Nazomer in Zuid-Tirol Alto Adige, Italië

Reis
Naar item

In Zuid-Tirol wordt de nazomer ook wel het vijfde seizoen genoemd. In dit jaargetijde geniet je van de overvloedige oogst van het einde van de zomer. In Brixen, Bressanone in het Italiaans – dat klinkt toch mooier – bezoek ik de brood- en strudelmarkt. Met het panorama van de imposante Dolomieten op de achtergrond zitten we aan de vrijdagmiddagborrel op de Domplatz. Dit sfeervolle plein is voor het food-festival ingericht met eetstalletjes waar lokale producenten hun Zuid-Tiroolse broodspecialiteiten en apfelstrudel laten proeven. We proosten met een glas Pinot bianco op het goede leven. Salute!

Domplatz Brixen Bressanone

Dit weekend ga ik op zoek naar de lekkerste lokale adresjes in Alto Adige, Zuid-Tirol. De meest noordelijke provincie van Italië grenst aan Oostenrijk en dat proef je in de gemoedelijke sfeer. Zoals de inwoners zelf zeggen is het de beste combinatie van het noorden en het zuiden. Het gebied is tweetalig: Duits en Italiaans. Of eigenlijk drietalig, want ook het Ladinisch is een officiële taal.

Lokaal eten en drinken in Zuid-Tirol Brixen Bressanone

Je vindt er een smaakvolle mix van Tiroolse en Italiaanse invloeden. Lekkere lokale specialiteiten zijn knödel, schlutzkrapfen, appels, kastanjes, strudel, schnaps (grappa), kaas, wijn en natuurlijk pasta. Met 23 Michelin-sterren heeft deze Italiaanse regio de meeste sterren-restaurants in verhouding tot het aantal inwoners (zo’n 500.000).

Groenten in de hoofdrol

Hotel Elephant Brixen Bressanone vega vegetarisch groente vegetarisch uit eten zuid-tirol

’s Avonds staat ons in Hotel Elephant (logeertip!) een heerlijk diner te wachten. Ik kies, zoals meestal, voor groenten in de hoofdrol. Niet alleen omdat het beter is voor mens, dier en milieu, ik vind het lekker én het levert ook vaak de mooiste, kleurrijke plaatjes op. Wat denk je van deze salade met verschillende bieten, zoals de fotogenieke chioggia biet met ricotta? De Franciacorta bubbels zijn delizioso!

Wijnhuis Novacella

Wijnhuis Novacella Neustift Zuid-Tirol wijn

De volgende dag gaan we op de fiets naar wijnhuis Novacella, ofwel klooster, opleidingsinstituut en pelgrimsherberg Neustift. Sinds 1992 produceren ze de wijn hier klimaatneutraal. Dit doen ze door hun eigen energie op te wekken. De wijnen zelf worden helaas niet biologisch of natuurlijk geproduceerd. Dat is jammer, want bij de teelt van druiven worden over het algemeen veel pesticiden gebruikt. Op mijn vraag hierover krijg ik een ontwijkend antwoord. Jammer.

Veel wijnen van Novacella worden ingekocht door ’t Vaticaan. We proeven iets te veel wijn. Dat bedenk ik me, als we bij nummer tien van de witte wijnen zijn aanbeland. Er volgen nog drie rode wijnen, en dat allemaal vóór de lunch. Rond 11:00 uur schijnt wel de beste tijd te zijn om te proeven. Mijn favorieten zijn de Müller Thurgau, de Grüner Veltliner en de rode Lagrein.

Kazen uit Zuid-Tirol kaas lokaal eten

Lekkere lokale kazen worden tijdens de lunch geserveerd in het keldercafé-restaurant.

Jeannette van Mullem in Zuid-Tirol Brixen Bressanone fiets

We fietsen terug richting Bressanone. Onderweg fotograferen we appelbomen in het zonlicht. Zuid-Tirol is met haar milde klimaat met meer dan 300 dagen zon, het grootste fruitgebied van Europa. Vooral appels zijn favoriet.

Appels in Zuid-Tirol

Törggelen in Zuid-Tirol

Törggelen in Zuid-Tirol gepofte kastanjes

Vanavond vieren we de start van het törggelenseizoen bij Griesserhof. Buiten wordt muziek gemaakt en gezongen. De kastanjes worden boven een groot vuur gepoft. Heerlijk! Daarbij drinken we een jonge witte wijn: Suser. Dit is nog geen échte wijn. Met zo’n 4 tot 5% aan alcohol heeft de drank iets weg van appelsap. We gaan aan tafel in de stube, waar we traditionele Zuid-Tiroler boerengerechten als schlutzkrapfen en sauerkraut eten.

