Terug naar de natuur! Debrecen en de Poesta, Hongarije

Reis
Naar item

De meeste reizigers bezoeken in Hongarije de hoofdstad Boedapest en het Balatonmeer. Voor Nederlandse toeristen is het oosten van het land nog vrij onbekend. Afgelopen week was ik hier met een enthousiaste Hongaarse reisleider en een groep journalisten en bloggers op persreis. Op ons programma staan de stad Debrecen, een bezoek aan de Poesta en thermaalbaden in Hajdúszoboszló.

Poesta in Hongarije: Terug naar de natuur!

Poesta Hongarije herder schapen schaapsherder natuur vakantie

De Poesta is het grootste aaneengesloten grasland van Europa, een uitgestrekte vlakte waar kuddes dieren leven. Schapen, koeien en paarden.

Pálinka, de nationale trots

Pàlinka Hongarije Debrecen Poesta vakantie

Egészségedre! Zo proosten we onze eerste avond met pálinka, de sterke drank van Hongarije met minstens 37,5% alcohol. Pálinka is gemaakt van diverse soorten rijp fruit dat gedestilleerd is. Je kunt dit straffe drankje op elk moment van de dag als (welkomst)drankje verwachten, zelfs bij of net na het ontbijt. Voorzichtig nippend drinken is een optie, de meesten slaan het echter bij voorkeur in één teug achterover.

Puur eten in Hongarije

Biologisch bietensap Hotel Silver Hadjuszoboszlo

Reggelt, goedemorgen! We starten de dag met een uitgebreid ontbijtbuffet in vier-sterren Hotel Silver. Voor mij geen worst, waar de Poolse, Tsjechische, Russische en Hongaarse gasten dol op zijn. Ik start de dag met een zelfgeperst gezond sapje van biologische rode biet en appel met daarbij een heerlijke uitsmijter. Lekker!

Silver Major eco hotel poesta hongarije debrecen

De volgende dag staat het duurzame Silver Major Resort op het programma. Energie wordt opgewekt via zonnepanelen en er wordt zoveel mogelijk ecologisch gewerkt. Toen pas werd mij duidelijk dat Hotel Silver van dezelfde eigenaren is en dat ze een aantal producten, waaronder groente en fruit hier biologisch telen, die in het hotel worden verwerkt bij de buffetten.

Grootste spa van Centraal Europa

Hungarospa Hadjuszoboszlo spa aqua park thermal baths thermaalbaden hongarije wellness

Dan is het tijd voor een bezoek aan Hungarospa. Het grootste spa-complex van Centraal Europa vind je in Hajdúszoboszló. Er zijn diverse thermaalbaden die voor ontspanning en voor medicinale redenen worden bezocht. Ook voor tal van medische behandelingen van klachten kun je hier terecht.

Hungarospa Hadjuszoboszlo aqua park glijbaan wellness

Leuk en spannend zijn de glijbanen, die ik ondanks mijn hoogtevrees heb uitgeprobeerd. Niet allemaal even eng, maar kies je voor de avontuurlijke variant dan is die er ook te vinden.

Jeannette van Mullem Foto Annelies Rigter

Foto: Annelies Rigter

Hortobágy Nationaal Park

In 1973 werd Hortobágy het eerste nationaal park van Hongarije. In totaal zijn er 10 nationale parken in Hongarije, zo’n 10% van het totale landoppervlak. Al eeuwenlang leven hier kuddes dieren met hun herders.

Poesta Debrecen Hongarije

Onderweg maken we een praatje met schaapsherder Ferenc Jòjàrt, die we met zijn drie honden en honderden schapen in het veld zien lopen. Hij vertelt ons dat het een voorrecht is om in de natuur te werken en te leven met zijn dieren. Net zoals zijn vader en zijn grootvader dat ooit deden.

We vervolgen onze reis langs akkerland waar maïs, suikerbiet, zonnebloemen en vlierbloesem groeien. Om de twintig kilometer vind je een csárda, rustplaats, op de Poesta. Dat is de afstand waarna een paard en zijn ruiter volgens de bewoners eten en drinken nodig heeft.

