Reizen met de trein in Tsjechië Olomouc en Jeseník, Tsjechië

Reis
Naar item

Reizen met de trein in Tsjechië: van Brno naar Olomouc en Jeseník. Leuk aan onze treinreis door Tsjechië is dat we allerlei verschillende treinen testen. Van luxe eerste klasse met gereserveerde stoelen en catering aan bord tot aan niet gereserveerde plekken tweede klasse. Ook prima. Een avontuur is reizen met de trein sowieso. En met ‘slow travel’ valt het reuze mee, want het gaat best snel.

Reizen met de trein in Tsjechië: van Brno naar Olomouc en Jeseník

Olomouc Tsjechië czechia

Kleurrijk Olomouc

Olomouc is een groene stad, omringd door parken en met mooie pleinen met de bekende pastelkleurig geverfde Tsjechische huizen die rijkelijk met ornamenten zijn versierd. Van de 105.000 inwoners zijn er zo’n 20.000 studenten, wat Olomouc een plezierige, toegankelijke en moderne stad maakt.

Vegetarisch restaurant Rozmaryny

Bistro Rozmaryny Olomouc vegetarisch restaurant

Tegenover het treinstation vind je Bistro Rozmaryny, een leuk zelfbedieningsrestaurant waar drie vrouwen samen heerlijke en gezonde, vegetarische en vegan gerechten bereiden en serveren.

Bistro Rozmaryny Olomouc

De gasten schuiven aan in de rij voor het buffet en kiezen uit drie gerechten die dagelijks wisselen. De salade is altijd vegan en glutenvrij. Dan is er nog een wisselend vega en een vegan gerecht. Drie vrouwen zijn de eigenaressen: Pavla, Dita en Vera.

Bistro Rozmaryny Olomouc vegetarisch vegan restaurant

Het recept van de bietensalade is heel eenvoudig. Dita legt ‘t ons uit: ‘Je roostert de bieten één uur in de oven op 180 graden. De volgende dag meng je dit met vegan mayonaise, fijngesneden venkel, sinaasappel, witte bonen en een snufje peper en zout’.

Vegan taart bij Bistro Rozmaryny Olomouc

Ook de huisgemaakte taarten (we hebben er een paar voorgeproefd, nee niet alle 14 ; ) met espresso zijn yummie!

Vinoteka Olomouc

Tsjechische wijn Vinoteka Olomouc

Bij Vinoteka Olomouc vind je alleen wijn uit Tsjechië en Slowakije. Deze etiketten zijn lekker kleurrijk en daarom mijn favoriet!

Vinoteka Olomouc tsjechische wijn tsjechie

De meeste wijn verkoopt de winkel via de tap en neem je mee in plastic flessen. We proeven een lekkere pinot blanc die maar 64 kronen (€ 2,50) per liter kost. Zo zijn er twaalf verschillende wijnen van de tap.

Bier in Tsjechië

Svatováclavsky Pivovar is een restaurant en bierbrouwerij ineen met traditioneel Tsjechisch eten. Ik probeer de Hefe-Weizen 13 graden. Tsjechië telt zo’n 300 microbrouwerijen en enkele bekende grote namen.

Restaurant Svatováclavsky Pivovar Olomouc

Specialiteiten uit de streek zijn kazen gemaakt van koemelk: een soort gedroogde custard-kaas en een gepeperde kaas.

Green bar vegetarisch restaurant

Green Bar vegetarisch restaurant Olomouc tsjechie

In dit buffetrestaurant zijn alle gerechten vegetarisch of veganistisch. Je betaalt naar gewicht: 22 kronen (nog net geen euro) per 100 gram. Open van 10:00 tot 17:00 uur.

De volgende ochtend reizen we met de trein van Olomouc richting Jeseník. Onderweg stoppen we bij papierfabriek Velké Losiny waar we het museum bezoeken.

Pension & Restaurant Kovárna

In restaurant Kovárna, zo’n 10 kilometer vanaf Jeseník, is het Aziatische week. Nóg liever ga ik voor de lokale keuken van chef Ladislav Rozensky.

Kovarna restaurant vegetarisch jesenik tsjechie

De salade met paddenstoelen en geitenkaas is mooi versierd met eetbare bloemen. In 2000 kochten de eigenaren het in het groen gelegen pand en verbouwden ze het tot een pension met acht kamers. Restaurant Kovárna werd vorig jaar tot het beste restaurant van de regio verkozen. Mmm… dat is niet voor niets.

Kovarna restaurant dessert

Overheerlijk dessert met huisgemaakt kokosijs en rauwe gember cheesecake.

Wandelen in Tsjechië

Vanuit pension Kovárna maak je mooie wandeltochten van 1 tot 11 kilometer in de groene heuvels. Heerlijk al dat groen!

Kuuroord Priessnitz

Kuuroord Priessnitz tsjechie czechia spa resort

Groen, groener, groenst: je maakt hier heerlijke wandelingen en geniet van de uitstekende luchtkwaliteit en het fantastische uitzicht. De meeste gasten verblijven hier om medische redenen, zoals mensen met ademhalings- of psychische problemen. In de zomer maken ook toeristen gebruik van de 800 hotelbedden en de koudwater behandelingen. Spa resort Priessnitz werd door Vincent Priessnitz geopend in 1822 en is daarmee het oudste kuuroord waar hydrotherapie wordt uitgevoerd.

Forest Bar

Forest bar honesty bar tsjechie czechia

De Forest Bar is een honesty bar midden in het bos. Wandelaars parkeren hun auto aan de rand van het bos en nuttigen hier een gekoeld drankje en/of een eenvoudig belegde boterham of kant en klare snack. Op een doorsnee zondag komen hier minstens 1.000 bezoekers.

Bohemia Sekt

Bohemia Sekt wijn tsjechie

Onze laatste avond in Tsjechië dineren we aan een prachtig meer. Bijna niet te geloven dat dit vroeger een mijngebied was. Nu kijk je vanaf het terras van restaurant U Jezera uit op een prachtig meer. Na Zdraví, proost! En hopelijk nashledanov, tot ziens!

Met de trein reizen naar Tsjechië

Reizen met de trein in Tsjechië

Vreemd dat reizen met de trein in Europa eerder uitzondering dan regel is. Binnen een land wordt er natuurlijk veelvuldig met de trein gereisd. Maar zo gauw je naar het buitenland reist, lijkt het ineens ingewikkeld. Verder is het vooral een politieke keuze om het openbaar vervoer te stimuleren. Niet alleen in Nederland en in ieder land op zich, maar zeker ook in Europa. Want waarom is een treinkaartje eigenlijk altijd veel duurder dan een vliegtuigticket?

Ik heb enorm genoten van deze treinreis door Tsjechië. Ik neem me voor om  vaker de vraag stellen, juist ook bij een persreis, of reizen met de trein mogelijk is. Want dat is natuurlijk pas echt duurzaam reizen.

Instagram @puuruiteten

Volg Puur! uit eten op reis via instagram.com/puuruiteten.

Met de trein van Praag naar Brno

4x lekkere cocktailbars in Brno >>

Food tour in Praag

Etnosvet vegetarische restaurants Praag

Lekkere vegetarische restaurants in Praag >>

© Tekst en fotografie door Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel

Reacties