Wandelen en proeven langs de Kastanjeroute

Kastanjeroute törggelen Zuid-Tirol

De volgende dag gaan we de bergen in. Op zo’n 900 tot 1000 meter hoogte, komen we aan bij Kasteel Velturno.

Kasteel Velturno Zuid-Tirol

Na een rondleiding wandelen we verder langs de Kastanjeroute, die ongeveer 60 kilometer lang is. Ideaal voor een wandelreis van drie tot vier dagen in de natuur. Onderweg overnacht je in een knus gasthof, en geniet je van het lekkers aan lokaal eten en drinken dat de boerderijen, cafeetjes en restaurants bieden.

poezen boerderij wandelen Kastanjeroute Zuid-Tirol

Of je loopt een gedeelte van de route, zoals wij vandaag doen. Onze eerste stop is Biohof Radoar, waar we biologische appelsap en schnaps – gemaakt van kastanjes – proeven.

Kastanje schnaps Biohof Radoar zuid-tirol biologisch

De appelsap is voor het leeuwendeel (90%) gemaakt van golden delicious, wat voor een aangenaam zoetje zorgt. Heerlijk fris en de smaak is bijna zoals van appel-perensap.

Knödel bij Gasthof Huber in Pardell zuid-tirol

We vervolgen de Kastanjeroute tot het tijd is voor de lunch. We komen aan bij Gasthaus Huber in Pardell. Nu het begin oktober nog kan, lunchen we buiten aan een lange houten tafel in de zon. De bietenknödel met gorgonzolasaus is een fijne combinatie.

Kastanjebier Gasslbräu Klausen Chiusa zuid-tirol

In Klausen (Chiusa) proeven we kastanjebier bij brouwerij Gasslbräu.

Lokaal eten bij Restaurant Fink

Restaurant Fink Brixen Bressanone Zuid-Tirol vega vegetarisch uit eten aardappelrösti groente

Met worteltjes zijn de vegetarische gerechten op de menukaart van Restaurant Fink gemakkelijk te herkennen. Vooraf kies ik de antipasti en als hoofdgerecht een aardappelrösti, gegarneerd met gegrilde groenten. Lekker met een glas volle, stevige rode wijn: de Lagrein. Mijn nieuwe favoriet, gemaakt van de gelijknamige druif.

Brixen Bressanone zuid-tirol sudtirol

Historie van Hotel Elephant in Brixen

We logeren nog een nachtje in Hotel Elephant. Dit hotel is vernoemd naar een olifant, die in 1551 door de Portugese koning cadeau werd gedaan aan een Oostenrijks familielid. Na een slopende reis met de boot vanuit India, en later te voet, arriveerde de olifant uiteindelijk in Brixen bij de toenmalige herberg. Vanaf de komst van de olifant werd het hotel zo genoemd. Het arme dier reisde na een verblijf van twee weken te voet door naar Wenen, waar hij niet veel later overleed.

Hotel Elephant Brixen Bressanone fresco

De fresco aan de voorzijde van het hotel houdt de herinnering aan de olifant levend. Het is een heerlijk hotel met oog voor gastvrijheid. Toen ik bij het ontbijt informeerde of er ook speltbrood was, wat ik op de brood- en strudelmarkt had gezien, ging iemand dat meteen voor mij kopen bij de bakkerij om de hoek. Dat is nog eens persoonlijke aandacht en service.

Boek jouw verblijf bij Hotel Elephant hier.

Een volgende keer kom ik graag terug in het winterseizoen, want ook dan is Zuid-Tirol prachtig, met een dik pak sneeuw. Gecombineerd met natuur, wellness en een bezoek aan een van de andere mooie plaatsen. Zoals Bolzano misschien?

Gourmet skisafari in Alta Badia

Alta Badia gourmet skisafari

In de winter naar Alta Badia?

Meer lezen over Zuid-Tirol? > suedtirol.info

Weer op reis schiphol tulpen souvenir amsterdam koffer bagagekoffer bagageonline samsonite

Ben je benieuwd waar Puur! de volgende keer met deze toffe handbagagekoffer naartoe gaat om lekkere tips met jou te delen? Volg @puuruiteten via twitter, facebook en instagram.

Bekijk hier alle Puur! reisverhalen.

© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel

 

Reacties (1)

  • 7 februari 2018, 13:25

    Talens: “Heerlijk reizen!”