Eten naar het seizoen

Nieuws
Naar item

Als je biologisch en lokaal wil eten is het belangrijk om ook te eten naar het seizoen. Daarbij is het handig om te weten welke groenten van dichtbij verkrijgbaar zijn. Als iets op dat moment niet in Nederland groeit, ligt het vaak toch gewoon in de supermarkt. De producten moeten dan van ver komen, niet heel duurzaam dus! We hebben een makkelijk schema met groenten per maand voor jou gemaakt om precies te kunnen zien wanneer je welke groente het beste kunt eten.

Waarom eten naar het seizoen?

Ook de Puur! restaurants koken naar het seizoen, maar waarom is dit zo belangrijk? Eten naar het seizoen is veel milieuvriendelijker. Omdat je hierdoor lokaal kunt eten. De groenten die buiten het seizoen te koop zijn, hebben al een hele reis afgelegd. Daarnaast worden de groenten in verre landen vaak ook nog eens gekweekt door boeren met minder goede werkomstandigheden. Die reis die de groenten af moeten leggen is ook niet gratis. Daarom zijn de groenten in het seizoen vaak ook goedkoper. Biologische groenten koop je in de supermarkt, biowinkel of op een boerenmarkt

Mochten we je nog niet overtuigd hebben, is er natuurlijk ook het feit dat groenten vele malen lekkerder zijn in het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan tomaten. Deze zijn veel zoeter in de zomermaanden. 

Puur! uit eten groentekalender

groente kalender Puur!

Nou klinkt dit natuurlijk allemaal heel makkelijk, toch is het nog wel wat gecompliceerder. Een appel uit Nederland klinkt vaak als de beste optie omdat hier weinig transport voor nodig is. Maar als je deze buiten het seizoen koopt, komen ze uit de koeling. Ook dit is niet heel ecologisch. Het is in sommige gevallen ook beter om een product te halen uit een warm land. In Nederland moeten producten vaak in een kas groeien en om tot hetzelfde resultaat te komen is er veel meer poespas voor nodig omdat wij gewoon niet altijd het klimaat mee hebben. Dus kijk in dit soort gevallen goed naar de manier van transport. Bijvoorbeeld liever per containerschip dan met het vliegtuig. 

Bron: velt.be

Dirty dozen, clean fifteen

Dirty Dozen & Clean Fifteen puuruiteten

Koop jij al je groenten en fruit biologisch? Als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, lees dan verder in het artikel Dirty Dozen, Clean Fifteen welke soorten je het beste biologisch kunt kopen.

Gratis te downloaden e-book

Download jouw GRATIS Puur! uit eten e-book

We hebben een nieuw Puur! e-book voor jou gemaakt. Het doel van Puur! is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de Puur! levensstijl. Dit houdt vooral in duurzaam, biologisch, plantaardig en gezond eten. Dit is beter voor mens, dier en milieu.

Waarom biologisch eten?salade biet en hummus

Biologisch eten? Kiezen voor een Puur! restaurant heeft een paar extra’s ten opzichte van ‘gewoon’ lekker uit eten. De redenen om voor een biologisch restaurant te kiezen? Als het je niet om het milieu of de diervriendelijkheid te doen is, dan misschien gewoon om de smaak.

No waste groenten

Met kookboek No waste groenten maak je optimaal gebruik van het beste dat elk seizoen te bieden heeft. Dit uitgebreide boek bevat meer dan 130 creatieve, smaakvolle, duurzame en plantaardige gerechten ingedeeld op het seizoen. Wij probeerden meteen twee recepten uit, die we allebei heerlijk vonden. Wat denk je van Geroosterde pastinaak met boerenkoolpesto? Of ga je voor de zoete aardappels uit de oven met knapperige kikkererwten en tahindressing? Vooral de combinatie van de gegrilde groenten met de pesto en dressing was bij beide gerechten erg lekker!

No waste groenten,  Sophie Gordon, Uitgeverij Good Cook

Reacties