Leven zonder afval boek

Nieuws
Naar item

Leestip: leven zonder afval boek + winactie

In het boek ‘Leven zonder afval’ leer je alles over een minimal waste-lifestyle. De Nederlandse zero waste-expert Emily-Jane Townley vertelt je alles over dit onderwerp. Hoe kun je besparen tijdens het boodschappen doen, in het huishouden, op het gebied van persoonlijke verzorging en onderweg? Voedselverspilling is een belangrijk thema. Leven zonder afval gaat veel verder dan eten alleen. Bespaar je bijvoorbeeld al op verpakkingen of verzorgingsproducten?

Leven zonder afval boek en winactie duurzaam

Leven zonder afval winactie

Update: De vijf winnaars van het boek zijn bekend. Gefeliciteerd Bernadet, Fenna, Gep, Nettie en Tineleke. Jullie hebben een e-mail ontvangen. 

Wil je kans maken op het boek Leven zonder afval? We mogen er vijf weggeven. Laat onder dit artikel weten wat jij al doet om zelf afval te beperken. Zo geef je anderen meteen tips. Je maakt extra kans als je dit artikel deelt via Facebook, Instagram en Twitter. Tag dan @puuruiteten zodat we jouw bericht zien.

Hoeveel afval produceer jij?

Ben jij je bewust hoeveel afval je eigenlijk produceert? Denk hierbij aan eten, verpakkingsmaterialen en nog veel meer. 

Een gemiddeld gezin gooit jaarlijks weg:

  • 250 kg gft-afval
  • 125 kg papier en karton
  • 50 kg glas
  • 25 kg plastic en andere kunststoffen
  • 15 kg textiel
  • 10 kg metalen
  • 25 kg overig afval (hout, stenen, etc.)

Je gooit meer weg dan je denkt. Heb jij hier een goed inzicht van? Hou het eens een week in de gaten en kijk hoe je kunt besparen. Wat doe jij zelf al? Lees de tips hieronder.

Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd weggegooid. 

De gemiddelde Nederlander gooit elk jaar 34 kilo goed eten weg. Wat kun je zelf doen om minder voedsel te verspillen?

  • Check je voorraadkast voor je boodschappen gaat doen. 
  • Maak altijd een boodschappenlijstje. Zo voorkom je impulsaankopen.
  • Maak een weekplanning zodat je weet wat je de komende week gaat eten. 
  • Weeg je ingrediënten altijd af. Voordat je het weet, maak je te veel. 

Bespaar niet alleen eten maar ook verpakkingsmaterialen. Papier, karton en plastic zorgen ook voor veel afval en hier valt dan ook veel winst op te behalen. Zo bespaart een nee/nee- sticker je ruim 30 kilo oud papier per jaar! 

Nee-nee sticker afval besparen duurzaam

Wat kun je nog meer makkelijk zelf doen?

  • Neem een boodschappentas mee.
  • Neem herbruikbare zakjes mee. Hier kun je groente, fruit en klein brood in doen. 
  • Glazen potten zijn ook een must! Bewaar hier granola, noten, olijven en tapenade in. 

Vaak wordt gedacht dat besparen lastig is, dus…

Niet denken maar gewoon doen

Bestel jouw boek Leven zonder afval hier! Ook leuk als duurzaam cadeau. 

10x duurzame cadeaus

Op zoek naar duurzame cadeaus? Wil je iemand een duurzaam én leuk cadeau geven deze sinterklaas of kerst? Puur! uit eten heeft tien tips voor je op een rijtje gezet. Deze producten komen elke dag van pas en besparen de ontvanger een hele hoop geld. Goed voor het milieu en haar of zijn portemonnee. Check 10x duurzame cadeaus!

Reacties (10)

  • 17 December 2020, 12:48

    Bo: “Mooi boek om nog duurzamer te gaan leven. Ja wat doen wij al? Alles gescheiden verzamelen. Glas, papier, plastic. En zo min mogelijke kopen. De boodschappen worden thuis gebracht en al het fruit en groenten liggen voor zover dat kan los in het krat. Hergebruiken van spullen. En we ruilen kleding dan heb je steeds iets nieuws. Kan nog veel beter dus.”

