Smaakmeesters food festival Antwerpen, België

Reis
Naar item

Tegen een uitnodiging voor culinair stadsfestival Smaakmeesters in Antwerpen zeg ik JA! Samen met Puur! stagiaire Vief ben ik op zaterdagochtend al op tijd op station Arnhem Centraal. Met de trein reizen we naar Antwerpen. Food festival Smaakmeesters staat op ons programma. Voor het vierde jaar wordt het culinaire stadsfestival gehouden. Meer dan honderd restaurants, lunchrooms, cocktailbars, bonbon- en overige speciaalzaken doen mee. Naar wens proef je van lekkere hapjes, cocktails, desserts en meer lekkers.

Deze lekkere tips kun je ook prima tijdens een weekendje Antwerpen bezoeken! En blijf je logeren dan hebben we als tip een fijn boetiekhotel in hartje centrum voor je.

Food festival in Antwerpen: filmpje

8x Smaakmeesters in Antwerpen

1. Juliette

Smaakmeesters Antwerpen food festival Juliette

We starten onze lekkere reis van het culinaire stadsfestival bij Juliette. We proeven oranjebloesem sesamcake met cranberries. De friszure toevoeging van cranberries is een mooie tegenhanger van de zoetere smaak van de cake.

2. Greenway

Smaakmeesters Antwerpen Greenway food festival

Heerlijk pittig, maar niet té, is de Mexicaanse veggieburger bij Greenway op de Groenplaats. Samen met de guacamole en de cajunsaus is ie lekker sappig.

3. Brasserie Appelmans

Smaakmeesters Antwerpen Brasserie Appelmans

Think Pink. De naam van de cocktail vinden we een toffe match met onze Puur! roze kleur. Wat zit erin? Vooral gin, limoen- en grapefruitsap. Of eigenlijk pompelmoessap, zoals de Vlamingen deze laatste sap zo mooi noemen.

4. Sjokolat

Smaakmeesters Antwerpen Sjokolat

Zeven witte en pure bonbons eten we onderweg naar onze volgende stop, de bouwerij.

5. Stadsbrouwerij ‘t Pakhuis

Smaakmeesters Antwerpen Bierbrouwerij 't Pakhuis

Wat is een food festival zonder bier? Wat mij betreft kan dat prima. Volgens Vief niet, want zij drinkt graag een Belgisch biertje. Ze heeft geluk want bij Stadsbrouwerij ‘t Pakhuis proeft ze er maar liefst drie: Ne Kriekelèr (tripel van kriek), De Zwarte Sinjoor (stout) en Den Bangelijke (tripel). Bangelijk betekent in het Antwerps dat iets fantastisch is. Toch is De Zwarte Sinjoor Vief’s favoriet door z’n stevige smaak en een goede afdronk.

6. BelRoy’s Bijou cocktailbar

Smaakmeesters Antwerpen BelRoy's cocktailbar

Lekker en gelukkig niet zo zoet zijn de cocktails bij BelRoy’s Bijou. De basis is huisgemaakt. Zo bestaat Vesper Martini uit wodka, gin en witte vermouth. Voeg hier vlierbloesemtonic aan toe en je hebt een verfrissende Spice Cooler. Knusse cocktailbar om te onthouden als je Antwerpen bezoekt voor een weekendje weg!

7. De Broers van Julienne

De broers van Julienne biologisch restaurant Antwerpen

Na lang wikken en wegen maken we onze keuzes: spinaziestrudel en crispy aubergines vooraf. Daarbij drinkt Vief een Antwerps bolleke en ik een biologische Grillo uit Sicilië. Lekker is ook het aperitiefhapje: Zoete aardappelfrietjes met een pittige dip.

8. Hümm House of Hummus

Smaakmeesters Antwerpen Hümm House of Hummus

De eerste indruk van Hümm House of Hummus is licht met een uitnodigend interieur. Lekker groen ook. Met rustige kleuren en heel veel planten. We smullen van zelfgemaakte bio hummus, kombucha en ijsthee. Frances en Frederik openden de lunchroom met hummus als verbindend element een jaar geleden. Houd ze in de gaten! Eind november openen ze hun tweede hummusbar in de Antwerpse kunstenaarswijk Zurenborg. Cool! De herbruikbare metalen ‘gouden’ rietjes krijgen we mee voor thuis.

Hotel tip in Antwerpen

Hotel Les Nuits in Antwerpen hotel tip

Het hippe boetiekhotel Les Nuits waar we logeren in het centrum van Antwerpen is ook een echte aanrader. We worden verwelkomd met een lekkere koffie. Fijn zo’n gastvrije ontvangst! Het ontbijt is uitgebreid met een eitje naar wens en een verse smoothie. De kamers zijn lekker ruim met een fijn bed en een luxe, ruime badkamer met een heerlijke stortdouche.

Wat te doen in Antwerpen?

Wat te doen in Antwerpen?

  • Photo Film Food. Culinair fotograaf Tony Le Duc laat zich inspireren door de 17e eeuwse barok schilderkunst van Frans Snijders. Je bezoekt zijn expositie in het Snijders & Rockoxhuis.
  • Breng een bezoek aan MAS Antwerpen (Museum aan de Stroom). Geniet op de bovenste verdieping van het panoramische uitzicht.
  • Antwerpen heeft nog meer mooie musea. Onze favorieten? FOMU, het Fotomuseum en MoMu, het ModeMuseum.
  • Bezoek de markt op zaterdagochtend met lekkernijen uit alle windstreken.

Puur! uit eten in Antwerpen

Puur! uit eten in Antwerpen coffeelabs biologisch tips restaurants

We waren al eerder in Antwerpen. Lees ook deze lekkere Puur! uit eten tips in Antwerpen >>

Duurzaam reizen met de trein naar Antwerpen

Boek jouw treinticket online via NS International.

Restaurants in Brussel

restaurants brussel oficina puuruiteten reizen reisblog vegetarisch eten

5x restaurants in Brussel >>

Paardenvissers in Oostduinkerke

paardenvissers paardevissers oostduinkerke

Paardenvissers aan de Vlaamse kust >>

Alle puuruiteten.nl/reizen >>

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten en Pure! Food & Travel

Reacties