Verrot gezond, hèt fermentatie kookboek

Actie
Naar item

Verrot gezond, hèt fermentatie kookboek met ruim 150 nieuwe recepten. Begin vandaag nog je eigen microboerderij: duik in de oersoep van het leven en fermenteer alsof je leven ervan afhangt!

Verrot Gezond fermentatie kookboek fermenteren

Kookboeken Verrot gezond en Verrot lekker

Christian Weij zijn eerste boek ‘Verrot lekker’ is inmiddels ruim 15.000 keer verkocht. Tijdens het laatste fermentatie festival ‘ROTZOOI’ presenteerde Christian de opvolger, zijn tweede boek ‘Verrot gezond’. Puur! uit eten was erbij, we maakten een tof filmpje!

ROTZOOI fermentatie festival

Fermenteren recepten

In dit nieuwe kookboek Verrot gezond deelt Christian heel veel nieuwe recepten voor verschillende soorten gefermenteerde producten. Van groenten, kruiden, fruit, noten, zaden, peulvruchten, granen, zuivel tot vlees en vis.

Verrot gezond recept witlofsalade

Wat denk je bijvoorbeeld van deze witlofsalade?

Eet meer groenten!

Krachtvoer voor onze darmen en hun bewoners zijn: bladgroen, uien, alle koolsoorten, zeewier, knolgroente, witlof, afgekoelde aardappel en aardpeer. Het probleem is alleen dat we niet gewend zijn zo veel groente te gebruiken. Een broodje jam voor het ontbijt is nou eenmaal sneller gemaakt dan een groentegerecht. Maar het kan best, schrijft Christian. Het vergt alleen wat omdenken. Maak bijvoorbeeld voor het diner meer groente klaar dan je nodig hebt, en mix die na het eten met wat eieren. Zet het in de koelkast en schuif het de volgende ochtend voordat je gaat douchen in de oven, en je gezonde start van de dag is klaar voordat je het schuim uit je haar hebt kunnen spoelen.

Bieten fermenteren

Verrot Gezond fermentatie kookboek fermenteren

Check het basisrecept: gele bieten fermenteren. Wil je gefermenteerde groente als probiotica gebruiken? Neem dan verschillende soorten groenten. Samen in één potje kan en is zeker lekker, maar verschillende potten met één enkel product is nog beter, omdat je dan geen kans hebt op competitie tussen de verschillende bacteriën. Want ‘survival of the fittest’ geldt overal in de natuur, dus ook in je weckpotje.

Fermenteren is gezond 

Verrot Gezond fermentatie kookboek fermenteren

Zijn samenwerkingen met artsen en wetenschappers helpen Christian om zoveel mogelijk verschillende soorten gefermenteerde producten op te leveren die je dagelijks kunt eten. De gerechten stimuleren je darmflora. Zo staat er een handig lijstje met ‘Wat te eten voor een gezond microbioom?’ Mijd pakjes en zakjes, en kook zo veel mogelijk met verse, seizoensgebonden ingrediënten. Bak niet in margarine, maïsolie, zonnebloem- of koolzaadolie.

Handige lijstjes: gezond eten

Elke dag veel eten: boerenkool, broccoli, witlof, spinazie, uien, knoflook, eieren,… De lijst is gelukkig nog veel langer. Het verbaast je waarschijnlijk niet dat je vooral groenten en fruit op deze lijst aantreft. Bij de gezonde drankjes staan waterkefir, kombucha, kraanwater en thee. Bij elke dag een beetje: noten, zaden, haver(mout), peulvruchten, zuurdesembrood,… Af en toe: groente- en fruitsappen, gedroogd fruit, volkorenpasta,… Liever nooit: margarine, chips, suiker, witte pasta, witbrood met bakkersgist, zoete snoepjes, witte en melkchocolade, zoete koek, frisdrank.

Wie is Christian Weij?

Verrot Gezond fermenteren kookboek Christian Weij

Christian Weij is fermentatiespecialist, fooddesigner, landschapskok en pop-up chef. Verder is hij de man achter de kookworkshops van Puur-e.

Bestel Verrot gezond boek

Wil je Verrot gezond direct bestellen, voor jezelf of als cadeau? Dat kan hier!

Verrot gezond winactie

Verrot Gezond fermentatie kookboek fermenteren

De winnaars zijn bekend en hebben via een e-mail bericht ontvangen. Gefeliciteerd Anneliese, Dick en  Gaby!

Wil jij kans maken op 1 van de 3 Verrot gezond kookboeken die we weg mogen geven? Laat hieronder weten wat jouw ervaringen zijn met fermenteren. Of waarom je fermenteren graag wilt testen, dat kan natuurlijk ook. 

