Vegetarisch eten Oostende, België

Reis
Naar item

In Oostende ga ik deze keer op zoek naar hotspots waar je ook lekker vegetarisch eet. Restaurants waar je kiest voor groenten in de hoofdrol, soms ook nog biologisch uit de Oostendse pluktuin. En, nu we er toch zijn, fijne adressen voor je shot espresso, een speciale koffie, en een goed glas wijn op een dakterras. Logeren doe je in deze stad aan de kust ’t liefst met uitzicht op zee en strand. O ja, er is ook nog van alles te doen aan de Vlaamse kust, vooral voor liefhebbers van muziek en kunst. Lees je mee?

Vegetarisch eten in Oostende

Dijkzetels Oostende strand puuruiteten

1. Brasserie Albert in hotel Thermae Palace

Brasserie Albert Thermae Palace hotel oostende puuruiteten

In Thermae Palace, het viersterren hotel aan zee waar we logeren, vind je Brasserie Albert op de begane grond. Een perfecte locatie om te logeren, want je bent binnen tien seconden op ’t zandstrand voor je ochtendwandeling.

Hotel Thermae Palace Oostende

Vanaf het strand loop je zo naar binnen bij Brasserie Albert voor je ontbijt, lunch of diner.

Brasserie Albert Hotel Thermae Palace oostende vegetarisch puuruiteten

We zijn aan de kust, dus vooral vis, schaal- en schelpdieren zijn hier ruimschoots te vinden, alhoewel de handgepelde garnalen al vroeg in de avond zijn uitverkocht. Naar vegetarische gerechten is het zoeken op de menukaart. Ik kies tenslotte de quinoa salade, die eigenlijk met ham wordt geserveerd, maar die bij navraag naar wens ook vegetarisch wordt bereid.

2. Lunchen bij La Vie

Restaurant La Vie Oostende vegetarisch eten puuruiteten

Bij La Vie ga ik voor een goed gevulde maaltijdsalade met geitenkaas, verse vijgen en granaatappel. De bediening is vriendelijk en flexibel. Het is dan ook geen punt om de salade aan te passen, zonder rozijnen en vinaigrette, met de fles olijfolie op tafel.

3. Baristas No75

Barista No 75 Oostende espresso koffie puuruiteten

Lekkere koffie lastig te vinden op reis? Ja, vaak wel vind ik. In Oostende ga je naar Baristas No75 van Martine en Jeffrey Hazell voor een echte espresso. Extra lekker, want de bonen zijn direct trade ingekocht. De koffieboeren krijgen een premium prijs en de kwaliteit en de smaak van deze specialty coffee zijn beter.

4. Cultuurcafé De Grote Post

Cultuurcafé De Grote Post Oostende puuruiteten biologisch

De loketten herinneren je er aan dat de Grote Post ooit een postkantoor was. Nu koop je hier je kaartje voor een theatervoorstelling aan het uitloket. En je vindt er het cultuurcafé voor een duurzaam drankje, bijvoorbeeld een biologisch glas wijn.

5. Diner bij Belle de Jour

Belle de Jour Oostende restaurant vegetarisch puuruiteten

Lekker eten zonder vlees of vis? Geen probleem bij Belle de Jour. Een gedeelte van de groenten komt iedere vrijdag vers geplukt uit de Oostendse biologische pluktuin. Kruiden, zeewier, zaden en noten komen uit de biowinkel.

Belle de Jour Oostende vegetarisch eten restaurants

Niet alles is veggie, de smakelijke pad thai die we als voorgerecht eten en de polenta met portobello zijn dat wel.

Belle de Jour Oostende vegetarisch eten puuruiteten

Vooral het hoofdgerecht is een lust voor het oog en bovendien heerlijk van smaak. De textuur en de vlezige smaak van de paddenstoelen zorgen ervoor dat geen vleeseter het vlees mist. Topadres. Denk eraan om te reserveren want ook op een doordeweekse avond, we waren hier op dinsdag, is het hier volgeboekt.

