Eicode

Nieuws
Naar item

Hoe herken je een ei van een biologische-, vrije uitloop- of een scharrelkip? Dat is heel eenvoudig: Let op de eicode! Het eerste cijfer van de code op het ei geeft aan hoe diervriendelijk jouw ei is.

Eicode: Hoe lager het cijfer, hoe diervriendelijker

0 > biologisch(-dynamisch) ei

1 > vrije uitloop-ei

2 > scharrelei, scharrelei, rondeel-ei en kipster-ei

  • scharrelei (=schuurei, deze kip komt dus niet buiten)
  • scharrelei+ (1-ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, de kippen kunnen overdekt naar buiten)
  • rondeel-ei (3-sterren Beter Leven-keurmerk, voldoen aan veel eisen waar ook biologische eieren aan voldoen, de kippen krijgen geen biologisch voer, qua ruimte tussen vrije uitloop-kippen en biologische kippen in)
  • kipster-ei (ook 3-sterren Beter Leven-keurmerk) naar eigen zeggen de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke boerderij ter wereld)

3 > kooi-ei (mag in Nederland niet in de supermarkt worden verkocht, wordt nog wel verwerkt in producten én verkocht aan de horeca)

Conclusie: Hoe lager het cijfer, hoe diervriendelijker. Of kies voor het Kipster-ei of het Rondeel-ei, die net als het biologisch(-dynamische) ei 3-sterren Beter Leven-keurmerk hebben.

Let ook op producten waar eieren in verwerkt zijn zoals mayonaise, koekjes en desserts. Wil je zeker weten dat er geen dieronvriendelijke eieren in jouw product zitten? Kies dan voor biologisch of een plantaardig alternatief.

Biologische kip en ‘vegetarische kip’ bij Puur! restaurants >>

Lekkere vegetarische recepten

veldkeuken bunnik recept

Vegetarische recepten van Puur! chefs >>

Reacties