Vegetarisch uit eten Gent, België

Reis
Naar item

Vegetarisch in Gent? Gent is veggie hoofdstad van Europa. Je vindt hier het grootste aantal vegetarische restaurants in verhouding tot het aantal inwoners. Donderdag is in Gent uitgeroepen tot veggiedag. Dankzij de lobby van EVA – Ethisch Vegetarisch Alternatief – staat vegetarisch bij veel restaurants op de kaart. En gelukkig kun je ook op andere dagen heerlijk plantaardig genieten in Gent.

Ecoplan Gent

Ecoplan Gent vegetarisch biologisch fairtrade uit eten restaurants vlaanderen

Vegetarisch Gent

Voor ELLE Eten ging ik op zoek naar lekkere hotspots die niet uitsluitend vegetarisch eten op de kaart hebben staan, maar waar je vooral heel lekker kunt eten. Met een mix van een kruidenierszaak tot bijna-sterren-zaak-niveau. Voor ieder wat wils, want soms wil je genieten van een uitgebreid 5-gangen-diner en een andere keer een eenvoudige, lekkere sandwich to-go tijdens het shoppen. In Gent kan het allemaal: Puur! en veggie.

Gent Vlaanderen België toerisme binnenstad historisch

Restaurant Lof

Restaurant LOF Gent interieur design puur uit eten vegetarisch

Je eet hier in een kleurrijk restaurant op culinair niveau. Bij elk gerecht start de chef met groente als basis. Mooie presentatie en een uitgekiende balans van smaken en textuur. Restaurant Lof heeft altijd een veggie verrassingsmenu van 3, 4 of 5-gangen. Of je kiest zelf van de kaart.

Restaurant LOF Gent vegetarisch puur uit eten belgië lekker dessert

Hou ruimte over voor het dessert, want wie kan een combinatie van passievrucht, pure chocolade en kokos weerstaan?

De Superette

De Superette Gent biologisch lokaal puur uit eten belgië vlaanderen leveranciers horeca

‘Food to share’ in een ongedwongen sfeer is de leus van De Superette. Wil je graag zien hoe jouw eten wordt bereid? Neem dan plaats op de houten krukken aan de bar die grenst aan de open keuken of dichtbij de houtgestookte pizza-oven achterin de zaak.

De Superette Gent biologisch lokaal puur uit eten belgië vlaanderen vegetarisch groente

Op de menukaart vind je diverse lekkere gerechten met groente in de hoofdrol die je combineert tot een smakelijke veggie proeverij. De seizoensgroenten worden op een verrassende manier aangekleed. Zo eet je uien met gepofte boekweit of knolselderij met krokante hazelnoot en gerookte geitenkaas. En een van mijn favorieten: boerenkoolchips. Bij elk gerecht een glas bijpassende natuurlijke wijn maakt je veggie diner compleet.

In het weekend is De Superette een aanrader voor je brunch, met het lekkerste brood uit de eigen houtoven.

Naturell, all senses cuisine

Restaurant Naturell Gent puur uit eten reizen Vlaanderen België vegetarisch

Hoe zuidelijker in Europa, hoe uitgebreider de lunch. En dat begint al in Vlaanderen! Een 5-gangen-lunch bij Naturell is een culi-feestje met bijzondere combinaties die stuk voor stuk een lust voor al je zintuigen zijn. De vijfde smaak, umami, wordt hier niet vergeten en ingevuld met miso als Oosterse smaakmaker.

Naturell Gent vegetarisch puur uit eten groente lokaal biologisch lieven loos

Het idee van chef-eigenaar Lieven Lootens is de creatie van een aards paradijs met als ingrediënten: nieuwsgierigheid, schoonheid, evenwicht, vervolmaking en het onverwachte. De natuurlijke presentatie en uitstraling zijn tot in de finesses verfijnd.

Naar Gent met de trein.

Moor & Moor, de nieuwe kruidenier

Moor en Moor Gent biologisch lokaal lekker eten winkel restaurant Yves de Moor

Yves de Moor is de bevlogen eigenaar van Moor & Moor en van huis uit interieurdesigner. Dat zie je terug in deze knap gestileerde lunchroom annex winkel. Hip én goedkoop overnachten kan hier ook, in de B&B Room & Moor. Centraal in hartje Gent.

Gemak dient de mens: Je geeft je boodschappenlijstje af en je delicatessen worden voor je klaargezet terwijl jij geniet van een eerlijke huisgebrande koffie of een gezond sapje. Dat is de nieuwe kruidenier, zoals we die graag zien in 2016.

Moor en Moor Gent vegetarisch biologisch lokaal lekker eten winkel restaurant boterhammen

De lunch bestaat uit gezonde belegde boterhammen met een verrassende crunch. Bijvoorbeeld de sandwich ‘green’ met avocado, spinazie, rode ui, kiemgroente en hennepzaad. Dinsdag, woensdag en zaterdag is alles veggie. Op donderdag veggiedag zijn er wel boterhammen met vlees, want Gentenaars zijn nu eenmaal een tikje eigenwijs. Vrijdag is visdag.

Labath koffiehuis

barista fairtrade Labath Gent vegetarisch biologisch lokaal lekker eten restaurant koffie thomas labath

Via een tip van Yves van Moor & Moor gaan we op bezoek bij Thomas Labath en zijn gelijknamige koffiehuis annex buurtcafé. Als coffeelover is het altijd genieten wanneer er een échte barista in een fijne koffiezaak aan het werk is.

barista fairtrade Labath Gent vegetarisch biologisch lokaal lekker eten restaurant koffie thomas labath

Thomas bezocht zelf een 10-tal finca’s in Colombia waar hij de koffiebonen rechtstreeks inkoopt. Samen met Yves de Moor, die zijn koffie zelf in Rwanda koopt, bedacht hij Ghent Blend, een mix van beide koffiebonen. De koffie is fairtrade én direct trade. Eerlijke handel en interesse in specialty coffees verbindt beide Gentse ondernemers.

Labath is vooral een koffiehuis. Krijg je trek dan is er soep, die altijd veggie is en zijn er stevige boterhammen met veggie beleg. Een fijne plek met eerlijke ingrediënten, ook voor je ontbijt.

Ook doen in Gent!

  • Logeer heerlijk rustig in vegan b&b aanaajaanaa in hartje Gent waar alles eerlijk en verantwoord is.
  • Proef natuurlijke en biologische wijnen bij A Taste Affair.
  • Maak een rondvaart en bekijk de historische gebouwen vanaf de waterkant.
  • Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met de trein naar Gent via de intercity Amsterdam-Brussel met één overstap in Antwerpen. Zo reis je groener en gemakkelijker omdat de binnenstad van Gent autovrij is.
  • Meer pure tips in Gent? Check de directe link naar ons reisblog voor meer restaurants met groenten, biologisch, lokaal en lekker eten!

Gent Graslei historische binnenstad Leie Vlaanderen België

Met de trein naar Gent?

Boek je treinticket naar Gent via NSInternational.

ELLE Eten

ELLE Eten puur uit eten reizen freelance journalist reisjournalist culinair journalist gent belgie fotograaf vegetarisch eten

Lees mijn artikel 5 GANGEN GENT IN ELLE Eten >>

Puur! uit eten in Antwerpen

Coffeelabs Antwerpen

Puur! uit eten in Antwerpen >>

Restaurants in Brussel

restaurants brussel oficina puuruiteten reizen reisblog vegetarisch eten

Lees ook: restaurants in Brussel >>

© Tekst en fotografie door Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel

Reacties