Het Keunenhuis Winterswijk

Restaurant
Naar item

Nel Schellekens vertelt enthousiast over de historie en de totstandkoming van haar nieuwe culinaire proeftuin: Het Keunenhuis in het buitengebied van Winterswijk. “Waar gaan jullie aan beginnen, Nel?” kreeg ze van iedereen te horen, zoveel moest er gedaan worden.

Het Keunenhuis in Winterswijk

Op het landgoed van Natuurmonumenten, in het Winterwijkse buurtschap Woold, hebben Nel en Henk Schellekens het afgelopen jaar ontzettend hard gewerkt aan hun nieuwe droom. Puur! uit eten neemt begin juni alvast een kijkje.

Het Keunenhuis Winterswijk Nel Schellekens

Nel vertelt enthousiast over hoe het straks wordt als het project écht helemaal klaar is. Op reservering schuif je dan aan, aan het Kookaltaar van Nel. Aanzitten en je culinair laten verwennen kan, maar veel leuker is zelf meekoken. Als in een kookschool, tijdens een kookworkshop. Waarbij Nel je dolgraag het verhaal achter alle streekproducten uit haar geliefde Achterhoek vertelt. 

Culinaire proeftuin van Nel Schellekens

Nel en Henk Schellekens Het Keunenhuis Winterswijk

Er zijn al heel wat ‘paarse krokodillen geslacht’. Veel ging anders dan gepland, bijvoorbeeld met de aansluiting van de electriciteit. En uiteindelijk moet alles natuurlijk ook nog werkbaar zijn als horecalocatie. Er zijn nóg wat paarse krokodillen te slachten om te voldoen aan alle regels rond branduitgangen en nog veel meer warenwettelijke en praktische eisen. Zoveel mogelijk blijft intact zoals het ooit was. Oude deuren uit de oude scholtenboerderij blijven behouden met de originele donkergroene kleur. Er is nog steeds veel werk te verrichten maar uiteindelijk wordt het prachtig. 

We volgen Nel’s rondleiding door het pand. Intussen vertelt ze in geuren en kleuren over de historie van Het Keunenhuis. Zo staan we, nietsvermoedend, in het eetleslokaal. Dat duurt niet lang, want Nel houdt ons graag bij de les met haar anekdotes, die ze welbespraakt met ons deelt. Onder dit nieuwe eetleslokaal was ooit de gierkelder. Hier wordt binnenkort een proefcollege voor boeren gehouden. Denk aan een bokkenles voor geitenboerinnen. Nel pakt dit aan met alle zintuigen zoals smaak, geur en beeld en natuurlijk met een proeverij van het mannetjesdier.

Van kop tot kont chef

Wie Nel een beetje kent, raadt ’t al: alles wordt van kop tot kont gebruikt. En dat neemt ze letterlijk. Dat geldt voor planten en (mannetjes)dieren. Ook op het gebied van kunst, gebruik van voorwerpen en reststromen van buiten. Zo geeft ze kunstenares Linda ten Dam ruimte om te exposeren met haar kleurrijke schilderijen die gemaakt zijn met onder meer bietenpulp, gras, riet en koffiedik.

Authentieke elementen in Het Keunenhuis zijn behouden. Veranderingen kunnen altijd in de originele staat worden hersteld, dat is het uitgangspunt. Dat hoort natuurlijk ook bij de voorwaarden van een rijksmonument. Helaas betekent dit dat er nog geen spijker in de muur geslagen mag worden. Sommige duurzame plannen kunnen niet doorgaan, zo mogen zonnepanelen bij een rijksmonument niet op het dak worden geplaatst. Dus weken Nel en Henk uit naar andere duurzame ideeën, zoals een warmtepomp. Wil je hier ook nog in kunnen werken en leven, dan heeft dat dus aardig wat gevolgen voor de uitvoering van de restauratie.

Het Keunenhuis wordt omringd door een eetbaar erf. Dit is de perfecte buitenplaats voor Nel en Henk. Pachtboeren bewerken het omliggende land van Natuurmonumenten. Denk ook aan festiviteiten rond Nel’s geliefde mannetjesdieren van de ossenboerderij met kroamschudd’n (kraamvisite op z’n Achterhoeks), een verjaardagsfeest van het dier en uiteindelijk ook het vlees dat Nel in haar ‘dierentuin’ bereidt. 

Duurzame missie van Nel Schellekens

Achterhoeks bier Zin in een groen blaadje

Het biertje dat op tafel staat, ‘zin in een groen blaadje’ komt uit Winterswijk. Binnenkort verschijnt ook bier ‘de beuk erin’ met granen van Ben Sibbelink. En ook wijn, samen met de wijnboeren uit de buurt. Dit is met recht Nel’s werkplaats met eerlijk en puur eten en drinken. Samen met boeren, burgers en buitenlui uit de Achterhoek. Met als duurzame missie: Gebruik alles van het (mannetjes)dier en zoveel mogelijk producten uit de Achterhoek. Zo neemt Nel je mee in een totaalbeleving om je het verschil te laten proeven tussen eten uit de supermarkt en hoe eten écht smaakt.

We vervolgen onze rondleiding naar de oude keuken, waar vroeger op zaterdag de zondagse kippensoep werd voorbereid. De leveranciers uit de omgeving krijgen hun eigen sleutel voor de leveranciersingang. Slim bedacht en praktisch tegelijk. We besluiten het bezoek met een heerlijke culinaire van-kop-tot-kont-proeverij. 

Het Keunenhuis Winterswijk

Wanneer ga jij proeven (en meekoken) bij Nel en Henk?

Let op: altijd even reserveren!

Kookboek Nel van kop-tot-kont-chef

Kookboek Nel van kop-tot-kont-chef

Bestel kookboek Nel hier!

Lees ook: 9x biologisch restaurant in Gelderland

Duurzame producten

biologisch: vlees niet altijd biologisch (wél altijd scharrel/slow en van kop tot kont gebruikt), groenten en kruiden 80%, zuivel en ijs, zoveel mogelijk streekgebonden producten van lokale leveranciers, duurzame vis, enkele biologische wijnen en sappen, winnaar 'Puurste Restaurant van Nederland 2014'

Adresgegevens

Adres
Wooldseweg 127
7108 AA Winterswijk

Telefoon
0543 513 133

Website
https://keunenhuis.nl
Reacties