  • 7 December 2020, 19:36

    Mark: “Leuke actie:)”

  • 7 December 2020, 19:19

    Gep Verhage: “Ik wil nog meer leren over leven zonder afval. Ben net begonnen dus dit boek is een geweldige handleiding. @puuruiteten”

  • 1 December 2020, 15:32

    Tineleke: “. . ♻️🌎🍃Dag Jeannette!🍃🌎♻️ . Zou zo welkom zijn hier, in ons groene huisje. Want ja...En of ik milieubewust ben! En creatief probeer ik ook te zijn dus ik schreef mijn dagelijkse inspanningen voor het milieu en moeder aarde neer in een tekstje. Omdat ik met dit groene boek vol tips nog meer en efficiënter kan zorg dragen voor onze mooie aarde ..Hoop dat je het leuk vindt: hier komt mijn ecogedicht! 😅🤞🏻⤵️ . Ik leef erg ecologisch dus ja, het is wel logisch ☀️ dat ik van recycleren zoveel ken, en dus ‘n groen meisje ben ☘️ Ik kan ook goed sorteren, maar wil nog heel veel leren 🥗 Verspilling vind ik heel erg stom, weggooien: ‘t is echt zo dom 💚 Ik consuminder veilig, ‘t milieu is voor me heilig 🌎! Restjes groenten? Mixen maar, en m’n soepje is zo klaar 🍵 Is m’n honger reuzegroot? Tosti’s van oudbakken brood 🥪! En het wat verlepte fruit ziet er in granola heerlijk uit 🍏! Wattenschijfjes? Slecht idee, ik neem herbruikbare mee 🛀🏻 Dierenleed, kommer of kwel Ik zeg nee, ik weet het wel ❌ Ben op zoek naar ‘t allerbeste, de tips uit ‘t boek will ik wel testen 👍🏻 Zo ga ik door het leven: het is nemen, het is geven 🥒 #zerowaste #notimetowaste #milieubewust #ecologie”

  • 30 November 2020, 22:58

    Nettie Stougje: “Dit jaar gestart met een abonnement bij een zelfoogsttuin. Ideaal groente halen in je eigen tas of mand, zoveel je zelf nodig denk te hebben. Daarnaast ben ik erg blij met mijn keramische vuurpot waar ik kaarsrestanten in kan opbranden. Vrienden leveren nu resten van kaars bij mij in en als ik ‘s avond een kaars wil branden ruim ik iemands anders zijn afval op 😃”

  • 30 November 2020, 21:30

    Fenna: “Geen plastic in de badkamer meer! Voor shampoo, conditioner en bodywash gebruik ik solids, ik gebruik een safety razor om te scheren, tandpasta tabletten en glazen potjes en flesjes voor crèmes en oliën ☺️🍀✨”

  • 30 November 2020, 10:23

    Bernadet Jaspers: “Wij nemen zelf een tas mee bij het boodschappen doen. Wij kopen liever grootverpakkingen en halen veel groeten bij de boer. Daarnaast gebruiken we zoveel mogelijk restjes voor in bijvoorbeeld de soep. En als we echt te veel eten hebben gemaakt vriezen wij dit in of geven wij het weg aan iemand die het goed kan gebruiken!”

  • 30 November 2020, 10:23

    Renee: “Thuis scheiden we al het afval, gebruik ik wasbare: luiers, make up doekjes, billendoekjes. Maak ik mijn eigen beauty producten, zakjes mee naar de markt en supermarkt, glazen melkflessen van Zuiverzuivel. Deodorant van Anna en Ben, zonnepanelen op het dak, warmtepomp en veel op de fiets.”

  • 30 November 2020, 10:10

    Kim: “Wij scheiden thuis alles om zo min mogelijk restafval over te houden. Maar mijn doel is om in 2021 al minder producten te kopen met plastic verpakkingen”

  • 29 November 2020, 14:27

    Anna: “Ik probeer zoveel mogelijk spullen te kopen zonder verpakking.Best wel lastig soms, maar ik blijf het proberen en hoop dat er steeds meer winkels komen die dat soort spullen aanbieden Ga veel naar de kringloop vanwege hergebruik”