Csikós paardenshow paarden debrecen poesta horse horses paard

Ben je een paardenliefhebber? Ook dan is deze bestemming een aanrader. Je rijdt zelf of geniet van een show met paarden in de hoofdrol.

Er rijdt een boemeltreintje dat je na vijf kilometer langs visvijvers bij een uitkijktoren met een prachtig uitzicht brengt. Er leven meer dan 300 soorten vogels in dit natuurgebied dat dan ook een paradijs voor vogelaars is.

Poesta Hongarije vakantie nationaal park hortobagy

Zo ver als je kunt kijken is alles groen en blauw met als enige bebouwing het stationsgebouw waar het treintje aankomt en vertrekt. Heerlijk die rust!

Ecologisch boerderij-restaurant

Tuba Tanya is een ecologisch boerderij-restaurant waar kippen, kalkoenen, eenden, geiten, schapen, wolvarkens, ezels, koeien en paarden heerlijk alle ruimte hebben om hun natuureigen gedrag te vertonen.

Tuba Tanya stier poesta Debrecen biologische stier Szürkemarha stieren

De imposante dieren van het ras Szürkemarha vind je alleen op de Hongaarse Poesta.

De huidige eigenaar, István Rápolthy, heet ons op enthousiaste wijze welkom. Hij is de derde generatie en groeide met zijn familie op in deze mooie omgeving met respect voor de natuur. Na een rondleiding op de meer dan honderdjarige boerderij waar je kennismaakt met de dieren schuif je gezellig aan voor het diner aan lange tafels.

Tuba Tanya Poesta Hongarije wijn Hongaarse wijn ecologisch biologisch restaurant

Het eten is op traditionele wijze bereid en je dineert met muzikale begeleiding tijdens vermakelijke shows in een avondvullend programma.

Tuba Tanya ecologisch boerderij restaurant poesta vakantie Hongarije debrecen overnachten

Overnachten kan in een van de zes gastenverblijven, rietgedekte huisjes met badkamer, tv en een keukentje. Fietsen zijn bij je huisje inbegrepen, en na vijf kilometer fietsen ben je in Hajdúszoboszló.

Debrecen, de kleurrijke universiteitsstad

Debrecen Hongarije vakantie stad kerk

Debrecen is met ruim 200.000 inwoners de tweede stad van Hongarije. Een kleurrijke universiteitsstad.

Debrecen Hongarije

Jongeren uit heel Europa komen hier naar toe voor de festivals en eind juli wordt het bloemencarnaval gevierd. Spa, thermen, cultuur en ontspanning: In Debrecen vind je het allemaal. In de lente en de zomer worden er food festivals georganiseerd.

Vegetarisch gerecht Debrecen Hongarije vegetariër vegetariërs op reis vakantie

Debrecen en de regio zijn bekend om de gulyás, gulash en worsten. In plaats van een vleesgerecht, kun je natuurlijk altijd om een vegetarisch alternatief vragen, zoals deze lekkere gegrilde groenteschotel met bovenop gebakken gomolya, ook wel het Hongaarse antwoord op mozzarella genoemd. De Hongaarse rode wijn is lekker stevig en prima van smaak.

pannenkoeken Debrecen Hongarije dessert vakantie

Een bekend dessert is de met fruit gevulde pannenkoeken, meggyes-mákos palacsinta.

Het weer in Hongarije

Het weer in Hongarije vakantie Debrecen temperatuur

Het aantal toeristen in Debrecen en omgeving groeit de laatste jaren gestaag, mede dankzij de directe vluchten van Wizz Air vanuit meerdere Europese steden, waaronder Eindhoven. Debrecen, de thermaalbaden en wat mij betreft vooral ook de Poesta zijn een aanrader als betaalbare korte of langere reis voor wie Europa grotendeels al heeft ontdekt. En dat op nog geen twee vlieguren vanaf Eindhoven, met een grote kans op zonnig weer.

Meer bestemmingen? Check puuruiteten.nl/reizen en purefoodtravel.com >>

© Tekst en fotografie door Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel

Reacties