Seaspiracy recensie

Nieuws
Naar item

Seaspiracy is een Netflix documentaire die je meeneemt in de duistere wereld van commerciële visserij. Het is het vervolg van de beroemde docu Cowspiracy. Tijdens het kijken word je op een leerzame maar ook verontrustende manier geconfronteerd met de realiteit over hoe wij mensen omgaan met onze oceanen. De 89 minuten durende documentaire laat je zien wat er allemaal speelt rondom de onderwerpen visserij, overbevissing, piraterij, plastic vervuiling en zelfs slavernij.

Bekijk de trailer van Seaspiracy op Netflix

Het verhaal achter Seaspiracy

Het verhaal van de filmmaker en fotograaf Ali Tabrizi begint letterlijk aan zee. Hij vertelt dat hij van jongs af aan al een passie heeft voor alles wat leeft in de oceaan. We zien dat hij enthousiast een dolfijnenshow bijwoont. Destijds was hij onwetend over hoe die dolfijnen daar kwamen. Maar door een confrontatie dicht bij huis komt hij er achter dat het slecht gaat met wat hem zo lief is. 

In zijn documentaire Seaspiracy pakt de inmiddels volwassen Ali het professioneler aan. De documentaire is zijn persoonlijke zoektocht. Hij zoekt naar oplossingen voor vervuiling van de oceanen en de schade van commerciële visvangst. Die twee zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zijn reis begint in Japan. Taiji is een berucht vissersdorp. Hier worden dolfijnen opgejaagd en naar de kust gedreven. En dan op gruwelijke manieren aan hun einde gebracht. Het is moeilijk te bevatten waarom ze dit doen. Er is geen markt voor dolfijnenvlees. Hij komt er achter dat ze dit doen omdat de dolfijnen concurrentie zijn voor de vissers. Door ze te doden halen ze meer vis uit de zee.

Schadelijke gevolgen visserij

Niet alleen de vissen zijn de dupe van het overmatige vissen. In de docu zie je hoe mensen in Thailand mishandeld en gedwongen worden tot slavernij. En in de ergste gevallen zelfs vermoord. Piraterij in Somalië is een groot actueel probleem, gecreëerd door de commerciële visserij. De lokale bevolking kan niet op tegen de grote, machtige visindustrie. Daardoor worden ze gedwongen tot piraterij omdat er simpelweg geen geld of eten meer is.  

Ali duikt ook in het verhaal achter de keurmerken die duurzame vis promoten. Al snel ontdekt hij dat het bijna onmogelijk is om er achter te komen of de vis op je bord duurzaam is. Hij stelt dat weinig tot geen visserijen worden gecontroleerd op hun zogenaamde duurzame manier van vissen. De organisaties achter die keurmerken doen het volgens hem vooral voor het geld.

7 harde feiten in Seaspiracy

  • Wereldwijd worden er elke minuut zo’n vijf miljoen vissen gevangen. Het grootste deel hiervan eindigt niet eens op je bord. Vissen die terechtkomen in netten als bijvangst worden teruggegooid door de vissers. Vaak overleven ze dat niet. Bijna de helft van alle gevangen vis ter wereld is bijvangst. 
  • Behoud van de oceanen is nog belangrijker voor de opname van koolstofdioxide dan alle bomen bij elkaar in het Amazone-regenwoud.
  • Plastic visnetten en andere middelen die de vissers gebruiken zijn erg vervuilend voor het milieu en spelen een grote rol in de plastic soep.
  • Het vissersberoep komt zeker niet zonder gevaren. Elk jaar sterven er maar liefst 24.000 vissers, waardoor deze sector tot de meest gevaarlijke ter wereld behoort.
  • Bijna 90 procent van de grote vissen worden met uitsterven bedreigd door visserij. Ze worden met schadelijke vangstmethodes uit het water gehaald wat het zeeleven vernietigt.
  • Elk jaar sterven er 300.000 dolfijnen en walvissen in netten. Ze komen vast te zitten, raken in paniek en verstikken.
  • De visserij vernietigt elk jaar 3,9 miljard hectare zeebodem. 

Kritiek op Seaspiracy

“De film Seaspiracy stelt ten onrechte dat ons Dolphin Safe-programma een complot is waarvan de grote visserijen profiteren. Niets ligt verder van de waarheid dan dat”, aldus Dolphin Safe.” Ook het MSC-keurmerk legt op haar website haar kant van het verhaal uit. Dat het certificeringsmodel financieel gemotiveerd is, zoals de film stelt, is feitelijk onjuist. En zo worden er nog meer feiten uit Seaspiracy in twijfel getrokken.

Geschreven door Onne Freriks, stagiair Puur! uit eten

Cowspiracy, food documentaire en duurzaamheid

Cowspiracy food documentaires Netflix

Heb je interesse in meer food documentaires op Netflix? Bekijk bijvoorbeeld Cowspiracy. In deze documentaire wordt gefocust op de dieren, de veeteelt en vooral de sporen die het achterlaat.

Forks over knives, food documentaire

Forks over knives food documentaire netflix

Forks over knives is een Amerikaanse food documentaire. Bij andere food docu’s zie je vooral de menselijke kant, deze docu focust op de medische kant.

5x tips vega sporten

5x tips vega sporten eiwitten plantaardig eten voeding

Leestip: 5x tips vega sporten. Ben jij een fanatieke sporter of wil je dat graag worden… maar je eet geen vlees of andere dierlijke producten? Wees gerust, je gaat niks tekort komen. Het is algemeen bekend: als je een fanatiek sporter bent dat je goed moet eten. Ik ga je een paar tips geven over vleesvervangers en plantaardige producten.

 

Reacties