Wat te doen in Luik, België

Reis
Naar item

De Luikse wafel ken je vast wel. En Luikse koffie heb je misschien ook wel eens geproefd? Er is nog veel meer lekkers te ontdekken in de vijfde stad van België. Natuurlijk proeven we chocolade. En wat denk je van bio-dynamische wijn uit de provincie Luik? Ook lokaal eten is in opkomst. Dit zijn de lekkere tips in Luik!

Wat te doen in Luik?

Luikse wafels eten

Luikse wafels Une Gauffrette Saperlipopette wat te doen in luik luikse wafel

Weetje: De Luikse wafel bestaat al sinds de 13e eeuw. Het beslag van de Luikse wafel is zwaarder dan dat van de Brusselse, wordt met gist gefermenteerd en is gezoet met parelsuiker. Ik proef de variant met vanille bij Une Gaufrette Saperlipopette. Er is er ook een met kaneel.

Luikse wafels Une Gauffrette Saperlipopette

In het knusse winkeltje vind je niet alleen wafels. Ook zijn er soesjes, crêpes, madeleines en meer ambachtelijk lekkers.

Chocoladeworkshop Carré Noir

Fairtrade en biologisch bij Carre Noir in Luik

In een van de leukste historische straatjes van Luik, de Rue Neuvice, vind je karakteristieke 17e en 18e eeuwse panden. Deze straat verbond ooit de markt met de haven. Hier is bonbonnerie Carré Noir gevestigd. Zelf bonbons maken? Dat kan bij Mélanie Lemmens biologisch én fairtrade.

Chocolade bij La Chocolateria

La Chocolateria wat te doen in Luik

Update: Helaas heeft La Chocolateria haar deuren gesloten. Ook bij La Chocolateria vind je bonbons met een verhaal. Bijna alle chocolade (90%) is hier biologisch, fairtrade of direct trade. Zelfs met 100% cacao.

Luikse koffie

Luikse koffie cafe liegois wat te doen in luik

Luikse koffie, de echte Café Liégeois, is een koud dessert op basis van koffie, suiker, slagroom en Peket – de Luikse jenever. Wij proeven ‘m bij Le Bistrot d’en Face, dat werd uitgeroepen tot horecagelegenheid met de ‘Beste Café Liégois 2014’.

La Maison du Peket

La Maison du Peket wat te doen in luik

Voor mij te zoet, vrolijk zijn al die kleurtjes van de Peket – de Luikse jenever – wel. La Maison du Peket is een oud-bruin café waar je ze misschien wel het beste kunt proeven of…

La Maison du Peket wat te doen in luik persreis

…fotograferen ; )

Cour-circuit lokale markt

Cour-circuit Luik liege liège wat te doen in luik

Iedere tweede en vierde donderdag van de maand bezoek je als Luikenaar – of als toerist – de cour-circuit. Deze markt is in het leven geroepen om de afstand tussen producent en consument zo klein mogelijk te maken. Zo koop je groenten, fruit en meer lekkernijen direct bij degene die het heeft geteeld. En hoor je het verhaal achter de producten.

Smullen in provincie Luik

Wijngaard Domaine Septem Triones in Chaudfontaine

Domaine septem triones Chaudfontaine biologisch-dynamische wijn

1.550 zonne-uren telt de omgeving van Luik gemiddeld per jaar. Met die uren zon moeten de druivenplanten het redden om voldoende zoete druiven te produceren voor de biologisch-dynamische wijn van Domaine Septem Triones. Meer dan 30 druivensoorten heeft Jean Galler samen met zijn dochter Justine de afgelopen jaren getest. De eerste proefoogst was in 2011. Na een bezoek aan de wijngaard gaan we proeven.

Domaine septem triones pinot blanc

De pinot blanc is mijn favoriet, de cabernet franc mag er ook zijn. Wat een verrassing, we proeven niet alleen wijn, samen met bonbons – de hele pure met grenache-vulling – is het een tongstrelende combinatie. Want wat blijkt? Naast dat Jean zijn jongensdroom met het beginnen van een wijngaard waarmaakte, is hij ook de man achter de heerlijke bonbons van Galler. Vanaf tien personen kun je de wijngaard bezichtigen, en natuurlijk wijn proeven.

La Fromagerie du vieux Moulin

La fromagerie du vieux moulin

Deze kaasmakerij werkt volgens het Slow Food-principe: Voldoende ruimte voor de koe, een eerlijke prijs voor de melk en het stremmen duurt maar liefst 1,5 uur. De kazen rijpen vier tot zes weken voor een zachte kaas.

La fromagerie du vieux moulin

Ongeveer een maand duurt het extra om een pikante kaas te maken. Hervekaas wordt al sinds de 15e eeuw gemaakt en was de eerste A.O.C.-kaas van Europa, uit het Land van Herve. Er is ook een biologische variant.

Chocolademuseum Darcis in Verviers

Darcis chocolademuseum Verviers

Bij de ingang van het chocolademuseum krijg je drie bonbons waar je tijdens je bezoek van geniet. Je ruikt en raadt de ingrediënten die aan bonbons worden toegevoegd bij de mur des saveurs.

Hotels in Luik

  • Logeer in een voormalig 17e-eeuws klooster in Ramada Plaza Liège City Center.
  • In het historisch centrum van Luik (en toch heel rustig) vind je Hotel Neuvice.
  • Ga voor een sterrenbehandeling met spa, hot tub en zwembad naar Les Comtes de Mean.

4x restaurants in Luik

Restaurant L'Air de Rien

4x restaurant Luik >>

Biologisch in Limburg

biologisch in limburg

Reis je op de heen- of terugweg vanuit Luik door Limburg? Hier vind je lekkere tips voor biologisch in Limburg. >>

Puur! uit eten in Antwerpen

Puur! uit eten in Antwerpen en meer culinaire tips! >>

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel

Reacties