Verrot gezond, Christian Weij, Uitgeverij Bertram+de Leeuw

Reacties (36)

 • 24 juni 2019, 22:08

  Erica: “Een jaar geleden maakte ik een eerste fantasie-zuurkool op basis van bio witte kool en topinambur met allerlei kruiden en wildpluk uit onze gemeenschappelijke ADM tuin. In noveember 2018 deden we dat ook nog in de ADM kroeg als workshop alle leeftijden voor ons laatste oogstfeest aldaar. Bij Food autonomy fest een paar weken geleden hebben we de kinderen zuurkool kunnen leren maken en we willen dat herhalen in Occii Kinderpret en op het nieuwe terreintje waar ADM-ers nu toevlucht hebben gezocht. Ik zoek nieuwe inspiratie en geef deze workshops op vrijwillige basis, zonder inkomsten. Ik zou jullie boek daar graag bij gebruiken en ernaar verwijzen en evt ter verkoop aan kunnen bieden... Om dit mooie en gezonde proces te verspreiden onder jong en oud...Dat is m , ik ben super enthousiast!”

 • 24 juni 2019, 16:11

  Marieke van Genugten: “Wat zou ik dit boek graag winnen! Mijn laatste fermentatie-avontuur was namelijk niet zo'n succes... Ik probeerde gingerbug te maken en dit leek in het begin goed te gaan, maar uiteindelijk toch mislukt helaas. Hopelijk staan er tips in het boek waarmee ik nogmaals aan de slag kan. Ik ga alvast duimen!”

 • 23 juni 2019, 21:06

  Thera: “Na mijn studie in Wageningen met als specialisatie microbiologie en fermentatie heb ik er niet zoveel meer mee gedaan en zeker niet thuis. Sinds kort staat er waterkefir en komboucha bij mij in de keuken en heb ik mij weer verdiept in andere gefermenteerde groente producten. Het boek Verrot Gezond zou mij natuurlijk verder inspireren.”

 • 22 juni 2019, 16:30

  Alien: “Ik heb één keer een korte workshop mee mogen maken. In het oude vd Weert winkelpand in Ede. Super interessant!! Potje kool mee naar huis wat zuurkool werd. Maar hoe ga je dan verder? De laatste jaren bezig met zo gezond mogelijk eten. Dit past er mooi bij! Zou graag verder willen experimenteren !”

 • 22 juni 2019, 11:26

  Marianne: “Ik ben fan geworden van fermenteren, maar kom nog niet veel verder dan zuurkool en bietjes. Experimenten met frisdrank pakken nog niet goed uit. Ik hoop met dit nieuwe boek van Christian Weij meer handvatten te krijgen om regelmatig zelf gefermenteerd eten op tafel te zetten #lekker #gezond”

 • 22 juni 2019, 07:49

  Dick: “Nog nooit iets mee gedaan: fermenteren. Ik ben zo benieuwd en zou dit zo graag gaan doen. groet, Dick”

 • 21 juni 2019, 19:03

  Linda Kloosterman: “Beste Puur Uit Eten, Ik zou het boek ‘Verrot Gezond’ graag cadeau willen doen aan mijn schoonzus wiens gezondheid door ziekte op het moment minder is en die ik graag weer hoop wil geven op een mooie gezonde toekomst! Bij voorbaat dank, Linda”

 • 21 juni 2019, 14:48

  Edith Bijnen: “Hallo, ik zou heel graag dat prachtboek winnen, omdat ik zelf aan het fermenteren ben geslagen, maar het is helemaal niet lekker... Ik doe vast van alles fout! Ik weet hoe geweldig gezond het is en ik zou er heel graag supergoed in worden, dat fermenteren...😋💖”

 • 21 juni 2019, 12:48

  Mariella Julien: “Ik wil heel graag meer te weten willen komen over fermenteren, hoe kun je dat gebruiken in recepten. Ik geef in de huisartsenpraktijk waar ik werk ook voedingsadviezen en deze vorm heeft mijn interesse gewekt. Vandaar dat ik een kansje waag op dit prachtige boek😉”

 • 21 juni 2019, 11:45

  Yvonne: “tevergeefs heb ik getracht worteltjes te fermenteren....! dagelijks hanteer ik steeds een superrrrr gezonde leefstijl met veel liefdevolle groentjes ,kiemen , shitake en nog meer lekkers alles puur en uiteraard onbehandeld. Ben uitermate belangstellend in jouw boek gezien fermenteren al een tijdje door mijn gedachtengoed gaat en wellicht mij de aanzet kan brengen tot te gaan fermenteren.....Hartelijk dank. Gegroet. Yvonne”

 • 21 juni 2019, 10:43

  Natascha: “Ik heb yoghurt, kaas en zuurdesembroden gemaakt. Ben altijd bezig met (gezond) eten. En ik zou zeker verder willen experimenteren met wat hulp, daarom wil ik verrot graag dit boek winnen!”

