Bieten fermenteren uit Verrot gezond boek Puur-e catering

Naar item

Recept uit Verrot gezond, het fermentatie kookboek

Christian Weij schreef Verrot gezond, het fermentatie kookboek, als opvolger op Verrot lekker. Puur! uit eten deelt een van zijn basisrecepten uit zijn nieuwe boek: het fermenteren van gele bietjes.

Bieten fermenteren recept Verrot gezond christian weij

Bietjes zijn er in allerlei kleuren en maten. Het lijkt misschien iets van de laatste paar jaar, maar in het begin van de 20ste eeuw waren al die kleuren op elke Nederlandse markt te verkrijgen. Met de komst van de steeds groter wordende supermarkten verdwenen de kleuren tot alleen de rode overbleven. En dat geldt niet alleen voor bietjes. Voor de tweede Wereldoorlog waren oranje, gele en witte komkommers ook gemeengoed. Zie daar anno 2019 nog maar eens aan te komen.

Christian schrijft: “Gele bietjes vind ik lekkerder dan rode. Ze zijn wat minder aards en lenen zich daardoor voor meer doeleinden. Bijkomend voordeel is dat je geen handschoenen hoeft aan te trekken als je ze gaat verwerken. Dit recept is niet alleen heel erg lekker, het ziet er ook nog eens fantastisch uit: zonneschijn in een potje”.

Met dit recept maak je zelf gele bietjes met garam masala en citroen.

Ingrediënten basisrecept gele bieten

 • 1200 g gele bietjes
 • 1 citroen
 • 3 el garam masala
 • 35 g zout
 • 4 citroenblaadjes

Bereiding bieten fermenteren

 1. Doe de rubberen ring om de deksel van de beugelpot – dit voorkomt dat er tijdens het fermenteren zuurstof in de pot komt waardoor de groente kan gaan schimmelen.
 2. Was de bietjes, snijd de vieze uiteinden eraf en snijd ze in plakjes.
 3. Snijd de citroen ook in plakjes.
 4. Meng het water met het zout en de garam masala, en blijf roeren tot het zout is opgelost.
 5. Leg de bietjes in laagjes in de pot en steek hier en daar een schijfje citroen en citroenblad ertussen. Vul de pot tot ongeveer 3 cm onder de rand.
 6. Giet het pekelwater erbij en zorg dat de bietjes onder het vocht staan.
 7. Leg eventueel wat zwaars op de bietjes zodat ze onder blijven staan en sluit de pot luchtdicht af.
 8. Zet de pot op je aanrecht en laat de groente tien dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Maak de pot pas na tien dagen voor het eerst open en proef. Zijn de bietjes fris en lekker zuur? Dan zijn ze klaar. Gebruik ze direct of zet ze in de koelkast en eet ze binnen vijf jaar op. Vind je de bietjes nog niet zuur genoeg? Laat de groente dan nog een paar dagen bij kamertemperatuur verder fermenteren.

Verrot Gezond boek

Verrot Gezond kookboek fermenteren

Lees meer over het boek Verrot Gezond van Christian Weij.

Kimchi recept

Hoe maak je kimchi?

Hoe maak je kimchi? Puur! uit eten hotspot Bhalu in Nijmegen deelt haar recept.

Reacties