6. De Familie Jansen

Coby de familie Jansen Oostende coffeebar puuruiteten kokoslimoentje

Eigenaresse Coby heeft een bijzondere koffie bedacht: ’t kokoslimoentje. Ze proefde het ooit ergens en dacht dat ze het zelf lekkerder kon maken. Wij kennen de voorganger natuurlijk niet, maar deze is verrukkelijk. Het exacte recept weet ik niet, de ingrediënten wel, voor wie zelf wil experimenteren: een shot espresso, Thaise kokosmelk, limoensap. Bestrijk de rand van je koffiekopje eerst met limoensap en vervolgens doop je ‘m omgekeerd in kokos en suiker.

7. Lunch bij Passe-Vite

Passe Vite Oostende vegetarisch restaurant puuruiteten

Sober ingerichte lunchplek waar ook de locals graag komen. Op de eerste verdieping hoor je slechts de keukengeluiden en het geroezemoes van de overige gasten. Een fris witte uitstraling samen met een minimalistische inrichting geven rust. Wij eten een roquefort-peer-walnootsalade, maar dan de veggie versie, zonder spekjes.

8. Galerie Beau Site

Galerie Beausite Oostende vegetarisch restaurant hotspots puuruiteten

Galerie Beau Site heeft een artistiek kunstcafé aan de Albert-I promenade, dus aan de boulevard met uitzicht op zee. Art. Design. Food. Neem ook boven een kijkje en natuurlijk een drankje.

9. Fort Napoleon

Fort Napoleon Oostende restaurant puuruiteten

Fort Napoleon biedt wisselende exposities, nu is dat ‘Summer of Love’ – 50 jaar later. Met het pontje steek je vanaf de haven, te voet of met je huurfiets, over naar het industrieterrein. Het restaurant, met een focus op streekproducten, ligt beschut en heeft een fijn uitzicht op de duinen.

10. Bagelsalon Sanseveria

Sanseveria bagels Oostende vegetarisch restaurant puuruiteten hotspots

Vorige maand opende de nieuwe hotspot Bagelsalon Sanseveria in het centrum van Oostende. De naam zegt ‘t al, hier kom je voor bagels. Originele vintage inrichting.

Ook doen in Oostende

paardenvissers paardevissers oostduinkerke

  • Neem de kusttram naar de paardenvissers in Oostduinkerke.
  • Fan van street art? Wandel langs de street art van The Crystal Ship. Zo’n 20 lokale en beroemde artiesten, waaronder de Gentse kunstenaar ROA, versieren oude panden.
  • Doe de Marvin Gaye wandeling. Bij Toerisme Oostende huur je een iPod met de Midnight Love Tour. Daarop bekijk je video’s terwijl je langs Marvin Gaye’s favoriete adressen wandelt, van de twee jaar dat de artiest in Oostende woonde. Hier schreef hij zijn legendarische hit ‘Sexual Healing’.
  • Het casino is in Oostende niet te missen, zo pal aan de boulevard. Wist je dat ze een heerlijk dakterras hebben waar je een lekkere Pinot Grigio drinkt?

Duurzaam reizen naar Oostende met de trein

Oostende treinstation station puuruiteten trein

Via NSInternational reis je via elk station in Nederland met de trein naar Oostende. En stap je, als je dat wilt, ook nog even uit in Antwerpen, of in een van mijn vroegere studentensteden Gent of Brugge voor meer lekkere hotspots. Want lekker eten, dat kun je uitstekend in Vlaanderen.

Boek je treinticket via NSInternational.

Nog meer Vlaamse Kust?

Le Homard et la moule bredene seaweedchef

Check reisblog purefoodtravel.com voor meer tips aan de Vlaamse kust. Je leest over seaweed chef Donald Deschagt, zo leuk dat ik hem spontaan weer even tegenkwam in Oostende. Toeval bestaat niet.

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel

Reacties (2)

  • 17 augustus 2017, 10:46

    Jeannette van Mullem: “Gelukkig weten we samen de leukste hotspots wel te vinden : )”

  • 17 augustus 2017, 10:25

    Kim: “Fijne lijst met tips! Dank je. Oostende blijkt toch leuker dan je op het eerste gezicht (boulevard met veel hoogbouw) zou denken.”