Wat te doen in Namen? Namen, België

Reis
Naar item

Wijn in de provincie Namen, dat is het thema van deze persreis naar Wallonië. Met de trein reis ik naar Brussel-Zuid en daarna verder naar Namen. Bij Domaine du Chenoy staan de eerste wijnproeverij en een heerlijke lunch met regionale kazen op het programma. Lees en kijk je mee naar mijn culinaire verslag?

7x lekkere tips in Namen

1. Domaine du Chenoy

Perle de Wallonie Domaine du Chenoy belgische wijn belgie

De goedlachse Philippe Grafé was altijd al werkzaam in de wijnhandel. Op z’n 65e startte hij de grootste en oudste wijngaard van de provincie Namen: Domaine du Chenoy. Met 10 hectaren en 10 druivensoorten. Zijn wijngaard is in omschakeling naar biologisch. Daar staat een overgangsfase van 3 jaar voor. Vanaf 2019 zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd.

Maison Saint-Aubain

Biologische kazen op het buffet: Le Bernister Fleuri is een bio kaas van rauwe koemelk van La Ferme des Grandes-Fagnes. Heel lekker zijn de zachte biologische geitenkazen van Ferme Bijard à Sart Saint-Laurent. De een met toegevoegde gedroogde tomaten en de ander met sinaasappel. Uiteraard is dit een gouden combinatie met de proeverij van wijnen.

Domaine du Chenoy wijn belgie biologisch

2. Diner in restaurant La Fête au Palais

Fête au Palais

Wandelend volgen we een smulroute in de stad Namen. We bezoeken wijnwinkel Grafé Lecoq, met in de kelder maar liefst 800.000 flessen wijn. ‘s Avonds bij het diner staan er opnieuw wijnen uit Wallonië op het menu bij restaurant La Fête au Palais. Zoals deze 100% Pinot Blanc van Château Bon Baron, Appellation Côte de Sambre et Meuse. Een toepasselijke wijn om te drinken met een overweldigend uitzicht op de Meuse.

3. Saffraankwekerij Le Saffran de Patr’Ann

Le Saffran de Patr'Ann saffraan belgie

Wist je dat saffraan van de saffraankrokus komt? Het op een natuurlijke manier, zonder kunstmatige meststoffen, telen van de échte saffraan is een arbeidsintensieve klus. Je hebt precies het goede klimaat nodig, met matige warmte overdag en koude vochtigheid in de nacht.

Le Saffran de Patr'Ann saffraan profondeville namen belgie

En vervolgens het plukken, wassen, drogen, selecteren, wegen en verpakken van de saffraan. Mede daarom is er veel nep-saffraan op de markt. Niet voor niets is de prijs van saffraan zo’n slordige € 34.000 per kilo. Bij Le Saffran in Profondeville is de oogst ongeveer 150 gram per jaar, wat in de komende jaren hopelijk groeit.

4. Château de Bioul

Château de Bioul belgische wijn belgie wallonie

Vanessa, 5e generatie van familie Vaxelaire vertelt tijdens een wandeling langs de wijngaarden over haar Château de Bioul: ‘We wilden juist geen kopie van de Franse wijnen maken. Wel wijnen die bij deze terroir, dit gebied, passen. Daarom kiezen we voor druivensoorten die juist bij een gematigd klimaat passen. Het voordeel is, naast de uitgesproken smaak, dat er (vrijwel) geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Zo is Château de Bioul, net als Domaine de Chenoy, in omschakeling naar volledig biologische wijnen. In 2018 breidt het wijnkasteel uit met een brasserie.

5. Domaine du Ry d’Argent

Domaine du Ry d'Argent belgische rose wijn

Ook Domaine du Ry d’Argent kiest voor de meer bijzondere druivensoorten. Hier worden wel zo’n 5x per jaar bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat volgens de eigenaren een fractie is van het ‘normale’ gebruik bij de keuze voor bijvoorbeeld Pinot Blanc of Chardonnay-druiven. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de wijnproductie hier veel meer is gebaseerd op de economische waarde en het terugverdienen van de enorme investeringen die nodig zijn voor het starten van een onderneming dan bij de eerder bezochte wijndomeinen.

6. Cuisine Sauvage

Cuisine Sauvage Namen Namur

Tof! Met Cuisine Sauvage maken we een herfstwandeling op de Citadel van Namen op zoek naar eetbare planten. Hoe herken je ze? En hoe maak je ze klaar? Het is opletten geblazen, want we worden na afloop overhoord of we wel hebben opgelet. We leren over zevenblad, brandnetel, hondsdraf en daslook.

7. Diner bij Moma

Restaurant Moma Annevoie

De laatste avond proosten we bij Restaurant Moma op deze smakelijke internationale persreis met journalisten, fotografen en bloggers uit Nederland, België en Engeland.

Restaurant Moma Annevoie

De wijnen bij Restaurant Moma komen van Château de Bioul. En ik vraag om een gerecht met alleen maar groenten. Heerlijk.

Restaurant Moma Annevoie

De smakelijke persreis naar de provincie Namen zit er alweer op. Er is nog zoveel meer lekkers te ontdekken voor een volgende keer in Wallonië.

Met de trein naar België

Boek jouw internationale treinkaartje hier!

Wat te doen in Luik?

Luikse wafels Une Gauffrette Saperlipopette puur uit eten wat te doen in luik luikse wafel

Waar eet je de lekkerste Luikse wafels, drink je Luikse koffie en koop je h’eerlijke chocolade? Lees: Wat te doen in Luik?

5x restaurants in Brussel

restaurants brussel oficina puuruiteten reizen reisblog vegetarisch eten

De lekkerste kleurrijke hotspots met groenten in de hoofdrol, uit de streek, biologisch en vega(n). Een culinaire citytrip met een verhaal: 5x restaurants in Brussel.

Nog veel meer lekkere tips in België (en verder weg) vind je op puuruiteten.nl/reizen.

Wil je Puur! op reis volgen? Check instagram.com/puuruiteten.

Reacties