Quiche snijbiet De Veldkeuken

Hoofdgerechten
Naar item

Quiche snijbiet zelf maken? Dat kan heel gemakkelijk met dit lekkere vegetarische recept van de Veldkeuken in Bunnik. Ik koos voor de luie versie en haalde de hartige taart met 100% biologische ingrediënten kant en klaar af bij de Veldkeuken. Wil je ‘m zelf thuis maken? Check dan dit lekkere recept!

Quiche snijbiet recept

Quiche snijbiet vegetarisch recept de Veldkeuken

Quiche snijbiet ingrediënten

  • 1 basisrecept voor hartige taartbodem (zie hieronder)
  • 2 uien
  • scheut olijfolie
  • peper en zout
  • 1 tl geroosterde komijnzaadjes
  • 500 g snijbiet (of spinazie)
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 150 g geraspte oude kaas
  • handje zwarte olijven

Quiche snijbiet bereiding

  • Bereid de bodem (zie recept hieronder).
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de uien in stukjes en bak ze zachtjes in olijfolie op een matig vuurtje, tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Roer er een beetje peper en zout bij en verdeel de uien met de komijnzaadjes over de quichebodem.
  • Was de snijbiet goed en laat uitlekken. Roerbak de snijbiet in een beetje olijfolie tot het geslonken is en voeg er halverwege de knoflook aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Klop de eieren door de slagroom en maak op smaak met peper en zout.
  • Roer hier de snijbiet door met een derde van de geraspte kaas.
  • Schep het snijbietmengsel erop en verdeel de overgebleven snijbiet goed over de quiche.
  • Strooi de rest van de kaas en de olijven erover en bak 20 minuten op 180°C.
  • Haal de quiche uit de oven en laat hem minstens 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Snijbiet kan soms erg dikke, taaie stelen hebben, maar die kan je gewoon in de hartige taart verwerken. Snijd de stelen in stukjes en bak ze gewoon mee. De snijbiet is eventueel te vervangen door spinazie.

Hartige taartbodem recept

Met de vulling voor hartige taarten, of quiches, kun je naar hartelust variëren. Het is eigenlijk altijd lekker! In de Veldkeuken maken ze quiches met wat overvloedig groeit in de biologische moestuin, dus kun je in de quiches altijd aflezen wat het seizoen te bieden heeft.

Voor de bodems van alle hartige taarten gebruiken ze hetzelfde deeg. Je kunt ermee variëren door er gedroogde Provençaalse kruiden, gehakte hazelnoten of Parmezaanse kaas bij te doen. Je kunt ook een derde van de bloem vervangen door volkorenmeel. Gebruik dan iets meer water (85 ml).

Hartige taartbodem ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 100 g palmvet, margarine of roomboter
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 ml water 

Hartige taartbodem bereiding

  • Gebruik een gesloten lage taartvorm van ongeveer 25 cm doorsnede.
  • Meng bloem, boter, zout en bakpoeder in de keukenmachine tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe en meng het heel even tot het deeg een beetje samenhang begint te vertonen.
  • Druk het deeg bij elkaar tot een platte schijf en pak het in plastic folie. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven tot 180°C.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter en leg het in de vorm. Snijd de randen bij met een mesje en bekleed het deeg met bakpapier en een bakvulling van bijvoorbeeld gedroogde bonen. Bak de bodem 10 minuten met de bakvulling en nog 5 minuten zonder.

De Veldkeuken kookboek

kookboek de Veldkeuken

In het kookboek van de Veldkeuken vind je meer dan 70 lekkere, vegetarische recepten: Van taarten, quiches, salades en sandwiches tot de beroemde Veldkeukenbroden.

Puur! genieten, want de Veldkeuken haalt zoveel mogelijk ingrediënten uit de streek. Liefst van het omringende landgoed Amelisweerd. En alles is ook nog eens 100% biologisch. Dit is jouw kans om deze heerlijkheden zelf thuis klaar te kunnen maken. Laat je inspireren door de recepten en ga vooral zelf ook eens Puur! uit eten in Bunnik.

Shakshuka recept

shakshuka recept vegetarisch veldkeuken

Lekker, gezond (met heel veel groenten) en gemakkelijk zelf thuis te maken. Een heerlijke vegetarische lekkernij uit het Midden-Oosten. Dit is het shakshuka recept van de Veldkeuken.

5x kookboeken Puur! uit eten chefs

Deze kookboeken van de Puur! uit eten chefs hebben een speciale plek op mijn boekenplank omdat ik trots ben op hun visies, verhalen en recepten. Stuk voor stuk pure aanraders. Ook voor jou.

Reacties (1)

  • 6 January 2024, 11:56

    Lola: “palmvet? u weet niet dat daar hele indonesische ecosystemen voor worden verwoest? bij deze”