Gladmat food festival Stavanger, Noorwegen

Reis
Naar item

Wat mij betreft is een fantastische reden om Stavanger in Noorwegen te bezoeken dat hier jaarlijks het grootste food festival van Scandinavië, Gladmat, plaatsvindt. Hou jij ook van lekker puur eten als je op reis bent? Dan ben je het vast met mij eens dat lekker eten een grote rol speelt in de keuze van jouw bestemming.

Gladmat, food festival in Stavanger

Gladmat food festival Stavanger

Oslo, Bergen en Trondheim zijn de meest bekende en de best bezochte steden van Noorwegen. Stavanger is als vierde stad in opkomst voor een Europese citytrip dichtbij huis.

Duurzame hotel tips in Stavanger

Ik logeerde in het hippe Hotel Scandic Stavanger City met een biologisch ontbijtbuffet.

Een andere aanrader is het milieuvriendelijke Radisson Blu Atlantic Hotel met uitzicht op het fjord, de stad en de bergen.

Overnachten op een fantastische locatie aan de haven met een gratis dinerbuffet? Dat kan bij het Clarion Collection Hotel Skagen Brygge.

Gladmat food festival Stavanger

Happy food festival

Gladmat betekent ‘happy food’. Iedere laatste week van juli trekt dit smakelijke food festival in vier dagen tijd maar liefst 250.000 bezoekers. De nadruk ligt op lokaal en vooral ook lekker eten uit de regio: van boerderijen en tuinderijen uit regio Stavanger en duurzame vis en schaaldieren uit de fjorden en de Noordzee. Precies zoals ik het graag zie : )

Gladmat food festival Stavanger

De witte eettentjes van de producenten en restaurants zijn opgesteld langs de haven Vågen. Samen met de gekleurde houten huizen, de boten en het water geeft dit een gezellige sfeer.

Gladmat food festival Stavanger

Behalve dat er veel lekkers te proeven is, is er ruimschoots aandacht voor verhalen over de achtergrond van de producten. Zo zijn er workshops voor kinderen waarbij ze spelenderwijs leren waar het eten vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.

Gladmat food festival Stavanger

Tijdens Gladmat eet je verrukkelijk bij restaurants die het eten zoveel mogelijk van dichtbij halen. De producenten en de restaurants vertellen de gasten hier graag uitbundig over.

>> Boek jouw reis naar Noorwegen met Voigt Travel

5 x restaurants in Stavanger

1. Fish & Cow

Kjartan Skjelde Fish Cow Stavanger

Kjartan Skjelde is eigenaar van restaurants Fish & Cow en Tango in Stavanger en mede-auteur van het tijdens Gladmat verschenen familiekookboek, met gezonde en lekkere recepten. Bij beide restaurants staat eten van dichtbij centraal.

Fish & Cow Stavanger

2. Renaa Matbaren & Renaa Express

Renaa Matbaren Stavanger

Vooral het veggie gerecht met groenten in de hoofdrol en daarbij geitenkaas uit de buurt is heerlijk!

Renaa Matbaren Stavanger

3. Tango

Gladmat Stavanger

Het uitzicht vanaf het dakterras, waar je ook kunt eten, is fantastisch. Rechtsboven op de foto zie je het eerder genoemde Clarion Collection Hotel Skagen Brygge.

Restaurant Tango Stavanger

4. NB Sørensen

Een heerlijk 11-gangen diner wordt speciaal voor Gladmat bereid door chef Arnt Skjerve. Heerlijke wijn-spijs combinaties!

Restaurant NB Sorensen Stavanger

Restaurant NB Sorensen Stavanger

5. Fisketorget

Fisketorget Stavanger

Met uitzicht op de haven eet je hier de lekkerste vis en schaaldieren van dichtbij.

Tips in Stavanger en omgeving

Behalve lekker eten kun je nog veel meer doen als je in Stavanger bent:

Gamle Stavanger

* Maak een wandeling in Gamle Stavanger. De pittoreske houten huizen uit de 18e eeuw vind je aan de west kant van de haven.

Gamle Stavanger cat

* Bezoek het Hermattik museum en leer alles over sardines. Voordat er olie werd ontdekt in Noorwegen was de visserij de grootste inkomstenbron van het land.

Hermettik museum Stavanger

Fjord cruise Stavanger Preikestolen

Nog veel meer tips zoals een fjordcruise richting Preikestolen en andere bestemmingen lees je op reisblog purefoodtravel.com.

Bekijk de Stavanger foto’s van Pure! Food & Travel >>

Husky Adventure Røros Norway Alaskan huskies winter wonderland Trøndelag

In de winter naar het noorden? Bekijk mijn avontuur met een huskysafari: Wintersprookje in Noorwegen

© Tekst en fotografie door Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel

Reacties