Gelakte aubergine Groot Warnsborn

Voorgerechten
Naar item

Gelakte aubergine – vegan recept

Deze gelakte aubergine is een plantaardig Aziatisch gerechtje met gigantisch veel smaak want de aubergine neemt alle smaken op tijdens het garen.

Het leuke van deze aubergine is dat die een vlezige structuur krijgt na het garen omdat het op een lage temperatuur wordt gedaan. Hierdoor heb je het idee dat je vlees eet maar het is compleet vegan! Dus eet dit gerecht zeker met mes en vork want je moet er wel doorheen snijden.

Aubergine

  • 1 aubergine
  • 2 dl water
  • 2 dl sojasaus
  • 2 blaadjes limoenblad (verkrijgbaar bij de meeste toko’s in de diepvries)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 teen knoflook

Bereiding gelakte aubergine

Verwarm de oven voor op 85 graden. Schil de aubergine. Snijd het kopje en het kontje van de aubergine eraf. Zet de aubergine met de onderkant op de snijplank. Snijd lange plakken over de lengte van ongeveer 1 cm. Je haalt ongeveer 5 plakken uit 1 aubergine. Leg dit in een ovenschaal.

Snijd de citroengras in kleine stukjes en de knoflook in dunne plakjes. Meng dit met het water, de sojasaus en de limoenblaadjes. Schenk dit in de ovenschaal over de aubergine heen en doe de aubergine voor 20 minuten op 85 graden in een voorverwarmde oven. Draai de aubergine om en gaar deze nogmaals 20 minuten op 85 graden.

Haal de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen. Giet de overige marinade in een pannetje en kook dit voor de helft in. Hiermee lak je de aubergine af vlak voordat je deze serveert.

Gelakte aubergine vegan recept

Tomatengel

  • 500 g tomatensap
  • 6 g agar agar
  • 1 limoenblad
  • zout

Om de tomatengel te maken heb je in de supermarkt prima tomatensap liggen. Mijn voorkeur gaat wel uit naar de verse uit de koeling.

Doe de tomatensap in een pannetje samen met de agar agar en het limoenblaadje. Breng dit al roerend met een garde aan de kook. Als dit gekookt heeft, zeef de massa dan in een bakje en bewaar dit in de koelkast. Als je massa eenmaal koud is, draai dit dan door tot een mooie gladde massa in een keukenmachine. Maak eventueel op smaak met zout.

Doe dit in een spuitzak en je kan dit heel strak opmaken op je aubergine.

Krokant rijstpapier

  • 1 pakje rijstvellen
  • zout
  • maisolie of zonnebloemolie
  • garnering naar wens: bijvoorbeeld bospeen, radijs, avocado, verse kruiden en bloemen

Doe een laagje olie in de koekenpan en breng dit naar een temperatuur van 180 graden. Leg hier je rijstpapier in en hij poft gelijk uit tot een soort kroepoek. Dit gaat super snel.

Haal het rijstpapier met een tangetje uit de pan en breng op smaak met zout.

Als je een frituur bij de hand hebt, gebruik deze dan.

Garneer af naar keuze. Wij gebruiken ingrediënten zoals bospeen, radijs, avocado en veel verse kruiden zoals kervel en koriander en bloemen als komkommerkruid.

Hoe wij de gelakte aubergine opmaken bij Landgoed Groot Warnsborn

Gelakte aubergine vegan recept groot warnsborn arnhem plantaardig uit eten restaurant

  • Leg de gegaarde aubergine op een snijplank en lak deze af met je geconcentreerde marinade.
  • Leg de hele plak op het bord en begin met een stuk of tien goeie stippen te zetten met je tomatengel.
  • Doe hier tussendoor je fijn gesneden groente en je kruiden. Leg dit een beetje speels neer en je krijgt bijna het idee dat het een landschapje wordt.
  • Steek hier tussendoor het krokant rijstpapier en geniet!

Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem chef Niek Bezuijen

Dit recept is van chef-kok Niek Bezuijen van Puur! restaurant Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem.

Vegan springrolls met satésaus

Zelf vegan spring rolls maken

Zelf vegan spring rolls met satésaus maken? Bij Restaurant Golden Temple in Amsterdam at ik deze heerlijke Vietnamese loempia’s met een zalige pindadip. De gevulde loempia’s maak je met rijstvellen en een gezonde groentevulling. Met daarbij een superlekkere satésaus. Graag deel ik dit lekkere vegan recept met jou.

Bladerdeeghapjes vegan met kikkererwten en pompoen

Bladerdeeghapjes vegan recept Spirit Amsterdam

Mmmmm… deze vegan bladerdeeghapjes zijn lekker als voorgerecht. Of serveer er meer als hoofdgerecht, met een gezonde salade erbij. Ook een aanrader als borrelhapje! Het recept is van Puur! restaurant Spirit in Amsterdam.

Gratis Puur! vegan recepten e-book

Vegan recepten e-book Puur! uit eten

Alle recepten van de Puur! uit eten chefs zijn vega of vegan. Ga naar puuruiteten.nl/recepten. Of download jouw gratis Puur! vegan recepten e-book.

Reacties