Fairtrade producten in restaurants

Nieuws
Naar item

Koffie, thee, exotische vruchten, noten, olie, cacao. Dit is slechts een kleine opsomming eten en drinken dat we wekelijks, zo niet dagelijks tot ons nemen. Thuis, op het werk en ook in de horeca, zoals in restaurants, hotels en cafés. Je hebt vast wel van eerlijke koffie gehoord. Maar wat zijn fairtrade producten nu eigenlijk en in welke restaurants vind je ze?

Fairtrade producten restaurants

Voorbeelden van fairtrade producten in de horeca zijn: eerlijke koffie en thee, desserts gemaakt van eerlijk tropisch fruit zoals ananas en mango. En eerlijke chocolade. Ook kun je denken aan fairtrade bier en wijn.

Wat is fairtrade?

Wat is fairtrade puuruiteten chocolade

Ons consumptiepatroon is gevarieerd. Maar waar komen die producten eigenlijk vandaan? En wie maakt ze? Veel producten komen uit ontwikkelingslanden. Dat geldt ook voor ons eten. Simpelweg omdat gewassen als koffie hier niet groeien. Het klimaat in landen als Colombia, maar ook dat van Tanzania en Vietnam leent zich uitstekend voor de koffieteelt. Maar de omstandigheden waaronder boeren werken zijn doorgaans minder fijn dan de klimatologische. Zij kunnen zich niet beroepen op arbeidsrechten. Hun levensstandaard hangt rechtstreeks af van de prijs die ze ontvangen voor hun producten. Fairtrade is speciaal voor kleine boeren opgezet en op hun behoeften toegesneden.

Fairtrade keurmerk

Café Miao Kopenhagen kattencafe

Het Max Havelaar-keurmerk voor Fairtrade is de Nederlandse variant van een inmiddels wereldomspannend certificeringsmodel. Als dit keurmerk op de verpakking staat van een product, betekent dit dat het volgens fairtrade criteria is geproduceerd. Gericht op mens, milieu en een eerlijke prijs. Uitgangspunt in Fairtrade is wederkerigheid. Consument en producent leveren beiden hun bijdrage. Ze mogen van elkaar iets verwachten. De consument gunt de boer een eerlijke verdienste voor het werk. Ze zijn bereid een eerlijke prijs te betalen, in ruil voor een goed product. De boer op zijn beurt gebruikt de inkomsten om samen aan ontwikkeling te werken. Economisch en sociaal. Het keurmerk biedt boerenorganisaties toegang tot de consumentenmarkt, onder goede handelsvoorwaarden.

Fairtrade in duurzame restaurants

Puur! uit eten vermeldt het specifiek als er in een restaurant gebruik wordt gemaakt van ingrediënten volgens de fairtrade gedachte. Dat geldt voor alle hotspots: restaurants, cateraars, kookworkshops, overnachtingen, winkels, boerenmarkten, webshops en leveranciers. En niet alleen dat! Onder het kopje duurzame producten lees je ook over biologisch, groenten in de hoofdrol, streekproducten en meer duurzame criteria. Neem snel een kijkje!

Winactie Puur! uit eten kadobon

Café Intención Puur! uit eten winactie

We zijn trots op de samenwerking met 41 restaurants en de eerlijke koffie van Café Intención Ecológica. Samen met hen organiseerde Puur! een leuke winactie, waarbij je kans maakte op 1 van de 50 Puur! uit eten kadobonnen.

Loesje spreuken over Puur! uit eten

wat is fairtrade Loesje spreuken Puur! uit eten

Meer Loesje spreuken over Puur! uit eten >>

Alle Puur! uit eten duurzame restaurants >>

Reacties