Puur! uit eten in Deventer

Nieuws
Naar item

10x Hotspots in Deventer

Puur! uit eten ging op pad in Deventer, op zoek naar nieuwe Puur! hotspots! Waar kun je in Deventer terecht voor een lokaal, biologisch, fairtrade, vega(n) en vooral lekker hapje en drankje in restaurants, winkels en boerenmarkten? Heb jij nog tips in Deventer of andere steden voor puuruiteten.nl/hotspots? Laat het ons weten via de reacties onder dit bericht. Veel kijk- en leesplezier!

Filmpje Puur! uit eten in Deventer in twee minuten

Bekijk het filmpje van Puur! uit eten in Deventer in twee minuten!

Puur! uit eten in Deventer

Puur! uit eten in Deventer Restaurant Bouwkunde

1. Deventer Koekwinkel

Deventer Koekwinkel wat te doen in deventer puur uit eten

We beginnen de dag om 9:30 uur bij het echte Deventer Koekwinkeltje. In dit historische pand aan de Brink worden elke ochtend de koeken zelf (af)gebakken dus de geur komt je al tegemoet als je langs loopt! We worden hartelijk ontvangen met een kop koffie en een proeverij van allerlei verschillende koeken. Omdat Deventer Koek dit jaar 425 jaar bestaat, genieten we van een speciale editie met bosbessen.

2. A Taste of Honey

A Taste of Honey Deventer

Bij dit sfeervolle zaakje worden we ontvangen door Astrid. Door het vintage meubilair en servies krijgt de ruimte een gemoedelijke, huiselijke sfeer. Bij A Taste of Honey serveren ze vooral bagels, waaronder ook een ruime keuze uit spelt, glutenvrij en vegetarisch. Wij proeven vier kleine bagels, waaronder een bagel met Hüttenkäse, aardbei en balsamicoazijn. Wat een heerlijke combinatie! Ook laat Astrid ons in de kleurrijke tuin van het restaurant vier soorten hennepthee proeven. Deze thee komt van Nederlandse bodem zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.

3. Het Volkshuis

Het Volkshuis Deventer biologisch duurzaam restaurant

De stadsgids brengt ons naar het Volkshuis. Hier werken mensen met een verstandelijke beperking, het is een volwaardige en plezierige dagbesteding. We zitten op een prachtig groen en beschut terras met Jessica, die het team begeleidt. Zij vertelt ons met veel enthousiasme over de werknemers en het eten. Dit pure restaurant heeft veel huisgemaakte gerechten, daarnaast wordt er vooral gewerkt met biologische en fairtrade producten. Ook is er een groot aanbod aan vegetarische gerechten. Bijzonder is dat de groente uit de moestuin van het stadhuis komt. Ten slotte zijn alle zuivel en eieren van een zorgboerderij in Lettele.

4. Coffee Together

Coffee Together Deventer biologisch koffie

Bij deze hippe koffietent ploffen we even lekker neer voor goede espresso en een ijskoffie. Mede-eigenaar Maarten stelt voor dat we huisgemaakte cheesecake en chocolade van Chocolate Makers proeven. Alle taarten worden elke week zelf gebakken. Bij Coffee Together zijn veel producten biologisch en/of fairtrade. Je drinkt hier niet alleen een kop koffie, er is ook een uitgebreide lunchkaart met vers belegde broodjes, tosti’s en salades. Je kunt hier dan ook in alle rust de hele dag komen werken, er zijn overal stopcontacten. Boven heb je niet alleen flexwerkplekken, er is ook een kleine, wisselende expositie. Coffee Together biedt op de eerste zondag van de maand, koopzondag in Deventer, livemuziek met een wisselende act.

5. Happy Tosti

Happy Tosti Lange B Deventer

In ons vrije uurtje wandelen we even snel bij Happy Tosti naar binnen. De kersverse zaak is net open en is dan ook de eerste in Oost-Nederland. Bij Happy Tosti werken ze met twee teams, een team met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en met mensen zonder beperking. Je eet hier de heerlijkste, vers bereide broodjes. Je hebt de keuze uit verschillende soorten biologisch vloerdesembrood of glutenvrij brood. Neem er maar een verse smoothie bij!

