Port proeven Porto, Portugal

Reis
Naar item

Port proeven, dat doe ik het allerliefste in Porto. De beste plek om port te proeven? Breng een bezoek aan de beroemde porthuizen. Leuk, leerzaam én lekker als je in Porto bent.

Porto Ponte de Dom Luís I

Hier, vanaf de Cais de Ribeira, met aan je linkerhand de mooi verlichte brug, Ponte de Dom Luís I, zie je aan de andere kant van de rivier, de Douro, de bekende portmerken. De oplettende lezer/kijker ziet dat ik bovenstaande foto gemaakt heb aan de overkant van de Douro. Aan de Vila Nova de Gaia, liggen de porthuizen gebroederlijk naast elkaar.

Porto Ponte de Dom Luís I

Merknamen als Sandeman, Offley, Graham’s, Taylor en Kopke klinken je ongetwijfeld bekend in de oren.

Graham's Tawny Port 20 years port proeven porto

Ik ga op bezoek bij Graham’s. Toeval bestaat niet: Behalve lekkere 20 jaar oude Tawny Port hebben ze ook een heerlijke Douro-wijn die ik eerder op Madeira tegenkwam.

Altano Douro wijn biologisch Porto

En ja hoor, niet alleen valt mijn oog meteen op deze biologische wijn in de ruim gesorteerde wijnwinkel. Tijdens het diner komt de Altano nóg een keer terug. Nu in mijn glas. Beter!

Tijdens een rondleiding leer je de ins en outs over port. Dat is niet alleen leerzaam, je proeft de drank voortaan ook bewuster als je het zelf hier in Porto hebt beleefd en geproefd.

Port proeven

Boek Wine Tourism Portugal book wine guide wine tourism

  • Wat is het verschil tussen Ruby en Tawny Port? Ruby Port is fruitiger en heeft naar mijn idee een meer overheersende, zoete smaak. Tawny Port kent door een hoger tanninegehalte van de druiven vaak een langere rijpingstijd. Dit geeft een vagere kleur en een zachtere smaak.
  • Ongeveer drie keer per 10 jaar is de oogst extra goed, deze portwijn wordt als Vintage bestempeld. De Vintage Port rijpt maximaal drie jaar op eikenhouten vaten en rijpt verder op de fles.
  • Colheita Port is de portwijn van druiven uit één oogstjaar. Net als sherry is port meestal een mengeling van meerdere oogstjaren.
  • Er zijn zo’n 200 tot 250 druivensoorten die worden gebruikt voor portwijnen. Enkele bekende druiven zijn: Touriga Nacional, Touriga Pranca, Tinta Barroca en de Tinta Roriz.
  • Port is een gefortificeerde wijn, het alcoholpercentage wordt verhoogd door de toevoeging van brandewijn ofwel wijnalcohol. Net als bij sherry, waar het alcoholpercentage iets lager ligt. Bij port is dit zo’n 19-20%.
  • Een andere overeenkomst met sherry, en ook met bijvoorbeeld champagne, is dat port altijd uit een bepaald geografisch gebied komt, anders mag het geen port worden genoemd.
  • De meeste porthuizen zijn in handen van Engelse families. Port ontstond door het toevoegen van brandewijn. Door het hogere alcoholpercentage kon de portwijn vervoerd worden naar Engeland. Nog steeds zijn veel Engelsen liefhebbers van port.

Taylor’s Port

Taylor's Port proeven porto taylors port porthuizen bezoeken

Porthuis Taylor’s bezoek ik omdat ik op zoek ben naar een biologische port. Taylor’s is een van de grootste namen in de wereld van port. Dit porthuis heeft drie merknamen: Taylor, Croft en Fonseca.

Fonseca biologische port proeven

Biologische port

Fonseca heeft een biologische variant: de Fonseca terra prima organic port, ruby finest reserve. Lekker, maar… ik heb een voorkeur voor een wat oudere Tawny Port omdat deze naar mijn idee minder overheersend zoet is en meer karakter heeft.

Kopke Colheita Port port proeven porto

Ook de witte port van Kopke, kan ik je aanraden. En wat denk je van de Kopke Colheita uit 1966? 50 jaar oud maar liefst! Die is in één woord verrukkelijk. Daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan, van zo’n € 150 per fles.

Vasques de Carvalho port proeven porto porthuizen

Of toch liever deze 40 jaar oude Vasques de Carvalho?

Deel jouw tip

Heb jij lekkere port geproefd? Deel jouw tip als reactie onder dit bericht. Saúde, proost!

Hotels in Porto

  • Myo Design House vind je op 2 minuten lopen van metrostation São Bento.
  • Logeren dichtbij de brug in een knus 2-persoons appartement: Ribeira 24!
  • Check ook PortoSense, naast de rivier Douro.

Het verhaal achter sherry

Bezoek sherry bodega's reisjournalist culinair journalist travelblogger reislogger reisblog foodblog jerez de la frontera

Bezoek de sherry bodega’s in Jerez de la Frontera met fijne hotel tips! >>

Meer lekkere reistips? > puuruiteten.nl/reizen

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel

Reacties