Food tour met vegetarische restaurants Praag, Tsjechië

Reis
Naar item

Tsjechen staan bekend als grote, ja misschien zelfs gulzige, eters. Zo zijn ze dol op stevige soepen, en helemaal niet duurzaam of diervriendelijk, geven ze de voorkeur aan grote porties vlees. Daarbij eten ze graag knoedels en machtige desserts die allemaal weggespoeld worden met wat volgens velen het beste bier ter wereld is. Dat lees ik in de National Geographic Reisgids onderweg naar de luchthaven in de Schiphol-trein.

Praag praha prague

Vegetarisch eten en drinken in Praag

Nou, dat wordt een uitdaging om in Praag juist de lekkere en gezonde vegetarische hotspots, met groenten in de hoofdrol en lokaal en biologisch eten in restaurants te vinden, dacht ik toen ik dat las.

Food tour in Praag

Dat valt reuze mee, want ook in Praag staat de tijd niet stil. Leona, onze gids van Prague Food Tour begeleidt ons persoonlijk op een wandeltocht door upcoming hipsterwijk Vinohrady, wat zoiets als ‘wijnheuvel’ betekent, genoemd naar de wijngaard die hier in de 14e eeuw werd aangelegd. Bij de ene na de andere hippe, verantwoorde en gezonde hotspot wandelen we naar binnen. Om te beginnen bij misschien wel het meest bekende vegetarische restaurant van Praag: Etnosvet.

Vegetarisch restaurant Etnosvet

Etnosvet vegetarisch restaurant Praag

De eigenaar begon dit vegetarisch restaurant als verdienmodel omdat er nog weinig vegetarische restaurants in Praag waren. Hij zag het jaren geleden al als een blijvende trend. Gaandeweg ging hij zelf zo van de keuken met groenten houden, dat hij zelf vegetariër werd. Lekker is de keuken van Etnosvet zeker, een mooie aftrap van onze vegetarische food tour in de Tsjechische hoofdstad.

Etnosvet vegetarisch restaurant Praag

Ik schiet dan ook het ene na het andere mooie plaatje: Aardappeldumplings met bryndza, een gerookte schapenkaas, en een puree van rode kool. Een verrukkelijke combinatie met de eerste Tsjechische wijn die we proeven.

Etnosvet vegetarisch restaurant Praag vegan steak tartare

De kleurrijke vegan steak tartare met rode biet in de hoofdrol is de signature dish van Etnosvet.

Jammer dat mijn foto’s op Facebook niet werden gedeeld, maar wel van internet werden afgeplukt en ik ze toevallig op de Facebook-pagina van Etnosvet tegenkwam. Zelfs zonder verwijzing naar mij als fotograaf of naar m’n website of reisblog. Tja, de tijd dat ik dat als een compliment zie is wel voorbij ; ) Jammer, zeker na zo’n heerlijke eetervaring.

praag prague praha

We wandelen verder door de kleurrijke straten van Praag naar een veganistisch restaurant.

Vegan restaurant Forrest bistro

Vegan restaurant Forrest bistro Praag

Wil je zeker zijn dat alles vegan is? Ga dan naar Forrest bistro. Bekend om de pho. Opvallend is dat er veel Vietnamezen in Tsjechië wonen. De typische keuken uit Vietnam vind je dan ook veelvuldig terug in restaurants. In de jaren dat Tsjechië nog communistisch was, was er veel uitwisseling met het eveneens communistische Vietnam.

Vegan restaurant Forrest bistro Praag

Nog steeds telt het land zo’n 400.000 Vietnamezen onder haar ruim 10 miljoen inwoners. Dat zie je onder meer terug in het grote aantal Vietnamese restaurants.

Vegetarisch eten bij Jam and Co

Jam and co Praag restaurant vegetarisch eten

In het hippe Jam & Co proeven we een Aziatisch fusion menu van vegetarische tapas. Wakame salade met sesam, komkommer, sesamolie en mayonaise. Huisgemaakte kimchi met salade. Veggie tempura en ponzu, dat is sojasaus, citroensap, sesam, koriander en azijn. Niet alles is hier vega, je vindt er wel genoeg lekkers met groenten op de kaart.

Vegan gebak en specialty coffee bij Coffee Room.

Coffee Room. Praag vegan taart specialty coffee

Trendy espressobar met specialty coffee en traditioneel Tsjechisch gebak. Ook vegan. En met de klassieker: bananencake. Biologische drankjes.

Biologisch bij Coffee Room. in Praag

Meer vegetarische en vegan restaurants in Praag

Tijdens de food tour bezochten we bovenstaande restaurants. Leona mailde me na afloop nog een lijstje met restaurants. Dus ga je naar Praag en eet je liefst vegetarisch of vegan? Check dan ook haar overige tips:

  • MyRaw Café
  • Maitrea
  • Lekhá Hlava
  • Estrella restaurant
  • Sweet Secret of Raw
  • Paprika
  • Plevel

Plevel vegan restaurant Praag

Duurzaam reizen met de trein in Tsjechië

De volgende ochtend reizen we vanaf het centraal station van Praag, Praha Hlvani Nadrazi, met de trein naar Brno, de tweede stad van Tsjechië. Reuze benieuwd ben ik naar deze stad die, na het wel heel toeristische Praag, nu in opkomst is. Met haar 400.000 inwoners is Brno bekend als universiteitsstad met hippe, vegetarische restaurants, wijnbarren en cocktailbars.

reizen met de trein in tsjechie van praag naar brno

Lees: Reizen met de trein in Tsjechië: van Praag naar Brno >>

Olomouc en Jeseník

olomouc tsjechie

Na Praag en Brno, reizen we verder naar Olomouc en Jeseník >>

Poesta in Hongarije

Poesta Debrecen Hongarije

Terug naar de natuur: Debrecen en de Poesta, Hongarije >>

Nog veel meer lekkere reistips: puuruiteten.nl/reizen.

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel

Reacties (1)

  • 7 juni 2018, 14:44

    Mies: “Ziet er goed uit! Wat een schattige blikjes lemonade, daar word je blij van ?”