Puur! uit eten op Skyros Skyros, Griekenland

Reis
Naar item

Skyros is een authentiek en traditioneel eiland. Dat betekent dat er ook nog op een traditionele manier veel vlees en vis wordt gegeten. Puur! uit eten ging natuurlijk op zoek naar lekker en gezond vega(n) eten op het meest zuidelijke eiland van de Sporaden. Deze culinaire tips delen we uiteraard graag met jou.

Vegetarisch eten op Skyros

puur uit eten skyros vegetarisch

Eet je vegetarisch, let er dan bij de keuze van een restaurant op dat er genoeg vega op de menukaart staat. De bekende kleurrijke Griekse salade, en een keuze uit diverse andere salades, kun je vanzelfsprekend overal bestellen.

Een populair eiwitrijk, plantaardig bijgerecht is fava, gemaakt van gele spliterwten met olijfolie. Peulvruchten worden volop gegeten, vooral de Griekse reuzenbonen in tomatensaus en zwarte oogbonen met lenteuitjes, dille en olijfolie. Verder staat het eiland bekend om haar honing, tijm en andere kruiden, geiten- en schapenkaas. Dille is een veelgebruikt en verfrissend kruid in veel gerechten. Verder natuurlijk de bekende mediterrane kruiden als tijm, rozemarijn, oregano en salie.

In een taverna eet je eenvoudig en authentiek Grieks. Zonder poespas. Je bestelt best lekkere Griekse huiswijn per 25 of 50 centiliter. Rood, wit of rosé.

De lekkerste restaurants waar je (ook) vega eet op Skyros

puur uit eten skyros vegetarisch restaurants fava maritsa

Een van de lekkerste restaurants in Skyros-stad? Bij restaurant Maritsa in de hoofdstraat vind je fava, gebakken courgetteballetjes en een variatie van salades zoals de bekende Griekse salade op de kaart.

We logeren in viersterren hotel Nefeli. Anna en Giannis, de eigenaren van het hotel, zijn ware ambassadeurs van Skyros. Ze organiseren diverse excursies op het eiland, zoals een kookworkshop waarbij de moeder van Giannis kookt met lokale, biologische producten van hun eigen boerderij. Drie kilometer van het hotel verbouwen ze hun eigen onbespoten groenten en fruit. De vrije uitloopkippen die heerlijk rondscharrelen leggen de eitjes voor jouw hotelontbijt. In de tuin vind je bomen met vijgen, citroenen, sinaasappels. Ook maken ze hun eigen honing. Wandel excursies naar verschillende plekken in de natuur regelen ze ook graag voor je en ze hebben hun eigen duikschool.

puur uit eten skyros vegetarisch hotel restaurant nefeli

De laatste avond genieten we van een diner in het hotel met een huisgemaakte specialiteit: verse geitenkaas, tomaat, dille en olijfolie zijn de belangrijkste ingrediënten. Ook de kerstomaatjes met kappertjes zijn verrukkelijk. Daarbij drinken we een verfrissende wijn van het eiland.

Geitenkaas en schapenkaas op Skyros

Geiten op Skyros geitenkaas

Zelf eet ik overwegend vegan en liefst zoveel mogelijk plantaardig. Op Skyros is dit vrijwel onmogelijk omdat het aanbod in de restaurants er gewoonweg niet is. Vegetarische gerechten zijn met enige moeite wel te vinden. Eet je vegan dan kom je niet veel verder dan fava, bonen en een kale salade. Ik kies er dus voor om deze dagen wel geiten- en schapenkaas te eten. En vind ’t dan ook belangrijk om te weten hoe de geiten en schapen daar leven.

We bezoeken een middelgrote boerderij met zo’n 300 schapen en 200 geiten. Het eiland telt maar liefst 40.000 geiten en schapen. Ze maken dan ook diverse soorten kaas. Natuurlijk ken je feta. Verder is er raviera, een soort gruyère. Inotri is een zachte roomkaas. En tot slot mizithra, een brokkelige geitenkaas.

Souvenirs van Skyros

puur uit eten skyros kruiden my skyros food souvenirs

De shop My Skyros verkoopt lokale food souvenirs. Eten en drank zijn naar mijn idee de beste én de lekkerste cadeaus voor vrienden, familie en om zelf na te genieten van je vakantie. Alles wat ze hier verkopen komt van het eiland: Griekse bergthee, honing, tijm (en heel veel andere kruiden), jam, siroop en nog veel meer. 

Wat te doen op Skyros?

