Humus Puur! asperges op ‘plantenaarde’ Gasterij De Gulle Waard

Hoofdgerechten
Naar item

Recept asperges van chef Nel Schellekens

Met dit recept asperges op plantenaarde, laat chef Nel Schellekens zien dat ze ook groenten uitstekend ‘van-kop-tot-kont’ bereidt.

Ingrediënten

  • groene asperges (witte kan ook)
  • koolzaadolie of andere milde (olijf)olie

Humus

  • 200 g erwten (bv vers gekookte groene erwten of dubbel gedopte tuinbonen of zoals in oorspronkelijke humus kikkererwten)
  • citroensap van 1 st
  • knoflook, 1 teentje uitgeperst
  • evt. tahin ca 50 g (niet noodzakelijk)
  • asperge-olie (zelfgemaakt) zoveel als nodig
  • peper & zout (uit de molen)

Voor opmaak

Komkommer, in lengte gesneden en in rolletjes opgedraaid

Bloemetjes & kruiden

Borage (komkommerkruid) korenbloem, rode melde, mosterdsla, ‘onkruid’ zoals vogelmuur, hondsdraf, look-zonder-look, paardenbloem.

Bereiding

In olie en oven bereide asperges:

  1. Hussel wat asperges door de koolzaadolie of milde (olijf)olie.
  2. Geen zout of maar heel iets zout gebruiken.
  3. Oven op 150° voorverwarmen.
  4. In 15 min. asperges garen, af en toe een keer schudden en klaar.
  5. Asperges uit laten lekken en asperge-olie opvangen.
  6. Dit levert niet alleen heerlijke asperges op, maar de olie die overblijft is heerlijk om te gebruiken.
  7. Bijvoorbeeld in een dressing of als extra smaak “boost” in elk aspergegerecht zoals een aspergesoep.
  8. Of zoals in dit recept voor een asperge-humus.

Bereiding humus

  1. De erwten pureren. Dit kan met een keukenmachine maar ze kunnen ook met een vork fijn gemaakt worden. Dit geeft een grovere structuur en is ook heel smakelijk.
  2. Knoflook, citroensap en wat asperge-olie bijmengen. Net zoveel olie toevoegen tot het een smeuïg geheel is. Eventueel tahin toevoegen. Met peper & zout (uit de molen) op smaak brengen.

Opmaak

Humus als bodem “aarde” op bord uitsmeren. Bodem bedekken met rolletjes komkommer, allerlei kleinpluk en bloemetjes, hele erwten. Asperges “groeien” uit deze bodem.

asperges gulle waard recept

Nel Schellekens was voorheen chef bij Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk >>

Recept lentesalade met groene asperges

veldkeuken bunnik recept

Nog meer lekkere recepten met asperges in de hoofdrol zoals deze lentesalade met groene asperges >>

Alle lekkere vegetarische recepten >>

Reacties