Arnhems duurzaam kookboek in De Gelderlander

In de media
Naar item

Pure kost uit Arnhem in eigen boek: ‘Gevulde tafel verbindt’

Een kookboek voor en door Arnhemmers. Met enkel vegetarische en veganistische recepten. ,,We proberen Arnhemmers van zoveel mogelijk herkomsten en wijken een plek te geven in het kookboek.’’

De chef-kok van veganistisch restaurant Studio Konijnenvoer deelt een recept, maar ook de Antilliaanse inwoner van de stad en de Arnhemmer met een Chinese of Syrische achtergrond. ,,Vijftien chef-koks en vijftien andere Arnhemmers leveren de inhoud voor dit boek’’, zegt Jeannette van Mullem.

Van Mullem is de enthousiaste fotograaf en samensteller van het kookboek, dat ze in opdracht van de gemeente Arnhem maakte.

Regio Arnhem

Arnhem duurzaam kookboek

Nathalie Moens geeft workshops fermenteren en staat met een zuurkoolgerecht in het kookboek. Foto: Jeannette van Mullem

Alle recepten zijn vega(n) en de grondstoffen voor de recepten worden lokaal of uit de regio gehaald in een cirkel van dertig kilometer rondom Arnhem.

Jeannette van Mullem: ,,Arnhem kent prachtige duurzame, lokale stadslandbouwprojecten en biologische moestuinen. Hier willen we in het boek ook de aandacht op vestigen.’’ Het kookboek wordt ingezet om Arnhemmers bewust te maken van de mooie recepten en producten uit eigen stad. Maar het boek is daarnaast ook onderdeel van een campagne van de stad om Arnhemmers bewuster te laten zijn van de overgang naar duurzame energie. ,,Eten verbindt. Daarom combineren we lekkere, pure eettips en besparende energieweetjes uit eigen keuken en wijk’’, aldus fotograaf Van Mullem. Zo komt Martijn van Butselaar voorbij, de Arnhemse stadskok, die zich onder meer inzet voor het verminderen van voedselverspilling in de stad.

Stadslandbouw

Ook is er is aandacht voor de stadslandbouw bij het project Kweekland, waar bewoners uit de wijk kunnen oogsten van de groenten en bloemen on de stadstuin. ,,De chef-kok van Groot Warnsborn heeft een recept geleverd, maar ook een kok die werkt bij een sociaal project. Een heel andere keuken en recept dus, maar wat alles onderling verbindt is eten’’. Niets is volgens de Arnhemse fotograaf Van Mullem namelijk makkelijker dan samenzijn mét een gevulde tafel in het midden. Naast recepten en kennismakingen met lokale telers, kan de Arnhemmer met het kookboek ook ontdekken waar lokaal goede producten te koop zijn.

Verschenen in De Gelderlander, 18 september 2020

Lees ook: 3x biologische restaurants in Arnhem

Volg je @Puuruiteten via Facebook, Instagram en Twitter? Zo blijf je op de hoogte van de lekkerste pure eettips.

Reacties