 • 21 juni 2019, 10:38

  Anneliese Vonk-van der Zanden: “Goedendag. Ik ben 'net' verhuisd. Van een grote boerderij met 1 ha grond naar een twee-onder-een-kap met een kleine tuin. Eerst teelde ik alles zelf en serveerde dat in ons restaurant. Dat alles is voorbij, ik heb alles verkocht nadat mijn man is overleden. Nu moet ik omschakelen, niks meer uit de tuin maar nu uit de winkel, wel biologisch! Ik moet opletten dat ik niet teveel in huis haal, ik ben tenslotte maar alleen. Ik ben totaal niet van eten weggooien, dat is voor mij vloeken. Dus moet ik elke keer iets bedenken. Nu zou dat boek een goede hulp voor mij zijn met de restjes verwerken waar ik even geen raad mee weet... Lieve groet, Anneliese.”

 • 21 juni 2019, 08:53

  Jan-Willem: “Ik heb al een aantal dingen gefermenteerd, met name heel dol op kimchi! Ik zou het heel leuk vinden om dit boek te winnen, met name om nog meer nieuwe dingen uit te proberen!”

 • 20 juni 2019, 19:19

  Stefani: “Van zwaar overgewicht naar gezond gewicht in 5 maanden. Nu ben ik nieuwsgierig naar alles over gezond leven. Met verrot gezond gaat er weer een nieuwe wereld voor mij open!”

 • 20 juni 2019, 15:38

  Laura: “Ik ben fan geworden van fermenteren, omdat ik de afgelopen jaren veel gezondheidsproblemen heb gehad en ik het idee heb dat fermenteren mij helpt gezonder te worden! Daarnaast geeft het bereiden mij plezier; ik vind het een fascinerend proces :-))”

 • 20 juni 2019, 11:53

  Marianne Martens: “Ben nog een beginneling wat fermenteren betreft. Wel veel desembrood gebakken en er mee geëxperimenteerd. Maar groente, fruit en andere dingen nog te weinig. Verrot gezond lijkt me een prachtig boek om ‘ gezonder’. Te gaan leven. Ik heb het vorige boek ook en lees er met veel plezier in.”

 • 20 juni 2019, 11:16

  Sandra R.: “Fermenteren levert zulke verrassende smaken op. Ik zou er veel meer mee willen doen. Zo staat bijvoorbeeld kimchi nog op mijn wensenlijstje. Zelf genieten we dagelijks van een glas zelfgemaakte melkkefir en kombucha. Verder bak ik regelmatig desembrood en maak ik wel eens zuurkool. Er staan altijd wel een paar bakjes met het een en ander te borrelen op mijn werkblad. Gelukkig vind manlief dat geen probleem 😜 Psst ... Er passen altijd wel wat nieuwe experimenten bij. Als dit boek net zo goed is als de vorige, dan zit het wel snor. Ik zeg fermenteren maar ...”

 • 20 juni 2019, 09:50

  Ed: “Heerlijk roomboter gemaakt volgens het recept uit verrot lekker ook de zuurdesem is fantastisch. Probeerde in Almere het tweede boek te kopen maar helaas nergens voorradig.”

 • 20 juni 2019, 06:51

  Annick Leemans: “Ik vind het gewoon reuze interessant om de groentjes te zien veranderen ik zag laatst iets van fruit fermenteren?! MOET ik proberen!! Ik verslind iedere letter die je schrijft en zou ook dit nieuwe boek graag te lezen krijgen!”

 • 20 juni 2019, 06:36

  Saskia kooij: “We zijn met de buraucratische voorbereidingen bezig om een voedselbos te starten en we zijn daarmee al een eind. We hebben nu de tijd om te experimenteren met de groentes, uit de al bestaande moestuin,die we al hebben. Dus we hebben interesse 🙌”

 • 20 juni 2019, 06:27

  Danielle Wander: “Ik heb het boek Verrot Lekker maar verder als Kimchi en zuurkool ben ik nog niet gekomen. Nu hebben we sinds een tijdje een moestuin en het lijkt me geweldig om met die eigen producten wat te gaan doen om de voedselverspilling te voorkomen en nog gezonder te gaan eten”

 • 19 juni 2019, 19:48

  Gaby Hartmans: “Hoi! Ik heb met name ervaring met een starter voor zuurdesembrood. Deze manier van broodbakken is steeds weer een uitdaging! Elk jaargetijde is het brood weer anders en als ik even niet oplet.... Affijn, we genieten elke dag van ons zelf gebakken brood. Daarnaast hebben we een moestuin die steeds meer opbrengst geeft en hoe mooi is het als we die groenten zo kunnen fermenteren dat we er de maanden na de zomer nog steeds lekker kunnen eten van onze eigen tuin. Overigens heb ik sinds het eten van zuurdesembrood geen buikpijn meer! Op naar nieuwe ontdekkingen met jullie boek over fermenteren😊😊😊 Groetjes Gaby”

