India Express, kookboek Rukmini Iyer

Nieuws
Naar item

India Express kookboek

India Express, Rukmini Iyer kookboek

Rukmini Iyer heeft een nieuw kookboek waarin ze terug gaat naar haar Indiase roots. De recepten zijn vegetarisch en veganistisch op enkele recepten met vis na. Je kent Rukmini vast al van haar bekende bakplaten kookboeken, waaronder De Groene Bakplaat en haar De Groene Barbecue boek.

India Express kookboek Rukmini Iyer

Rukmini schrijft in de inleiding: ‘Het idee voor dit boek kwam voort uit een gesprek met mijn ouders over de treinreizen die ze hadden ondernomen toen ze in India woonden. Met haar uitstekende geheugen voor alles wat met eten te maken heeft, beschreef mama tot in detail wat ze onderweg allemaal hadden gegeten…. Het plan was om alles wat eetbaar was te proberen, familierecepten uit Oost- en Zuid-India te verzamelen en een manier te bedenken waarop we daar een boek met eenvoudige recepten van konden maken. Dus de ‘Express’ in de boektitel refereert aan de originele treinreis, maar slaat ook op de snelheid en eenvoud waarmee de recepten te maken zijn.’

De recepten in kookboek India Express zijn voor het grootste deel vegetarisch en vegan, want dat is het Indiase eten waar Rukmini mee opgroeide. Het boek is ingedeeld in snacks, brunch, rijstgerechten, bakplaatgerechten, eenpansgerechten, traditionele Zuid-Indiase en Bengaalse gerechten, weekendprojecten, zoet & drankjes, menu’s en voorraadkast.

We delen alvast een lekker en gemakkelijk recept uit het India Express kookboek met jou. Dit is een fijn basisrecept uit de Zuid-Bengalese keuken. Linzen zitten boordevol eiwitten, extra belangrijk om daar voldoende van te eten als je vega(n) eet. Zelf vind ik het altijd lekker om heel veel groenten te eten. Als je wilt, vul het recept dan aan met  groenten naar keuze. Denk aan broccoli, courgette, wortel of rode paprika die je grilt in de oven of even kort gaart in de wok. Ook lekker met spinazie.

Recept uit kookboek India Express

Masoor dal recept

Masoor dal recept

voor: 4–6 personen
voorbereiding: 10 minuten
bereiding: 30 minuten

Masoor dal ingrediënten

  • 150 g rode linzen, goed afgespoeld
  • 600 ml kokend water
  • 1 verse rode of groene chilipeper, over de hele lengte ingesneden
  • 1 ui, in dunne ringen
  • verse koriander
  • citroen- of limoenpartjes, voor erbij
  • 1⁄2 tl kurkuma
  • 2 el neutrale of olijfolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 laurierblad
  • zeezoutvlokken, naar smaak

Masoor dal recept

Dit is een van de eenvoudigste gerechten die je kunt maken en het staat bij elk gezin in Kolkata dagelijks op tafel. Het is heel troostrijk en wordt traditioneel opgediend met partjes limoen en een groene chilipeper (mijn tantes aan vaders- en moederskant aten die chilipeper in zijn geheel op). Deze dal is lekker met vers gekookte witte rijst met boter of ghee, maar je kunt er ook chapati of platbrood bij geven.

Doe de linzen, het kokend water en de kurkuma in een grote pan en breng aan de kook. Leg als het water kookt het deksel op de pan, draai het vuur laag en kook de linzen in 30 minuten gaar; roer af en toe zodat ze niet aanbranden.

Verhit na 20 minuten de olie in een koekenpan en voeg het komijnzaad en laurierblad toe. Roerbak 30 seconden, tot ze geuren, en voeg de chilipeper en ui toe. Fruit 10 minuten op matig vuur. Roer veel, tot de uien goudbruin van kleur zijn en krokante randjes krijgen.

Klop als de linzen 30 minuten hebben gekookt een flinke snuf zout door de dal, zodat de dal mooi glad wordt. Schep de gebakken ui op de dal, roer een keer door en proef. Voeg zout toe als dat nodig is, bestrooi met verse koriander en dien op met partjes citroen of limoen om erover uit te knijpen.

Opmerking: Als je direct alle dal gaat eten, kun je die in de pan op smaak brengen met citroen- of limoensap. Maar als je er de volgende dag ook van gaat eten (je kunt hem een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen), kun je hem beter op het bord besprenkelen omdat het sap er een bittere smaak aan kan geven als je de dal bewaart.

India Express kookboek bestellen

Bestel India Express hier.

Vegetarische kookboeken bestellen

The Green Kitchen at Home Luise Vindahl

Wat zijn mijn favoriete vegetarische kookboeken? Ik heb 7 tips voor je op een rijtje gezet met de beste kookboeken voor als je lekker en gezond wilt koken zonder vlees of vis. Heb jij een favoriet die hier nog niet bijstaat, laat je het dan weten onderaan het artikel? Je kunt jouw vegetarische kookboek ook meteen bestellen. Voor jezelf of als smakelijke duurzame cadeautip!

Vegan recepten e-book

Vegan recepten e-book Puur! uit eten

Puur! uit eten heeft een Puur! vegan recepten e-book voor jou gemaakt. Met de 30 lekkerste recepten van de Puur! uit eten hotspots. Vegan eten is hip. En niet alleen dat, het is beter voor de dieren, het klimaat, en als je plantaardige voeding goed aanvult is het ook nog eens gezond. En lekker. Daarom hebben we een gratis Puur! vegan recepten e-book voor jou gemaakt.

Reacties