, ofwel West-Griekenland. Behalve citrusfruit exporteert het regionale biologisch netwerk ook vijgen, olijven, olijfolie en wijn.

Boek jouw verblijf bij Socrates Organic Village hier!

Gerasimos is overtuigd voorstander van de biologische productiewijze, juist omdat hij zelf van nabij de nadelen van de reguliere productiemethode meemaakte. Lang geleden verkocht hij zelf pesticiden in dit gebied totdat hij de nare gevolgen voor de gezondheid van mensen om hem heen van nabij zag. Omdat hij zowel de traditionele als de natuurlijke teeltmethoden kent, is hij het beste voorbeeld dat het ook anders kan, waardoor hij al veel producenten heeft overtuigd om biologisch te gaan werken. In het seizoen exporteert hij via Bio Net West Hellas heel wat vrachtwagens vol met citrusfruit en kiwi naar Nederland, Duitsland en Zweden.

nature & more bio net west hellas

In Nederland worden de Griekse producten ingekocht via Eosta, een van de grootste importeurs van biologisch fruit. Het fruit wordt met de ferryboot naar Italië vervoerd. Daarna wordt de lading met vrachtwagens naar de Europese eindbestemming getransporteerd.

Lekkere souvenirs voor foodies

Bergthee, zeezout, fleur de sel en… ouzo!

Messolonghi souvenir grieks griekenland ouzo

80% van het zeezout uit Griekenland komt uit de salinas van Messolonghi. Het staat bekend als het meest zuivere zout vol met jodium en andere gezonde mineralen.

Messolonghi zeezout

In tegenstelling tot keukenzout, is dit zout juist goed voor je lichaam en heeft het geen verhogende invloed op je bloeddruk.

Biologische wijnproeverij

Kima Brintziki organic wine

Ktima Brintziki produceert heerlijke biologische wijn. ‘Vroeger maakten we alleen wijn, nu vertellen we ook graag verhalen waarom we de wijn zo natuurlijk mogelijk maken en wordt het meer en meer filosofie’, vertelt PR-medewerker Martino over de pure productiewijze.

Je bent welkom voor een wijnproeverij en uiteraard kun je ook wijn kopen. Zo is Augustiatis een rode wijn, gerijpt op nieuwe houten vaten, met een vanilleachtig aroma. De witte wijnen zijn rijk aan mineralen. Het wijnhuis bevindt zich vlakbij het historische Olympia, dat uiteraard een must-visit is, op slechts 10 kilometer afstand.

Wat te doen in Messolonghi?

Messolonghi Jeannette van Mullem

Messolonghi

  • Geniet van de pure natuur en de dieren die je onderweg tegenkomt
  • Kayakken, er zijn diverse korte en langere routes
  • Meer dan 300 soorten vogels spotten (er zijn ook flamingo’s en pelikanen)
  • Zwemmen, duiken, raften
  • Wandelen, fietsen, paardrijden
  • Breng een bezoek aan het oude Olympia
  • De plaatsen Messolonghi en het naastgelegen Aitoliko, omgeven door water, zijn leuk voor een uitstapje

Puur! lokaal eten op Kreta

Lees ook: Puur! lokaal eten, lekkere Kreta tips >>

Reacties (1)

  • 31 augustus 2016, 09:09

    Kim: “Heerlijk, veel leuke tips. Fijn dat verantwoord vakantievieren zo leuk kan zijn.”