11x tips voor SLOW reizen Menorca, Spanje

Reis
Naar item

Wat doe je behalve genieten van lekker en lokaal eten op Menorca? Voor een ‘slow’ vakantie is het altijd fijn om ook actief te zijn, maar dan op een ontspannen manier. Daarom start ik een dag met een yogales, ga ik wandelen langs de mooie kust, bezoek ik een natuurpark én niet te vergeten: bezoek ik de mooiste stranden. Dit zijn mijn tips voor SLOW Menorca!

1. Yoga en pilates

Yoga Artiem Audax Hotel Menorca sport pilates Cala Galdana

Wat is er lekkerder dan de dag te starten met een yogalesje? Hotel Artiem Audax bij Cala Galdana heeft een heus sportcenter. Behalve yoga kun je hier ook terecht voor pilates, fitness, kayak, nordic walking, hardlopen, mountainbike en tennis. Het hotel wil vooral de sportieve, actieve toerist aantrekken met als pijlers: goed eten, goed slapen, sport en wellness. Samen met yogaleraar Gustavo start ik de dag met de zonnegroet.

Meer weten over Hotel Artiem Audax?

2. Boottocht naar de mooiste stranden van Menorca

Menorca stranden tips strand Menorca tips

Menorca stranden tips strand Menorca tips

Menorca stranden tips strand Menorca tips

De ligging van het sportcenter bij Cala Galdana is een prima uitvalsbasis voor een boottocht langs tien stranden, vijf stranden richting het oosten en vijf stranden richting het westen. We maken een stop bij Cala Escortxada.

Jeannette van Mullem Menorca reizen reisjournalist reisblogger reisverhaal

Alleen als ik het water in plons is het even wennen, daarna is de temperatuur van het water heerlijk. In juni al rond de 20 graden. Andere fijne stranden zijn Cala Mitjana en Mitjaneta en Cala Turqueta.

Ondertussen heb ik een uitgebreid gesprek met de manager van het sportcenter, Mathieu Nieuwland. Hij ruilde België jaren geleden voor Menorca. Hij is vooral te spreken over het echte en authentieke dat Menorca nog heeft. Menorca is anders dan Mallorca en Ibiza vooral een Spaans eiland, voor Spaanse toeristen van het vasteland. Daarnaast kom je veel Engelsen tegen. Niet zo vreemd als je weet dat de Engelsen hier zo’n 2 eeuwen verbleven.

Lunch Artiem Audax Hotel Menorca tempura groente wijn tips restaurants

We sluiten af met een lekkere lunch in het restaurant van het hotel. Drie tuinderijen op het eiland leveren groente, fruit en kaas aan het hotel. Eén dag in de week, op zaterdagavond, is er een diner waarbij alles op Menorca is geteeld.

3. Markt in Es Mercadal

Markt Es Mercadal Menorca souvenir reizen

Op donderdagavond is er een gezellige markt in het centrum van Es Mercadal.

4. Bezoek de voormalige hoofdstad Ciutadella

Ciutadella Menorca haven tips

Gids Alberto vertelt me alles over de geschiedenis van Ciutadella en neemt me mee op een wandeling door deze plaats, die voorheen de hoofdstad van Menorca was. Dat is nog steeds te zien aan de prachtige paleizen. Dat veranderde door de Engelsen die Mahón met haar haven een handigere aanvoerroute vonden, dat werd dan ook de nieuwe hoofdstad. Ben je in Ciutadella, ga dan lekker eten bij biologisch restaurant Cas Ferrer de sa Font, zie 9x Tips uit eten op Menorca. Bij El Paladar ben je welkom om kaas en wijn uit Menorca te proeven. Toeristen weten de delicatessenzaak te vinden om thuis na te genieten van lokale lekkernijen. Ook een goed idee voor een picknick op een van de stranden.

5. Cova d’en Xoroi: Waan je op Ibiza

Coba d'en Xoroi Menorca tips reizen reistips reisfotografie

Dit is dé plek op Menorca om te zijn tijdens zonsondergang. Aansluitend kun je hier clubben, de muziek gaat harder en de grot verandert in een club met bar. Zeker leuk om even te bezoeken en een cava te drinken, daarna kies ik voor een diner in een fijne beach bar op het strand. Een stuk relaxter.

6. Naveta des Tudons en Torre d’en Galmes

Naveta des Tudon Menorca tips

Een bezoek aan bovengenoemde oude plaatsen kan eigenlijk niet ontbreken bij je bezoek aan Menorca. Je vindt ze verspreid over het eiland. De meeste megalithische bouwwerken stammen uit de talayotische tijd, 2000 tot 1000 voor Christus. Er zijn verschillende theorieën over het eigenlijke doel ervan: begraafplaatsen, verdedigingstorens of opslagplaatsen.

7. Bezoek El Toro

Dichtbij Es Mercadal rij je met de auto makkelijk omhoog naar uitzichtpunt El Toro dat met 350 meter het hoogste punt is. Geen foto, want helaas is het minder de moeite waard als het bewolkt is.

8. Wandelen op Menorca: Camí de Cavalls

Camí de Cavalls Menorca wandelen wandelroutes reizen

Menorca is één groot beschermd natuurgebied. Er is een mooie wandelroute langs de hele kust van Menorca van zo’n 200 kilometer. De route staat uitstekend aangegeven en onderweg kom je langs talloze stranden en oogstrelende baaitjes. Vaak zijn de rustige en mooiste baaitjes alleen te voet te bereiken. Loop je deze wandelroute, dan kom je vanzelf langs de mooiste stranden van Menorca. Dat is dus mooi meegenomen.

9. Maak een boottocht in Mahón

Mahon haven boottocht Menorca boot

Ook in Mahón, of Maó, heb ik weer een privé-gids die me alle ins en outs over de geschiedenis vertelt. De huidige hoofdstad heeft evenveel inwoners als Ciutadella, zo’n 30.000. Het is een aanrader om Mahón vanaf de zee te bekijken. Maak dus een boottochtje!

Mahon Menorca reizen reisfotografie reisjournalist

Neem in de hoofdstad ook een hapje en een drankje bij de vismarkt en bezoek het vegetarische restaurant, zie de restaurant tips op Menorca.

10. Wandel in natuurgebied S’Albufera des Grau

S'Albufera Menorca natuur park

Vanaf de parkeerplaats loop je zo S’Albufera des Grau in. Na een korte wandeling kom je op een rustig strandje met als uitzicht het witte dorpje Es Grau. Ook fijn om te combineren met een lunchbezoek aan restaurant Can Bernat des Grau.

11. Bodegas Binifadet in Sant Lluís

Bodegas Binifadet Menorca wijn wine

Bij Binifadet proef ik na de rondleiding de rode wijnen, de Syrah is mijn favoriet. Deze heeft naar mijn idee een eigenzinniger karakter en is complexer dan de Merlot. De witte Merluzo en de rosado dronk ik al eerder tijdens mijn vele lunches en diners de afgelopen week. Een bezoek aan Binifadet, met lunch, is een plezierige culinaire afsluiting van je bezoek aan Menorca.

Binnen 15 auto-minuten sta je op het vliegveld.

Meer lekkere SLOW Menorca tips:

Check ook puuruiteten.nl/reizen en purefoodtravel.com.

© Tekst en fotografie door Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel

Reacties