 • 19 juni 2019, 17:03

  Esmea: “Tot nu toe heb ik nog niet veel geëxperimenteerd met fermenteren, een aantal keer ui en courgette dat me prima lukte en een paar mislukte pogingen met bieten en bonen. Graag zou ik meer inspiratie willen opdoen over welk eten/drinken je nog meer zou kunnen fermenteren en lekker van alles uit willen proberen!”

 • 19 juni 2019, 15:00

  Christa: “Beste, mijn darmslijmvlies is aangetast door jarenlang de verkeerde voeding te eten. Nu weet ik dat ik verschillende voedingsintoleranties heb. Mijn darmslijmvlies moet aansterken en gefermenteerde voeding is daarvoor ideaal, alsook de zaken waarvoor ik intolerant ben achterwege te laten. Dus wil ik mij verdiepen in fermenteren en zaken uitproberen. Waterkefir is het enige wat ik momenteel aan durf. Een goed boek zou mij dol gelukkig maken om mijn grenzen te verleggen en mijn darmen terug gezond te maken. Dank u wel en succes met je verschillende boeken 👏🏻”

 • 19 juni 2019, 14:36

  Sandra: “Ik zou graag het boek willen winnen! En zeker niet als kastvulling, maar om te gebruiken. Beetje experimenteren én gezond eten is toch helemaal top!”

 • 19 juni 2019, 14:36

  Liesbeth: “Ik maak waterkefir, kombucha, experimenteer met gefermenteerde groenten en fruit. Maar ik wil altijd nog vanalles bijleren. Daarom zou dat boek heel fijn zijn om te winnen.”

 • 19 juni 2019, 12:54

  Diana: “Lijkt me super om dit boek te winnen. Ik ben nu een poosje bezig met zo nu en dan fermenteren. Dranken als waterkefir, melkkefir en kombucha maar ook zuurkool en andere groenten. Ik heb nog geen kookboek met alleen gefermenteerde zaken. Lijkt me fijn om te hebben en nog meer recepten uit te proberen.”

 • 19 juni 2019, 12:01

  Marco: “Nog nooit gedaan maar super nieuwsgierig naar het hele fermenteren kom steeds meer voorbeelden tegen maar een boek met recepten en meer zou geweldig zijn. 😋”

 • 19 juni 2019, 11:25

  Marjolein Roest: “Uit nieuwsgierigheid, oma deed het en ik heb nog een paar mooie weckpotten , die er nu voor de sier staan met rozenblaadjes 😅”

 • 19 juni 2019, 11:06

  Bianca de Wit: “Geen ervaring. Maar het staat al zo lang op mijn lijstje om hier iets mee te gaan doen, in het kader van gezond eten en zero waste. En hoe kan je nou beter beginnen dan meteen met het goede boek!”

 • 16 juni 2019, 13:17

  Manon: “Mijn ervaring? Een schuur die maanden stonk na een “foutje” met rode kool, melk wat maar geen yoghurt werd...nee internet is geen succes dus een boek zou top zijn.”

 • 15 juni 2019, 20:05

  Elice: “Ik heb ervaring met o.a. melkkefir, en gefermenteerde rode kool maken. Dit boek lijkt me heel interessant.”

 • 13 juni 2019, 00:01

  Anita H.: “De laatste tijd zet ik wat vaker gefermenteerde voeding op het menu. Denk aan zuurkool, zuurkoolsap en kombucha. Maar ik heb nog geen ervaring met zelf fermenteren en daar wil ik wel verandering in brengen. Alles voor een gezond lijf.”

 • 12 juni 2019, 17:45

  Francis: “Een tijdje geleden maakte ik kimchi naar een recept van PUUR! uit eten adres Bhalou. Dat was heerlijk en smaakte naar meer. Ik zou het boek graag winnen om nog meer te experimenteren.”

 • 12 juni 2019, 14:40

  Kim: “Volgens mij heb ik tot nu toe in mijn leven alleen nog maar per ongeluk gefermenteerd😜. Ik zou het graag ook een keer bewust proberen en daar kan ik wel wat tips, trucs en recepten bij gebruiken!”

 • 12 juni 2019, 12:37

  Silvy: “Ik heb nog geen ervaring met fermenteren, maar het onderwerp boeit me enorm! Alles wat goed is voor mijn lichaam <3 ik zou graag het boek winnen :) xx”