6. Groote Poot

Brood van Joop Deventer

Update: Brood van Joop heet nu Groote Poot. Vanaf de IJsselkade lopen we de stad weer in, op weg naar Brood van Joop. Joris begroet ons enthousiast. Hij belt snel Ingrid en Axel op, de eigenaren van Brood van Joop sinds het najaar van 2017. Gelukkig wonen ze dichtbij, dus we drinken samen iets op het terras. Het brood wordt elke dag vers gebakken bij Driekant in Zutphen en is volledig biologisch. Daarnaast is veel zelfgemaakt, zoals limonade, soepen en taarten. De kaas komt van Keizersrande, een biologische boerderij in de uiterwaarden bij Diepenveen.

7. Restaurant Bouwkunde

Restaurant Bouwkunde Deventer Nickey Vlierhuis

Vanuit Brood van Joop lopen we door de kleine straatjes met historische panden, op weg naar Theater en Restaurant Bouwkunde. Eenmaal aangekomen, beginnen we gelijk met het maken van wat foto’s en video’s van de prachtige locatie. Dan komt Sjoerd naar buiten, de sommelier van Bouwkunde. Hij vertelt enthousiast over zijn passie voor wijn en het werken bij Restaurant Bouwkunde. Sous-chef Nickey brengt haar heerlijke creatie: een bijzondere combinatie van verschillende soorten tomaten. Ze gebruiken hier veel lokale en biologische ingrediënten, ook is er een goed aanbod aan bio wijnen.

8. Goesting

Restaurant Goesting Deventer puur uit eten vegetarisch eten

Bij Goesting worden we ontvangen door eigenaresse Tamara, we krijgen een plaatsje op het gezellige terras aan de Brink. We drinken huisgemaakte ijsthee en een glaasje cava en we krijgen twee prachtig uitziende gerechtjes waaronder een vegetarische. Bij Goesting eet je ook heerlijk vegetarisch.

9. Boas

We gaan snel door naar Boas, een restaurant gevestigd in een prachtig oud gebouw op de hoek van de Walstraat en de Golstraat. We zitten lekker op het terras en zo kijken we mooi de Walstraat in, met uitzicht op prachtige bloemen en schattige huisjes. Peter van Emde Boas, eigenaar van Boas, serveert een welkomstdrankje: witte Graham’s Port met tonic. Ondertussen vertelt Peter ons over Boas. In 2008 startte hij Boas vanuit zijn passie voor de Franse keuken en zijn jeugd die hij in Frankrijk doorbracht. In verband met het 10-jarig bestaan dit najaar zal er een groot 10-gangen diner plaatsvinden in de Lebuïnuskerk in Deventer voor 200 gasten.

Restaurant Boas Deventer restaurants wat te doen in deventer

Al snel volgt het eerste gerechtje, veggie steak tartaar van tomaat. Hierna serveert Peter een gazpacho van komkommer met een glaasje rode Graham’s tawny port. Een bijzondere combinatie, maar het werkt! Ten slotte kwam de gastheer naar buiten met een tafeltje waar normaalgesproken vlees of vis op wordt gesneden. Nu kregen wij een geroosterde aubergine met courgette en een kaas-béchamel saus. Ondanks dat bij Boas de focus ligt op vlees en vis, hebben ze een zeer verassend vegetarisch menu weten samen te stellen.

10. Fooddock

Sinds twee jaar zit Fooddock in het hippe Havenkwartier in Deventer als eerste foodhal van het oosten van het land. Het idee achter Fooddock is dat kleine ondernemers een platform hebben om hun passie voor eten te laten zien en ervaren. In de toekomst wil Fooddock een belangrijke rol gaan hebben in de kennisoverdracht wat betreft goed en gezond eten. De verschillende keukens maken het dat je een bijzondere avond uit eten hebt. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit Turks, Thais, Indisch, Chinese streetfood, tapas, sushi, pub- en comfortfood, vegan en frozen yoghurt. Voor ieder wat wils dus!