Skyros haven Linaria

  • Reis je met de boot? Dan kom je aan in havenplaatsje Linaria. Begin je vakantie op een zonnig terras!
  • Maak een wandeling vanuit Skyros stad en je plukt je eigen kruiden langs de kant van de weg.
  • Bezoek het kasteel boven op de heuvel en geniet van het uitzicht op het hoofdstadje met haar witte, kubusvormige woningen en de kustlijn.
  • Koop een souvenir in keramiek winkel Olga Zacharaki Skyrian ceramics met origineel handbeschilderd en kleurrijk servies. Ik kocht een leuke theemok. Souvenirs die je dagelijks gebruikt, zijn naast eten en drinken de leukste cadeaus (ook voor jezelf) voor thuis.
  • Ben jij weleens op Skyros geweest? Weet je lekkere pure tips, laat ze dan graag weten als reactie op dit artikel onderaan.

Kat op Skyros

Carnaval op Skyros

Bezoek je Griekenland tijdens carnaval dan beleef je een unieke reiservaring die je niet snel zult vergeten. De combinatie van zang, dans, religie maken dit samen met eten, drinken en de mensen van het eiland en de bezoekers speciaal.

Het woord carnaval komt uit het Latijn. Carn betekent ‘vlees’ en levare betekent ‘weglaten’ en geeft de tijd voor de vastenperiode voor Pasen aan. Van oudsher is carnaval gelinkt aan de verering van god Dionysus, die onder meer bekend is als god van de wijn en vruchtbaarheid.

puur uit eten skyros carnaval geros

Carnaval staat van oudsher symbool voor de overgang van de winter naar de lente, het ontwaken van moeder natuur en de dood van het kwaad. Vroeger geloofden de Grieken dat hoe succesvoller het carnavalsfeest was, hoe overvloediger de volgende oogst.

Op Skyros wordt carnaval op een wel heel traditionele manier gevierd. Er zijn drie karakters: de Geros (de oude man/boer), de Korela (zijn vrouw) en de Frangos (de Europeaan). Dit zijn allemaal mannen.

Puur! uit eten in Griekenland

Narlis organic farm Sifnos restaurants wat te doen in sifnos

Meer Puur! uit eten in Griekenland vind je hier.

Santorini vakantie tips

Santorini wijn bij Humphrey restaurant Brussel restaurants Brussel

Wist je dat Santorini wijn wereldberoemd is? Door de rijke, vulkanische grond zitten de druiven barstensvol mineralen. En dat proef je terug in de mineraalrijke, witte wijn, met name in de inheemse druif Assyrtiko, de basis voor het leeuwendeel van de witte wijnen. Een knisperend droge wijn is het resultaat. Door de vruchtbare grond zijn er vrijwel geen pesticiden nodig.

Sifnos, cycladen eiland

Leonidas restaurant Kastro Sifnos

Sifnos, een eiland in de westelijke Cycladen van Griekenland is relatief gezien nog onontdekt. Nederlanders kom je er vrijwel niet tegen, wel opmerkelijk veel Fransen. Heerlijk rustig is ’t, vooral zo buiten het hoogseizoen. Deze dagen ga ik op zoek naar restaurants die traditioneel eten en drinken serveren, liefst met een moderne twist. Het eiland is in culinair opzicht geïnspireerd door de Griekse chef Nikolaos Tselementes, naar wie het jaarlijkse Tselementes festival is genoemd. Lees: Puur! uit eten op Sifnos.

Puur natuur in Messolonghi

Messolonghi lagune mesolonghi lagoon

Rust, ruimte en natuur, dat vind je in West-Griekenland. Messolonghi is bekend om haar lagune, vogels en zeezout. Hou je van een bestemming die niet overspoeld wordt door toeristen én van de Griekse keuken? Dan kan ik je deze bestemming aanbevelen. Dit zijn de pure tips in Messolonghi.

Puur lokaal eten op Kreta

Thalori Kapetania

7x Puur! uit eten tips op Kreta: De keuken van Kreta is wereldwijd beroemd omdat het eten gezond is. Op Kreta zijn 23 restaurants gecertificeerd met het ‘kwaliteitslabel van de keuken van Kreta’. Voor Puur! bezocht ik zeven van deze restaurants. Zo was ik in Heraklion, Rethimnon, Adele (dichtbij Rethymno) en Kapetaniana (een rustige oude plek in het uiterste zuiden). Dit zijn mijn 7 pure tips om je te laten genieten van lekker lokaal eten op Kreta.

Reacties