4x restaurants Algarve, Portugal

Reis
Naar item

Naast een mediterrane culinaire basis met vis en schaaldieren, veel groenten en sappig fruit, vind je in de Algarve ook volop Moorse invloeden in de keuken. Denk aan ingrediënten als citrusvruchten, vijgen, amandelen en johannesbrood. Puur! uit eten tipt 4x Algarve restaurants voor jou.

4x Algarve restaurants

1. Dom Petisco in Vila Real de Santo Antonio

Dom Petisco Vila Real de Santo Antonio

De eerste middag in de Algarve lunchen we bij Restaurant Dom Petisco in het meest zuidoostelijke puntje van Portugal. Het is hier heerlijk vertoeven op een schaduwrijk terras met uitzicht op de rivier Guadiana, die grenst aan Spanje. Met een verkoelende wind is het zo rond half mei een heerlijke oase. Wat eten we? Vongole op klassieke wijze, met knoflook, olijfolie en citroen. Daarbij een wijn uit de Algarve van de druiven Arinto en Chardonnay. De Chardonnaydruif is normaal niet mijn favoriet, maar in combinatie met de Arintodruif is de wijn mooi in balans. Het ietwat ronde, volle en zelfs bijna vettige van de Chardonnay gaat prima samen met de vongole en daarna met de aan tafel gefileerde dorade. De wangetjes van de gegrilde vis, volgens kenners is dit het lekkerste gedeelte, serveren ze hier apart.

2. A Terra, Praia Verde Boutique Hotel in Castro Marim

A Terra Praia Verde Hotel Algarve restaurants castro marim

Food to share‘ is een beproefd concept dat je intussen overal in de wereld ziet, zo ook in Restaurant A Terra. We starten met bijzonder knapperig gebakken brood uit de houtoven. Met smeuïge hummus. Achtereenvolgens komen in rap tempo op tafel: gegrilde groenten – die biologisch zijn geteeld – curry met tofu, rijst, couscous en quinoasalade. Dezelfde wijn als vanmiddag, de Barranco lungo smaakt alweer uitstekend. Zoveel mogelijk is lokaal ingekocht, vertelt Gustavo, de general manager van het mooie Praia Verde Boutique Hotel.

A Terra Praia Verde Hotel Algarve restaurants castro marim

Normaal pas ik voor het dessert, maar de combi van chocoladetaartje met rood fruit is vanavond te aanlokkelijk. Wie ervan overtuigd is dat uit eten in een hotel-restaurant geen goede keuze is, raad ik aan: Laat je eens bij A Terra verrassen!

3. Tertúlia Algarvia in Faro

Tertúlia Algarvia Faro

Tertúlia Algarvia in ‘Vila Adentro‘ – het historische centrum van Faro – is opgezet door een groep vrienden die een project voor de gemeenschap wilden starten om zo mensen kennis te laten maken met de gastronomie, de geschiedenis en de tradities van de regio. Boek je een kookworkshop, dan bezoek je samen de markt waar je vers voedsel koopt, het eten bereid je als groep en na afloop eet je dit natuurlijk zelf op.

Tertúlia Algarvia Faro restaurants

Op onze tafel verschijnt een gloeiend hete wok. In deze mini-ufo een kleurrijke vegetarische versie van cataplana algarvia. Deze regionale specialiteit wordt vaak met vis en schelpdieren geserveerd.  Onze veggie variant heeft gestoomde groenten als wortel, champignons, paprika, tomaat met daarbij feta als hartige smaakmaker.

4. Orvo in Olhão

Orvo Olhão algarve restaurants

Lunchen doen we met dit heerlijke weer het liefste in een openlucht restaurant. Met vis van de gril, die je zelf kiest onder een dik pak ijsschaafsel.

Orvo Olhão algarve restaurants

Wij eten dorade, zalm en zeewolf. Met een eenvoudige en smaakvolle salade van tomaat en ui. Met olijfolie en zeezout. Natuurlijk met witte wijn. Bij de bica – espresso – een Portugees amandellikeurtje met een paar ijsklontjes.

De laatste avond shoppen we bij de lokale supermarkt. Picknicken bij je hotel is ook wel eens fijn. En we kopen meteen lokaal lekkers voor thuis, want eetbare souvenirs zijn favoriet! Zeezout, geitenkaas, paté van sardientjes, pure chocolade met flor do sal, Algarve wijn, amandellikeur en Fonseca port, bijna lokaal. Nou ja, in ieder geval ook Portugees.

Hotel in de Algarve

Companhia das Culturas hotel Algarve

Op zoek naar een fijn en rustig boetiekhotel in de Algarve? Check 2x eco hotel Algarve >>

Vakantie Algarve tips

Olhão olhao algarve portugal

Vakantie Algarve tips >>

Meer Portugal tips

inspira santa marta hotel lissabon

5x tips in Lissabon >>

Port proeven Porto

Port proeven in Porto >>

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel

Reacties (1)

  • 29 mei 2017, 14:49

    Kim: “Wat is de Algarve toch een heerlijke regio. En wat een lekker eten. Top restaurant-tips ook. Fijn!”