Fooddock Deventer havenkwartier foodhal foodmarkt

Bij elke ondernemer reken je het eten apart af, de drankjes haal je bij de bar van Fooddock. Binnen in de foodhal eet je aan lange tafels, bij mooi weer doe je dit natuurlijk op het drijvende terras in de haven van Deventer. De hotspot is gevestigd in een oude graansilo en slechts een kwartiertje lopen verwijderd van het centrum. Zo loop je mooi langs de IJssel, met uitzicht op de skyline van Deventer. Zeker de moeite waard!

Wat te doen in Deventer?

Wat te doen in Deventer walstraat

  • Met het pontje de IJssel oversteken! Het leuke aan Deventer is dat er nog een klein stukje van de stad aan de overkant van de rivier ligt. Je vindt hier een groot park en De Worp, een knusse wijk met huizen uit de jaren ‘20 en ‘30. Even verderop heb je de uitgestrekte uiterwaarden van de rivier. Als je net zoals wij weinig tijd hebt, kun je ook alleen even met het pondje oversteken, genieten van de skyline van Deventer en dan weer teruggaan.
  • Maak een historische stadswandeling in Deventer! Bij A Taste of Honey worden we opgehaald door stadgids Sophie van Nimwegen. Sophie is al 26 jaar stadsgids en kan ons dus alles vertellen over Deventer en haar geschiedenis met betrekking tot eten! Ze neemt ons mee naar de Brink, het grootste plein van Deventer. Hier werden tussen de 14e en de 17e eeuw vijf keer per jaar grote jaarmarkten gehouden waar producten en handelaars uit heel Europa heen kwamen. Zo had je stokvis uit Noorwegen, haring uit Denemarken, zout uit Frankrijk en wijn uit Duitsland. Ook waren de boeren en producenten uit Salland, het achterland van Deventer, op de markten aanwezig met hun rogge. We wandelen verder, eerst door de rijkere buurten als het Bergkwartier, daarna aan de andere kant van de Brink waar ambachtslieden en arbeiders woonden. Vooral in de Walstraat hebben ze ondanks het tekort aan bomen het toch voor elkaar gekregen om de prachtige straat met schattige huisjes vol te zetten met planten en kleurrijke bloemen. Vooral de stokrozen doen het erg goed in deze straten.
  • Kortom, in Deventer barst het van de leuke hotspots waar je lekker en puur kan eten en drinken! Als je dan even genoeg gegeten hebt kun je de mooie, historische straten en vele bijzondere winkels verkennen.

Skyline Deventer IJssel wat te doen in deventer

Hotel Gaia in Diepenveen, dichtbij Deventer

Hotel Gaia Diepenveen biologisch restaurant

Bij Puur! hotspot Hotel Gaia in Diepenveen, dichtbij Deventer, houden ze ervan om je ook in het restaurant te verrassen. Daarom kiezen ze vaak voor een net iets exotischer kaart dan je zou verwachten bij zo’n statig landhuis. Een avond ontspannen dineren op een toplocatie. Bij Gaia kan het! Ook voor de lunch ben je welkom. Met veel vegetarisch, vegan en biologisch lekkers op de menukaart. 

Puur! uit eten in Amersfoort

Bindicafe Amersfoort vegan restaurant

Puur! uit eten ging op zoek naar nieuwe Puur! hotspots in Amersfoort. Waar eet en drink je lokaal, biologisch, fairtrade, vega(n) en vooral lékker? Lees: Puur! uit eten in Amersfoort.

Biologische restaurants in Arnhem

Hoeve Klein Mariendaal Arnhem biologisch restaurant arnhem

Biologische restaurants in Arnhem >>

© Geschreven door Simon Albers, stagiair Puur! uit eten, fotografie door Jeannette van Mullem

Reacties (1)

  • 5 juli 2018, 12:01

    Mies: “Wat is Deventer toch een leuke stad! Door de mooie foto's en het leuke verhaal, krijg ik zin om er weer naar toe te gaan!”